Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно интонацията


Recommended Posts

Здравейте, имам малка неяснота относно интонацията. Китарата я настроих на 12 прагче да е точна, обаче по прагчетата след 12-то тонът пада малко към по-нисък и не може да се настрои, защото иначе 12 прагче и останалите стават неточни. От 6-та до 1-ва струна от 12-то прагче нататък колкото става по-висока струната, толкова по-малко са неточните тонове по грифа.. демек ако от 6-та струна започва от 15-то прагче, то на 1-ва ще се забележи на 20-то.. Въпросът ми е: какво точно причинява това, truss rod-ът ли е и ако е - трябва да се натегне, нали? Струните са ми 10-ки стандартни, мензурата е на LP. Благодаря предварително! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

честно казано малко ме обърка с натурата на проблема. предполагам, че искаш да кажеш, че дори след като настроиш и интонираш китарата правилно пак фалшивее при тоновете след 12-то прагче ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип настройката на грифа чрез тръс рода има влияние върху интонацията. Обаче дори и на перфектно настроена китара не може да се постигне напълно точна интонация по целия гриф. Е, разбира се освен ако нямаш китара по системата "true temperament" като на Стив Вай :D :

lotf-ttah.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато при правилно интониране и приличен екшън/извивка на грифа, китарата пак звучи фалшиво, това най-често е свидетелство за проблеми с нъта.

Ако си от София, може да я донесеш някой ден да погледна, имам опит с такъв род проблеми. Подробности, ако имаш желание питай на ЛС.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали правилно те разбрах(ме), че след 20то прагче на най-тънката струна и след 15то на най-дебелата започва наблюдаваното явление?

 

Струва ми се, че ако намалиш леко и нежно екшъна от бриджа, ще се оправи, нека и някой по-наясно от мен се изкаже...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

освен ако не си земеш такива прагчета като на Стиви не мисля че би могъл да си интонираш китарата напълно но е най-добре според мен ако си настроиш китарата където свириш най-много а и тия малки разлики не се забелязват ако си надул дистера или свириш динамично всичко зависи от кой стил свириш и в коя тоналност

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за отговорите, утре ще поработя върху екшъна и ще барна леко тръса, че сега е късно и нямам време, ще ви кажа какво е станало, благодаря пак! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като настройваш тръс рода, натягай/отхлабввй с 15°-ви инкременти. След това с лявата ръка натискаш 1-во прагче(фа) на 6-та струна и едновременно с кутрето на дясната ръка натискаш същата струна обаче веднага след последното прагче. Задържаш тази постановка докато разпъваш дясната си длан горе-долу на 1 педя от кутрето и с палеца трябва да можеш да достигнеш до 12-то прагче. Като удряш отгоре с него, трябва да усещаш, че струната е подвижна. Също можеш да погледнеш отстрани на око. Разстоянието, за добре настроения гриф, трябва да е толкова, колкото да може да се пъхнат 2-3 листчета хартия тип А4. Това е начинът, по който проверявах дали грифа е прекалено вдлъбнат или изпъкнал. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.