Rezachka Публикувано Май 18, 2010 Публикувано Май 18, 2010 Аз имам Vintage V100 със стоковите адаптери и въпроса ми е как да разбера дали е възможно да направя нек адаптера примерно с пуш-пул или друга система за разделяне на намотките ? Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Виж колко жици излизат от него. Ако е с две жици няма начин, обикновено разделящите се имат изводи от двете намотки + екран, т.е. 5 жици. Цитирай
L.K. Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Скоро го решавах този проблем. Ето как: Извадих хъмбъкера. Развих стагащата текстилна лента. Открих моста между двете намотки и го срязах. Отпоих стария екраниран кабел и сложих два нови с по 2 жила вътре. Маркирах новите кабели в двата края. Двете жички на единия кабел запоих за едната намотка, двете жички на втория - на втората намотка. Спазвай посоката на намотките и цветовете на жичките в кабела - важно е! Същото направих и с другия хъмбъкер. В кухината с потенциометрите се появиха 4 двойни маркирани кабела. Малко със зор минават през дупката. Може би е добре предварително да се пробва. В една стара кирата си бях направил четирижилен кабел, но тогава имах достъп до определени нестандартни материали. Схемата за свързване няма да ти я разказвам - има я описана. Успех! Цитирай
Rezachka Отговорено Май 18, 2010 Автор Отговорено Май 18, 2010 Значи този начин дето ми казваш става дори при положение че адаптера не е направен със тази възможност по принцип (има 2 жици, а не 5 както ми обясниха в предишния пост) ? Цитирай
L.K. Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Да, в повечето случаи може да се направи. Хъмбъкерът има две намотки. Ако не са им изведени всичките краища можеш сам да го направиш с повече сръчност и късмет. Цитирай
Rezachka Отговорено Май 18, 2010 Автор Отговорено Май 18, 2010 Добре, то тази вечер не ми се занимава да вадя адаптера, ще видя утре примерно. А възможен ли е варианта да си направя всичко това без да сменям някакви работи по китарата в смисал пак да си е с тези 4 потенциометъра и да ползвам 3 позиционния ключ по следния начин: 1. само бридж 2. само нек 3 само нек с разделени намотки, или примерно да работи само 1 намотка като сингъл ? Цитирай
L.K. Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Не, не и с този 3-ON, с който са оборудвани нашите китари. Най-безпроблемно е да се ползва пуш-пул потенциометър. "Ремонтчето" отнема време, а на финала ще има и малко надуване на усилвателя. Нощта може да не се окаже подходяща. Цитирай
Nikifena Отговорено Май 19, 2010 Отговорено Май 19, 2010 Виж колко жици излизат от него. Ако е с две жици няма начин, обикновено разделящите се имат изводи от двете намотки + екран, т.е. 5 жици. Не е точно така. Дори и с 3 жици (хот от двоен, хот от единичен и маса) пак става делене Дори и адаптерът да е с 2 жици пак може да се дели, но тогава трябва да му се махне тиксото, да се изведе още 1 жица от средата между 2та адаптера и да се върже. Във всички случаи, с изключение когато адаптерът е капсулован (залят), може да се направи той да се дели. А възможен ли е варианта да си направя всичко това без да сменям някакви работи по китарата в смисал пак да си е с тези 4 потенциометъра и да ползвам 3 позиционния ключ по следния начин: 1. само бридж 2. само нек 3 само нек с разделени намотки, или примерно да работи само 1 намотка като сингъл ? Не, не е възможно. В най-добрия случай без да дупчиш китарата ти трябва пуш-пул потенциометър който да дели адаптерът който искаш да се дели. В този случай ще се запази конфигурацията на селектора за адаптерите. Цитирай
Rezachka Отговорено Май 22, 2010 Автор Отговорено Май 22, 2010 Може ли да ми покажете какъв точно потенциометър да взема, най-лесно ще ми е ако ми дадете линк към някой онлайн магазин .. томан примерно или амазон.. тъй като няам идея в тоя Лондон къде продават такива работи Цитирай
Nikifena Отговорено Май 22, 2010 Отговорено Май 22, 2010 заповядай цък Цъкаш на картинки в гуглето и гледаш. Такъв пот има в стюмак, ибей, томан и къде ли не. Цитирай
Rezachka Отговорено Май 22, 2010 Автор Отговорено Май 22, 2010 (Редактирано) То по-скоро питах за съпротивлението какво да е А.. тези потенциометри колко струват по принцип г/д в България ? Щото ми се струва бая 10-12 паунда за една врътка.. Редактирано Май 22, 2010 от Rezachka Цитирай
Nikifena Отговорено Май 22, 2010 Отговорено Май 22, 2010 250 или 500 килоома логаритмични според типа на адаптерите. За двойни адаптери се слагат 500к лог. Не знам колко струват в България. Аз ги купувам от чужбина. Цитирай
Recommended Posts