7thString Публикувано Юни 19, 2010 Публикувано Юни 19, 2010 http://forum.muzikant.org/index.php?s=&...st&p=564885 Ето ей тук съм описал какво се случва по моя малък трансформационен проект... дайте съвет какво да правя - много се надявам да е нещо нормално, или най-малкото да не се налага да свалям цялата боя пак... Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 19, 2010 Отговорено Юни 19, 2010 По принцип спрейовете са по-гъсти и хвърлят по-едри капчици боя. Тези двете неща на куп водят до резултата, който се е получил - боя тип "портокалова кора". Можеш да караш така още 2-3-5 слоя боя, след това ако чак толкова много ти пречи да загладиш ВНИМАТЕЛНО с шкурка поне 2000, и отгоре да лакираш. "Oгледалният" finish се получава след 5-6-10 слоя лак и фино полиране. Цитирай
7thString Отговорено Юни 19, 2010 Автор Отговорено Юни 19, 2010 Благодаря ти! Падна ми камък от сърцето! А нормално ли е да се заносва по един спрей боя? Или нещо бъркам чалъма Цитирай
lyubohar Отговорено Юни 19, 2010 Отговорено Юни 19, 2010 По принцип спрейовете са по-гъсти и хвърлят по-едри капчици боя. Тези двете неща на куп водят до резултата, който се е получил - боя тип "портокалова кора". Не съм много убеден,че спрейовете са по гъсти .Напротив техния вискозитет е по рядък от този когато се пръска с пистолет. Портокалова кора се получава когато не се изчака да засъхне предния слой боя. Също так не е нормално за един слой на китарата да се изхаби цял спрей.Това значи,че слоя е много дебел и при съхнене може да се получи пак портокалова кора. На самите спрейове пише колко квадрата се боядисва с един флакон.И да се направи сметка.Винаги е по добре няколко по тънки слоя,отколкото един дебел. С достатъчно време за съхнене. Успех Цитирай
EAmechaniX Отговорено Юни 20, 2010 Отговорено Юни 20, 2010 (Редактирано) По принцип спрейовете Не са по-гъсти, а точно обратното, но... разликата в налягането към края на спрея(боята) може да предизвиква ''плюенето''. Също така недобре разбърканият спрей. ...и двете заедно. Редактирано Юни 20, 2010 от EAmechaniX Цитирай
Valeri_pj Отговорено Юни 21, 2010 Отговорено Юни 21, 2010 Налягането на спрея ясно че към края е по-малко.На мен лично обаче ми се струва че тук става дума за друго.Спрея е доколкото знам на ацетонова основа.Да не би отдолу да има някаква друга основа,която боята разяжда.Защото тия мехурчета не е нещо нормално да се появяват дори и да не е шлайфана основата както трябва.Може и да не се вижда добре на снимките ама ми се струва че има такива. Цитирай
7thString Отговорено Юни 21, 2010 Автор Отговорено Юни 21, 2010 Отдолу има само импрегнатор - акрилен. В Практикер пича каза, че няма значение отгоре каква боя се маже, а и на самия импрегнатор така пише... тя вече засъхна боята, мисля да я изгладя да стане равна и да карам нататък със слоевете. С каква шкурка да я загладя? 320? И един глупав въпрос - не можах да намеря инфо какво аджаба е водна шкурка? Цитирай
L.K. Отговорено Юни 21, 2010 Отговорено Юни 21, 2010 На външен вид е като обикновената. При шлайфане се слага вода да отмива частиците от боята ( в твоя случай ) за да не се задръства шкурката. Не бих ползвал спрей. не знам да има толкова качествен спрей колкото обикновените лакове. Цитирай
SomeoneElse Отговорено Юни 21, 2010 Отговорено Юни 21, 2010 С каква шкурка да я загладя? 320? За случая 320 е прекалено...едра, с нея много бързо ще оголиш дървото отново. Все пак не забравяй, че засега си само с един слой боя. Аз бих ти предложил да е поне 1500, за да можеш полека да загладиш само неравностите. Водната шкурка наистина на вид е като нормалната - обикновено е доста фина и положена не на картон, а на материал, който издържа водата без да се поврежда. Цитирай
7thString Отговорено Юни 21, 2010 Автор Отговорено Юни 21, 2010 Нямам такова нещо, а и за него си требе компресор Цитирай
Belgarad Отговорено Юни 21, 2010 Отговорено Юни 21, 2010 С 1500 шкурка ще има да шкуриш цяла седмица. Взимай 500 и матирай повърхостта. От там насетни по-тънки слоеве спрей и ще стане, с 1500 може да полираш лака накрая. Но до полирането има много време. Относно боядисването със спрей или пистолет - имайки предвид, че това е само основа, а след това ще я топиш във варел не се впрагай толкова, направи го глатко и лъскаво огледалният бласък остави за лака. Цитирай
Valeri_pj Отговорено Юни 22, 2010 Отговорено Юни 22, 2010 Добре де ти като нямаш пистолет подготви си китарата и виж за някой бояджия с пистолет.Защо се мъчиш излишно с тия спрейчета.С тях никога няма да стане както трябва.Колко му е на един майстор да ти я пръсне - 5 мин работа.Още повече те си имат камери с вода за да няма прах и всичко ще се получи много по добре.А и не мисля че ще ти иска пари за такава дреболия.Дори ще му е интересно.Все пак нали ти ще му занесеш боята. Успехи и дано стане хубава китарката Цитирай
L.K. Отговорено Юни 22, 2010 Отговорено Юни 22, 2010 Без пари едва ли ще стане. Пистолетът трябва да се чисти, боята да се разрежда, налива, пръска, отлива, пак почистване. Въа някоя фабрика ще е най-лесно, но мебелите вече не ги пръскат. Цитирай
Recommended Posts