Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с пиезо


Recommended Posts

По време на саундчека в един клуб вчера, на мой приятел на акустичната китара се появи проблем. Всички струни се чуват с изключение на една (четвърта). Говорих с Вальо Градинарски и той каза, че е възможно най вероятно да става въпрос за пиезо-кристален адаптер, в който за разлика от пиезо-полимерните има по кристалче на всяка струна и точно на тази да е излязло от строя. Та на него не му се занимава да оправя такъв проблем, по скоро би сменил целия кристал с нов. В случай, че решим да го правим имаме от него информация откъде да се вземе...въпроса е някой сблъсквал ли се е досега с този проблем, може ли да се оправи и изгодно ли е да се заема човек с подобна авантюра или да се насочим към купуване на цялата пръчка и да я сменим? Ако все пак е оправим проблема някой би ли се наел? Поздрави и благодаря предварително. Китарата е Washburn - сигничър модел на Нуно Бетънкорт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

WashburnNunoPrototype14.jpg

 

Такава ли е китарата?

 

Махни струните, изкарай пластмасата дето повдига струните и отдолу е пиезото. Разгледай го дали всичко му е наред. Дали е здраво.

Ако е счупено мисля, че нищо не може да се направи от него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мерси Ники, ще го видим...ако не става ще пробваме да намерим пиезо и да запазим електрониката, тук имало в малкия цум на EMG някакви към 100лв стрували. Иначе китарата не е тази ами е една черна със елипсовидна дупка в средата...както и да е. По принцип имало шанс кристалчето да е разместено и да се оправи с размърдване обаче не е голям...ще дам информация как е работата другата седмица мисля, че е интересно за всички, които свирят с акустични китари с пиезо адаптри да знаят, че има такъв проблем, макар и рядко срещан. А по принцип да те питам има ли опция да изработиш един firesound2 със превключваем speaker- симулатор?

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах същия проблем с един акустичен фендер, купен от магазин ,чието име не трябва да споменаваме :thumbs_up: . След смяна на струните ми изчезна звука на 2 от струните. Тогава някой ме посъветва да проверя пиезото и най-интересното беше ,че над него имше парче пластмаса разпознато като парче от сим карта :music336: . В крайна сметка нищо не стана а за смяна на пиезото просто не си струваше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Китарата, по кармична линия, попадна при мен :cheers2:

 

Ето кратко "ръководство" за хора с аналогични проблеми:

 

Това е въпросният, създаващ проблеми, пиезо-адаптер:

 

01.jpg

 

Адаптера не е капсулован! Вероятно и от там е дошъл проблема, но и в това му е спасението :rocker: Отделните пиезо "елементи" (не се наемем да правя анализ дали са на кристална или на полименрна основа, а и не мисля, че е чак толкова важно) са притиснати между горната пластмасова част на адаптера, където опират струните и долната метална основа:

 

02.jpg

03.jpg

04.jpg

 

Самите пезокристали са едни паралелепипедчета, като долната и горна основи са метализирани за да правят контакт от едната страна с металната основа на адаптера, а от другата страна с една лента медно фолио. Съответно за фолиото и металната основа е запоен кабела на адаптера. На думи дори звучи по-сложно отколкото е в действителност :band2: Та на "кристалите" няма какво да им стане. Дори някои от тях са поначупени:

 

05.jpg

06.jpg

 

Така или иначе те си вършат работата - от натиска на струните генерират напрежение. Проблема обаче идва от това, че с времето, от потта на дясната ръка, мръсотия, "разбъзикване" при смяна на струните кристалчетата не могат да правят добър контакт с основата и медната лентичка. Освен това имаше начупени парченца от самите кристалчета, които вероятно са повдигали единия от елементите (под 4-та струна) и той не е правел добър контакт.

Направи ми впечатление, че при разглабянето медната лента имаше малко лепило (вероятно електропроводимо), което обаче беше почти заминало в комбинацията с мръсотията и по-скоро пречеше, отколкото да помага :) Вероятно ремонта би бил най-успешен, ако внимателно се почисти всичко и се сложи малко електропроводимо лепило на контактните повърхности на кристалите. В противен случай, за добър контакт, се разчита единствено на напрежението, което създават струните, но с времето, контактните повърхости се нарушават (от мръсотия, окисляване ... ). Вероятно проблемът с контактуването е комплексен, защото ми направи впечатление, че китарата беше настроена полутон надолу - може да не е достигала сила от струните за натиска на кристалите ... но да не влизам в излишни теории :)

 

В крайна сметка, след внимателно почистване, китарчето просвири и по мое сктромно менение има още много живот в този адаптер, ако се понагласи грамотно, именно поради причината, че може да се разглоби. Ако медната лента се окисли твърде много, тя лесно може да се смени, разбира се от човек с опит; да се сложи подходящо електропроводимо лепило - разбира се пак от опитен човек, а не с четка тип "лепило за тапети".

 

Самата китара се ползва доста, до колкото познавам собственика, и е нормално да има проблеми от време на време :)

Редактирано от fire_garden
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те такова животно не бях виждал още(пиезо адаптер).Наистина хитра машинка е!.Тук има на какво да се научи човек.Благодаря за описанието и браво за работата.

 

Успехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И аз да благодаря на свой ред на майстора и на съдбата, която ни заведе при него:). В крайна сметка се е оказало както виждам от снимките, че пиезото си е наред дори и с понатрошени парченца и има доста хляб в него, та не се наложи смяната му. ;) Китарата си е бойна по-принцип и с нея се свири доста...скоро ще я чуем и на записи, тъй като я увековечихме и на "лента" в 4-5 авторски песни. Поздрави и благодаря за подробните снимки и описание - щаслива съдба, че майстора бил и наш съфорумник, та да ги видим и като развитие на темата :):)

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.