Jump to content
Българският форум за музиканти

Лакиране на ел.китара


Recommended Posts

Здравейте!

Не съм разбирач и не съм в такава нужда да сменям целия лак. Става въпрос за едно малко одраскване което искам да мацна с нещо да се скрие.

Какво да търся като препарат и мога ли да го направя сам ( драскотината е на око 1см на 2 мм ама е до дърво и дразни)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой ако се засили да дава инфо по темата, дали ще може да е така добър да обясни и как става цялостно лакиране на китара (електронна :):):) ) :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мързи ме сега да гледам, но няма ли нещо по тая тема из форума, доста вероятно е и други хора да са питали за лакиране и пр. разровете се из форума, ако не откриете нищо големите глави ще ви помогнат 100%

 

Успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има препарати за премахване на боя..Преди съм ползвал Терминатор, а скоро ми се наложи да махна боя на една китара и купих препарат REMOVAL, който е на водна основа.

Намазваш,изчакваш и после със шпакла премахваш, а може и с пистолет за горещ въздух.Ако е дебел слой трябва да повториш, то пише как да се използва на самата опаковка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да споделя моя скромен опит тук. Досега съм възстановил три-четири китари, като последната беше с най-сериозни поражения. Въпросната последна китара беше и е "Кремона" от социалистическо време, която купих за 5 лв. от битака.Грифа и бе отделен от тялото, в долния си край (към тялото) беше изкривен и с отлепени съставни части (самия гриф бе изработен от 5 части слепени с туткал). Най напред шлайфах всички части на китарата с ръчен шлайф до дърво. След като отстраних всякакви остатъци от старото и грозно лаково покритие чрез последователно използване на различни номера шкурки -като се започне от номер 60 и накрая до номер 150, че и по-голям номер пристъпих към ремонта на грифа.Първо напълних една голяма тенджера с вода и след като кипна сложих вътре грифа (успях да го потопя до средата) и го варих около половин час (установих че от варенето явно се освободиха някакви напрежения и изкривената част се изправи), след което го обърнах като потопих другата половина и след по-малко от половин час грифа се разпадна на съставните си части (от което разбрах, че е бил лепен с туткал) Тъй-като за да се залепи дърво с каквото и да е лепило в него трябва да има много малка остатъчна влажност (мисля че под 12 %) се наложи да изсуша частите като ги наредих върху стара хавлиена кърпа прастряна върху акумулираща печка в продължение на 48 часа като през няколко часа ги обръщах.След всичките тез гимнастики пристъпих към залепването им с лепило "MOMENT Wood Standard" на "Henkel" отвореното му време за наместване на частите е около 20 минути и след стягане с различни стяги за около3-4 часа грифа е готов залепен.При варенето явно настъпват някои промени в геометрията на частите които после отстраних с шлайфане, а за точната линейност на фихгърборда (мисля че това бе точното му наименование), след като предварително бях свалил всички прагчета се наложи да ползвам услугите на познат дърводелец, който с лентов шлайф направи повърхността достатъчно равна ( с обикновения шлайф не може да се постигне такава равнинност)

Последва залепване на грифа към тялото със същото лепило, след това байцване на гърба на тялото и целия гриф с тъмен байц (аз ползвах в случая байц на водна основа с цвят-Палисандър) няколко ръце. При байцването дървесината настръхва и се налага леко минаване на ръка ( след изсъхване на байцваните повърхности) с шкурка 150 - 200.

Следва лакиране с пистолет -според моя опит се указа най-удачния вариант лакирането с авто-лак + втвърдител -примерно в магазините за автобои 100 гр. от въпросната комбинация струва 5 лв. , което е предостатъчно за лакирането на две - три ръце. Една забележка -при забъркването на лака разредете с коресилин -при тоз "пиниз" лака се разлива и покритието става гладко а не с ефекта "портокалова кора" и няма да се наложи впоследствие полирането на лакираната китара с полираща паста което ми се случи при реставрацията на предните китари. Също така преди лакирането монтирах прагчетата на грифа ( в моя случай монтирах нови -продават се на пръчки от които си режеш необходимите дължини) Новите прагчета купих от музикален магазин, тъй като съм във Варна -от музикална къща "Канев".

Надявам се да съм бил полезен със споделения си опит и Ви пожелавам приятни занимания, а след това и приятни купони!! Ако някой има желание мога да му пратя снимки на крайния резултат от всичките тез гимнастики - Skype k.janev

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако драскотината не стига до дървото, мини я с фина водна шкурка 500, после 1000, може и 2000 накрая. После полиране с паста.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.