kalata23 Публикувано Май 20, 2010 Публикувано Май 20, 2010 ]Преди 2 часа баща ми ми подари една стара книга за китарни ефекти, където има разнообразие от 130 ефекта и обяснение за тях. Та натъкнах се на най-най-най-елементарния дисторжън ефект, който съм виждал някога. Схемата не мога да я начертая сега но ще я обясня. Става дума за директна връзка м/у входа и изхода, като паралелно са поставени 2-ки диоди, кондензатори и един резистор, Нещо от рода на: ключ ................. Д1 Д2 | | C1-------R-------C2 | | .................. | маса Та диодите - ясно най-маломощните които намеря кондензаторите 10 нанофарада предполагам, защото са плоски на резисотора, няма стойност. Какъв трябва да сложа? И преди да почна да го правя, защото, няма да ми отнеме нито време нито средства, това схема да покаже принципът на дисторжъна ли е или става и като реален такъв. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 20, 2010 Отговорено Май 20, 2010 (Редактирано) Това е принципът на един от начините за ограничаване на сигнала, но схемата е може би 5-20%(в зависимост от сложността) от схемата на дисторшън ефект. Истинската схема би имала захранване и активни усилвателни елементи(транзистори и/или операционни усилватели). Редактирано Май 20, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай
kalata23 Отговорено Май 21, 2010 Автор Отговорено Май 21, 2010 Ясно ми е, просто питах, дали е приложима схемата. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 21, 2010 Отговорено Май 21, 2010 Очевидно, без активната част - не. Цитирай
Leo21 Отговорено Май 21, 2010 Отговорено Май 21, 2010 ]Преди 2 часа баща ми ми подари една стара книга за китарни ефекти, където има разнообразие от 130 ефекта и обяснение за тях.Та натъкнах се на най-най-най-елементарния дисторжън ефект, който съм виждал някога. Схемата не мога да я начертая сега но ще я обясня. Става дума за директна връзка м/у входа и изхода, като паралелно са поставени 2-ки диоди, кондензатори и един резистор, Нещо от рода на: ключ ................. Д1 Д2 | | C1-------R-------C2 | | .................. | маса Та диодите - ясно най-маломощните които намеря кондензаторите 10 нанофарада предполагам, защото са плоски на резисотора, няма стойност. Какъв трябва да сложа? И преди да почна да го правя, защото, няма да ми отнеме нито време нито средства, това схема да покаже принципът на дисторжъна ли е или става и като реален такъв. Как се казва тази книга? Цитирай
kalata23 Отговорено Май 21, 2010 Автор Отговорено Май 21, 2010 Електронни музикални ефекти на С.Лазаров. До колкото разбрах от господина по китара, тоя бил някакъв мн добър електро изпълнител ( електро като стил музика) и е бил нещо като Жан Мишел Жар. Издателството е Техника 1984г. Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Май 21, 2010 Отговорено Май 21, 2010 Симо Лазаров е личност с особено значение в Българската Музика и Звукотехника. Като инжeнер в БНР се занимава с един от първите сериозни синтезатори в света и у нас - SYNTHI 100, на Electronic Music Studios EMS . ( За заинтересованите ето ценоразпис ) Профил в IMDB Роден на 9 март 1948 г. Симо Лазаров е български композитор. Изпълнител и преподавател по електронна и компютърна музика. Защитил докторат в областта на компютърната музика. Специализирал електронна музика в няколко европейски студия и в IRCAM (Париж). Основател на първото Електронно музикално студио в страната (1974) - в Радио София). Съосновател на форума-фестивал "Светът на компютърната музика". Професионално му развитие и музикално творчество включва писане на музикални произведения, филмова музика, електронна и компютърна музика и концертната дейност. Реализирал над 1300 концерта. Участвал във фестивали за електронна и компютърна музика в Италия, Германия, Финландия, Израел, САЩ, Япония, Швеция, Русия, Чeхия, Словакия. Преподавател по звукоинженерство и електронна музика в Музикалната академия, в Техническия и в Софийския университет. От 1999 г. е доцент в Нов български университет. Биография Симо Лазаров е композитор, изпълнител и пропагандатор на българската електронна и компютърна музика. Основава първото Електронно музикално студио в страната – в Радио София през 1974 г. Специализира електронна музика в няколко европейски студия и в IRCAM (Париж). От 1977 г. е преподавател по звукоинженерство и електронна музика в София – в Музикалната Академия и в Техническия университет. По късно преподава в Софийския университет, а от 1999 г. е доцент в Нов български университет. Защищава и докторат на тема в областта на компютърната музика. Симо Лазаров е участвал в множество фестивали за електронна и компютърна музика в Италия, Германия, Финландия, Израел, Съединените щати, Япония, Швеция, Русия, Чешката република, Словакия и др. Неговото професионално развитие и музикално творчество се отнася към три взаимно допълващи се сфери. Това са: писането на музикални произведения, филмова музика, електронна и компютърна музика и концертната дейност. Той е реализирал повече от 1300 концерта. Организира и грандиозни концерти на открито, в които осъществява синтез на изкуствата. Симо Лазаров заедно с Хауърд Уиршъп, сдружението за авангардни идеи KYMA - Атланта, САЩ и Synthi AVB - Тел Авив, Израел, създава през 2000 г. форума-фестивал „Светът на компютърната музика" с идеята за периодични световни срещи на съмишленици - предимно композитори на електроакустична музика. Издал е няколко компактдиска, в които са включени и произведения на сина му Валентин Лазаров, който преподава компютърна музика в Тел Авив. Цитатите, които давам и допълнителната информация не са оффтопик, защото форумът трябва да има памет за хората част от музикалния живот в България. Постовете показват, че младите нищо не знаят за хората преди тях, което меко казано е отчайващо. Цитирай
L.K. Отговорено Май 21, 2010 Отговорено Май 21, 2010 Познавам го. Интересен човек и творец е. По-често е в Израел. Схемата с двата диода на практика не върши работа, защото е приложима само с германиеви диоди при определено изходно напрежение на адаптерите. Отделно с ниското си входно съпротивление шунтира адаптерите и готиния саунд отива на кино. В книгата има разни двутранзисторни дисторшънчета, дето вършат повече работа. Ако търсиш хубавия звук се ориентирай към ламповите емулации с полеви трянзистори, а защо не и лампи. Цитирай
Valeri_pj Отговорено Май 22, 2010 Отговорено Май 22, 2010 (Редактирано) Не нещо като!!Те бяха двамата в електронната музика !!- Жан Мишел Жар и Симо Лазаров. Редактирано Май 22, 2010 от Valeri_pj Цитирай
sdj Отговорено Юни 16, 2010 Отговорено Юни 16, 2010 ето това е нещо елементарно дето ще сварши работа. Visit My Website По просто не се сещам Цитирай
Recommended Posts