Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!Чувал съм,че като се свири с бас на кубе за китара, кубето може да се развали.Ако се свири с китара на кубе за бас, може ли нещо да стане?

Отговорено

Чувал съм, че в определени етапи хватката е била прийом на Ингви. Феновете му да кажат...но и на мен ми стана интересно какво би се получило.

Отговорено

Според мен, нищо няма да се повреди , просто ако с китара се свири на бас кубе тонът ще е по- наситен на ниски и обран на високи . А ако с бас се свири на китарно кубе тонът на баса ще бъде плитък , отпуснат и прозрачен , защото говорителите за китара не са силни в низините .

Казвам това като предположение , не съм пробвал и не знам .

Ако греша ме поправете!

Отговорено

Аз също мисля, че нищо няма да стане, но исках да го чуя от някой, който знае за какво става въпрос.Питам, защото като гледам цените на бас кубетата и кубетата за китара, тези за китара излизат по скъпи и се чудех какво може да стане, ако си зема дисторжън и едно бас кубе.

Отговорено

Не всички усилватели са бас са подходящи за свирене на китара, не защото може да се повредят, а защото свирят оптимално в друга честотна област и някои от тях просто може да не звучат добре с китара.

Отговорено

Така и така има тема, да се възползвам и аз - а в обратния случай - бас през китарно кубе има ли проблем? Освен че баса звучи леко рехаво колкото и да усилвам кубето? :thumbs_up:

Отговорено (Редактирано)

Пак зависи. Възможно е говорителя на китарния усилвател да има такива електромеханични параметри, че свиренето на бас да го раздвижва твърде много и да го повреди. При ламповите усилватели, изходните трансформатори може и да не са изчислени за бас, което да създаде проблеми, тъй като при тях има минимална честота, при която самата първична намотка има достатъчно висок импеданс. На практика, правотоковото съпротивление на първичната намотка, а също и съпротивлението за ниски

Редактирано от Evtim Djerekarov