Hillbilly Публикувано Юни 12, 2010 Share Публикувано Юни 12, 2010 (Редактирано) Абе навремето знаех ,че може да се махнат 2 от 4 крайни лампи на амп тип Маршал и става 50 вата ,вместо 100,само че 1ва и 3та ли,или страничните?И това води ли до товарене на трансформаторите или други нежелани последици? Редактирано Юни 12, 2010 от Hillbilly Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юни 12, 2010 Share Отговорено Юни 12, 2010 Много неща се правят, но обикновенно трябва да се придружени от някакъв размисъл. Това което правиш в момента слава богу! Когато се проектира/прави едно крайно стъпало на лампи, се смятат доста неща, едно от които е правилното съгласуване на лампите с товара - високоговорителя/ите. Затова се налага и поставянето на изходен трансформатор. Когато усилвател е смятан за 4 лампи, 2 по 2 паралел и пушпул (противотакт), то и изходящия траф е смятан за тях и за съответните импеданси/съпртотивления на високоговорителите. Ако се извадят две от лампите, се случва следното: -Ако се извадят лампите от едното рамо на стъпалото, ще се слуша само единия полупериод от сигнала, ще се намагнитва трансформатора и изобщо само гадост и възможни повреди. -Ако се извади по една лампа от всяко рамо, така че да остане пушпул само с две лампи, се променя съгласуването на лампите с високоговорителите и трансформатора. Усилвателя ще работи, но в тежък режим, което от техническа гледна точка е абсолютно неприемливо. Има някакъв резон да се използват високоговорители с два пъти по- висок импеданс ( както се вадят 2 от 4 лампи, да се се откачат 2 от 4 високоговорителя, така че примерно от 8 ома да станат 16). Или да се превключи вторичната натрафа за 2 пъти по-нисък импеданс, ако има такава възможност. Ако не се направи така, то няма да падне мощността, а с 2 лампи ще се прави опит да се дава същата мощност като с 4. Резултатът е ясно какъв ще бъде - $$ . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Юни 12, 2010 Share Отговорено Юни 12, 2010 +1 ^ И само да добавя за сетен път че разликата 50 - 100 вата е само 3 децибела . За човешкото ухо намаляването не е двойно а доста по малко ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Юни 12, 2010 Автор Share Отговорено Юни 12, 2010 Мерси много! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Юни 12, 2010 Share Отговорено Юни 12, 2010 Въпросът който Hillbilly зададе е много интересен. Подкрепям мнението на знаещите по-горе. Като алтернатива за 2 пъти по-малката мощност е ако имаш кабинет на 4 ома да го пуснеш на изхода за 8 ома. Този за 8 на изхода за 16. Чудно ми е обаче факта, че доста реномирани производители като маршал, меса други никъде не споменават тази тъънка подробност за промяната на импеданса. Тия маркови апаратури просто имат копче 50В/100В и никъде не пише, че трябва да се премести жака. Нещо което на мен ми се вижда леко казано малоумно. А тези фирми са реномирани. Скоро разглеждах едно ръководство за експлоатация за маршал. Схемата му беше точно това - изключва 2 от крайните. Никъде в юзър менуала не пишеше за това, че изходния импеданс се променя. Може би така намират ниша за продаване на резервни части? Знам ли... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Юни 12, 2010 Share Отговорено Юни 12, 2010 Ако смениш товара сменяш режима на крайните лампи. Онзи режим, дето се чудехме с какво преднапрежение (bias) да го постигнем. Има начин безнаказано да се изключат вторите крайни лампи, но трябва да се промени предавателното отношение на трафа. Това вероятно е сложно да се прави в реални, продавани на пазара усилватели. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Юни 12, 2010 Share Отговорено Юни 12, 2010 Ето как стоят нещата по поставения въпрос. Графиката е от чуждоземен форум, където се подвизавам от време на време. И там се дъвчат подобни въпроси, но по малко по-различен начин... За да се разбере какво е изтипосано, трябва да се поназнайва туй онуй, та предназначението е главно за специалистите от "Изработка и ремонт", другите да не се сърдят... Вижда се двойното увеличение на анодния ток при изваждане на две от лампите и двойното увеличение на разсейваната мощност от лампите. И още нещо - фирмите, в които музикантите се кълнат не са божествени, докато математиката и физиката са изградени на закони и логика. Винаги предпочитам знанието пред сляпата вяра . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Юни 13, 2010 Share Отговорено Юни 13, 2010 Чудно ми е обаче факта, че доста реномирани производители като маршал, меса други никъде не споменават тази тъънка подробност за промяната на импеданса. Тия маркови апаратури просто имат копче 50В/100В и никъде не пише, че трябва да се премести жака. Нещо което на мен ми се вижда леко казано малоумно. А тези фирми са реномирани. Скоро разглеждах едно ръководство за експлоатация за маршал. Схемата му беше точно това - изключва 2 от крайните. Никъде в юзър менуала не пишеше за това, че изходния импеданс се променя. Може би така намират ниша за продаване на резервни части? Знам ли... Чувал съм, че силната обратна връзка/от вторичната на изходния -до драйвера на крайното /компесира и предпазва крайното стъпало от претоварване и изгаряне... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts