SounDreameR Публикувано Май 24, 2010 Публикувано Май 24, 2010 Здравейте, имам малка неяснота относно интонацията. Китарата я настроих на 12 прагче да е точна, обаче по прагчетата след 12-то тонът пада малко към по-нисък и не може да се настрои, защото иначе 12 прагче и останалите стават неточни. От 6-та до 1-ва струна от 12-то прагче нататък колкото става по-висока струната, толкова по-малко са неточните тонове по грифа.. демек ако от 6-та струна започва от 15-то прагче, то на 1-ва ще се забележи на 20-то.. Въпросът ми е: какво точно причинява това, truss rod-ът ли е и ако е - трябва да се натегне, нали? Струните са ми 10-ки стандартни, мензурата е на LP. Благодаря предварително! Цитирай
noflip Отговорено Май 24, 2010 Отговорено Май 24, 2010 честно казано малко ме обърка с натурата на проблема. предполагам, че искаш да кажеш, че дори след като настроиш и интонираш китарата правилно пак фалшивее при тоновете след 12-то прагче ? Цитирай
IsoMorPhiC Отговорено Май 24, 2010 Отговорено Май 24, 2010 По принцип настройката на грифа чрез тръс рода има влияние върху интонацията. Обаче дори и на перфектно настроена китара не може да се постигне напълно точна интонация по целия гриф. Е, разбира се освен ако нямаш китара по системата "true temperament" като на Стив Вай : Цитирай
peppito Отговорено Май 24, 2010 Отговорено Май 24, 2010 Ако с тунер, фантазия и много търпение не се оправи проблема, бягай за рефретване. Това си е мъка... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 24, 2010 Отговорено Май 24, 2010 Когато при правилно интониране и приличен екшън/извивка на грифа, китарата пак звучи фалшиво, това най-често е свидетелство за проблеми с нъта. Ако си от София, може да я донесеш някой ден да погледна, имам опит с такъв род проблеми. Подробности, ако имаш желание питай на ЛС. Цитирай
flamingone Отговорено Май 24, 2010 Отговорено Май 24, 2010 Нали правилно те разбрах(ме), че след 20то прагче на най-тънката струна и след 15то на най-дебелата започва наблюдаваното явление? Струва ми се, че ако намалиш леко и нежно екшъна от бриджа, ще се оправи, нека и някой по-наясно от мен се изкаже... Цитирай
sweeper Отговорено Май 24, 2010 Отговорено Май 24, 2010 освен ако не си земеш такива прагчета като на Стиви не мисля че би могъл да си интонираш китарата напълно но е най-добре според мен ако си настроиш китарата където свириш най-много а и тия малки разлики не се забелязват ако си надул дистера или свириш динамично всичко зависи от кой стил свириш и в коя тоналност Цитирай
SounDreameR Отговорено Май 24, 2010 Автор Отговорено Май 24, 2010 Благодаря на всички за отговорите, утре ще поработя върху екшъна и ще барна леко тръса, че сега е късно и нямам време, ще ви кажа какво е станало, благодаря пак! Цитирай
IsoMorPhiC Отговорено Май 24, 2010 Отговорено Май 24, 2010 Като настройваш тръс рода, натягай/отхлабввй с 15°-ви инкременти. След това с лявата ръка натискаш 1-во прагче(фа) на 6-та струна и едновременно с кутрето на дясната ръка натискаш същата струна обаче веднага след последното прагче. Задържаш тази постановка докато разпъваш дясната си длан горе-долу на 1 педя от кутрето и с палеца трябва да можеш да достигнеш до 12-то прагче. Като удряш отгоре с него, трябва да усещаш, че струната е подвижна. Също можеш да погледнеш отстрани на око. Разстоянието, за добре настроения гриф, трябва да е толкова, колкото да може да се пъхнат 2-3 листчета хартия тип А4. Това е начинът, по който проверявах дали грифа е прекалено вдлъбнат или изпъкнал. Успех! Цитирай
Recommended Posts