Jump to content
Българският форум за музиканти

Бългaрска Kремона


Recommended Posts

  • Отговори 44
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Имам същата Кремона Маха от 82 вкъщи,но в ужасно състояние.Може ли да се реставрира по някакъв начин - напукан лак,счупен струнник,крив гриф?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китарата както сам отбелязва собственика и е реликва и като гледам конструкцията на бриджа и то тя със сигурност е за найлонови струни. Всяка друга заменка би била фатална грешка поради редица причини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доброутро :greenangel: . Днес обаче забелязах, което според мен е голям пропуск още от първото ми мнение, че на китарата 1ва, 2ра и 3та струни са си метални и са с топчета на края, както при електрическите. Сега не знам какво да правя. Мисля да я занеса при един приятел на баща ми, който е специализиран в акустични и класически китари, да каже той какво да правя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

както ти казах, щом искаш звук на метални струни, слагай тънки метални и си гледай кефа, ако не те блазни толкова, слагай найлонови и ще ти е спокойно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак казвам, че ще съжаляваш ако сложиш метални струни, Грифът вече е тръгнал да се поосуква (поне така изглежда на една от снимките). Ако сложиш метални ще ускориш този процес. Сложи си едни найлонки и си гледай кефа. Три китари вече съм видял, които са в безобразно състояние, защото не е спазен този съвет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е даде, но тя беше с метални по тази логика не трябва да има проблеми с такива за напрес :offtopic-001: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това какви струни са слагани преди не е от значение, то найлонови струни сигурно просто не са се намирали. Китарата е класическа, с найлонови струни ще е най-добре. А те няма да ти пречат на свиренето, просто звукът ще е по-мек, но ако не си свирил на китара с метални хич няма да ти прави впечатление разликата. Пък на страничен слушател въобще. Другото е, че найлоновите първа втора и трета са дебели, с тях се свири по-лесно и не режат пръстите. Нещо което пак няма как да усетиш, ако не си свирил на китара с метални. Така, че сложи смело едни найлонови струни, пробвай китарата как звучи, удобно ли ти е, ако не видиш проблем я остави така. Поне ще знаеш, че не си направил нещо непоправимо :offtopic-001:. А другото е, не мога да разбера от какъв материал ти е направено мостчето, ако е от по мек материал тънките металнис труни могат да го издълбаят.

 

А сега се сетих да допълня, на найлоновите струни чисто найлонови са само 1-те три, басовите са с метална обшивка също като металните.

 

 

Извинявай, сега видях, че свириш на ел. китара, значи половината ми обяснение е излишно :cheers2:.

Редактирано от Георгиев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще допуснеш фатална грешка ако сложиш метални струни. Резултатът няма да стане явен веднага, но тъй като грифът няма тръс род, а влагата, температурата и силата на опън на струните ще повлияят на дървото, след време ще се изметне отвъд възможност за поправка. Ето малко данни за силата на опън, на която ще подложиш грифа при различните видове струни:

 

  • за акустична китара

phosphor-bronze(50% фосфор, 50% бронз), 10-ки(най-тънките)

 

e 7.35 kg

B 8.07 kg

G 12.65 kg

D 12.29 kg

A 11.52 kg

E 9.39 kg

 

Общо: 61.27 кг

 

80/20 bronze (80% бронз, 20% фосфор), 10-ки(отново най-тънките възможни)

 

e 7.35 kg

B 8.07 kg

G 12.34 kg

D 11.88 kg

A 11.11 kg

E 9.03 kg

 

Общо: 59.78 кг

 

  • найлонови струни

e 6.94 кг

B 5.26 кг

G 5.49 кг

D 7.08 кг

A 6.80 кг

E 6.35 кг

 

Общо: 37.92 кг

 

(данните са получени при мензура 648 мм и стандартна настройка)

 

Сам си направи извода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ По принцип си прав, но практиката показва друго, а именно: Махите излизаха от завода с метални струни 11-52, примерно. Ключовете им са за метални струни. Грифовете им измятаха или веднага или никога. Познавам една Маха, която не е мръднала 30г. Имал съм кремонка с по-тънко грифче от на Маха-та, пак без тръсрод, държах я 10г. с метални струни - не мръдна, не е мръднала и до сега сигурно, ако намеря човека, който ми я открадна ще го попитам!

Редактирано от yotzzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
:);) Е, явно в твоя случай практиката удря теорията в земята (или пък може всяка китара, излязла от завода по онова време да е резултат на някакъв експеримент без предвидим изход, демек феномен :D ) Редактирано от IsoMorPhiC
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.