Jump to content
Българският форум за музиканти

Неясноти относно настройката на Флойд Роуз.


Recommended Posts

Така. Днес отпуснах Рода още малко. Снощи, между другото, докато отпусках рода, същевременно свалях бриджа, защото екшънът ми се виждаше висок. Всъщност колко е препоръчителното разстояние за струни девятки (свиря доста агресивно, понякога закачам адаптелите отдолу с перцето :greenangel: ).

 

 

Относно бръжденето. Значително намаля, на шеста струна остана само на 1 прагче и то частично, на пета струна е доста силно, но отново само на първото прагче. На останалите струни сякаш го няма (освен може би на трета на 1 прагче, но може и да се лъжа, защото трета струна ми звучи и без това странно, при нея се получава някакво звънтене, може би от самата струна, не съм сигурен). Та да продължавам ли да отпускам Рода, докато всяко бръждене спре?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 47
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Казах ти, че проблемите ти са основно от тръс рода.

Ако имаш бръждене само на първа позиция, то най-вероятно се дължи на износване на първо прагче. Само ако бръжденето е на първите няколко позиции (1, 2, 3, 4 и дори 5) тогава е от тръс рода.

Освен това се натиска първо и шестнайсто прагче, а не първо и дванайсто.

 

За нормален екшън фирмите производители препоръчват разстояние между шеста струна и 12-то прагче (телта, а не дървото) от 2 мм и аналогично разстояние от 1,5 мм за първа струна. Имай в предвид, че по-нисък от този екшън при агресивно свирене би довел до доста бръждене. Аз лично свиря с доста по-нисък екшън от този, но свиря много леко.

 

За изключително фини настройки на тръса и екшъна ти препоръчвам да си намериш ето това нещо:

http://nano-machinery.com/catalog/images/F...ge_184-301S.jpg

 

Нарича се луфтомер и се продава в по-големите железарии на цени около 10 лв. Този инструмент е поне според мен 100% необходим и ми е спестил доста главоболия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разхлабвай струните преди да сваляш бриджа, защото ще му таковаш майката!

 

За фина настройка на струните по отделно използвай малки пластинки, които да слагаш под седлата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За това с пластинките и сам се сетих, но се чудя от къде да потърся толкова тънки и подходящ размер. То по принцип грифът е под формата на дъга, говоря за напречна дъга, не за тази, която се регулира от тръста. Та си мисля, че средните струни трябва да са малко по-високо, но това е въпрос на много фина настройка вече. Относно бриджа - коригирам го, като натягам двата болта в основата му, от двете страни на струните, нали? (не тези при пружините отзад). Тях доста вече ги натегнах и бриджът спрямо тялото падна доста ниско, "потъна" така да се каже и същевременно е успореден, което ми изглежда правилно. Само че сега, като отхлабих тръс рода, сякаш много ми се вдигна екшъна в средата на грива, около 12 позиция - именно там, където най-вече солирам, което е много кофти. И сега се чудя - да натягам още болтовете в основата на бриджа, за да го смъквам надолу или пък да натегна малко тръс рода, за да поизправя грифа и така да получа нисък екшън за сметка на малко бръждене. Доста се обърках. :rolleyes: Другият вариант е да потърся лютиер, но не знам къде в района на Сливен има. Или пък да пусна отделна тема за лютиер?

 

Друг проблем е, че преди да отхлабя тръста си бях играл с интонацията и я бях направил що годе вярна за 12 позиция, само че сега, след като отпуснах тръста, итнонацията ми се скапа и на 12 позиция ми дава малко по-ниски тонове от празната струна, а на по-горните позиция, до 17 - 19 някъде, е чувствително по-ниско, особено на първите струни и се получава много кофти звук при някои прости сола (да вземем дори солото на Nothing else matters - ужасно става, особено като знаеш какво чуваш...). Та нали когато тонът на 12 позиция е по-нисък от празната, местя седлото към адаптерите... е да, ама на първите две струни седлото е максимално към адаптерите и няма накъде повече да го местя. Много сложно стана...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Сетъпа се прави поседователно иначе няма да стане.

 

1. груб сетъп на бридж (целта е да не е много голям екшъна)

 

2. Нът (горно магаре, ако разбирасе имаш възможност да го регулираш.) Бръждене на празна струна говори за нисък Нът.

 

3. Тръстрод. Бръждене от 3-ти до 9-ти праг (горе долу, при всяка китара е с леки разлики в зависимост от материала) се дължи на лош релеф на грифа. Чрез проверяване при натиснат първи и 24 праг можеш да си регулираш релефа на грифа.

 

4. Релеф. (тук вече не знам как е при китарите, при баса струните следват релефа на грифа)

 

5. Бридж. Бръждене на 10-ти и нагоре прагове се дължи на нисък бридж.

 

6. Интонация.

 

7. Височина на адаптерите. (ако адаптерите са активни трябва да са по-близо до струните, при пасивни адаптери принципа е да са колкото може по-близо до струните без да изкривяват сигнала и разбира се не бива струните да се удрят в тях.)

 

За хоризонталното положение на флойда е ясно (пружините).

 

Целия сетъп тяба да се прави като се използва нормална атака, в зависимост от начина на свирене.

 

Бръждене на отделни струни и прагове се дължи на изядени прагчета или фабрично неравни такива (тук вече трябва лютиер).

Редактирано от Coprophagus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Охх малко тавтология съм вкарал или по-скоро съм омешил термините.

 

4. Релеф. (тук вече не знам как е при китарите, при баса струните следват релефа на грифа)

 

Под релеф имам предвид радиуса на грифа.

Редактирано от Coprophagus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят екшън на 12 позиция гони 5 мм :S . Много кофти. Забелязвам, че тия дни струните са станали много твърди, това не знам дали не е от износване на самите струни, защото две седмици много интензивно свиря на тях, направо ги скапах, а някои струни вече по два пъти се бяха скъсали. Та... Дали да не сменя струните и да правя настройки с новите струни, възоможно ли е високия екшън (следствие, предполагам от отпускането на тръс рода заради бръжденето) да е причинен от гадни струни? Не знам вече какво да мисля. Снощи забелязах и друг проблем. Флойд Роуза нещо много ми разстройва китарата. Като играя по-интензивно с ръчката, често бриджът не се връща в първоначалното състояние и леко опъва или натяга струните, което пък може да се коригира отново с ръчката на Флойда. Това ми се вижда странно и си мисля, че нещо не е както трябва. :greenangel:

 

Нътът няма как да го регулирам, поне аз не виждам. Но ми изглежда що годе добре. Това, което забелязах е, че някои средни прагчета са доста поизпилени отгоре, но пък там няма проблеми с бръжденето, само на празната струна... Кофти работа.

 

 

Един страничен въпрос - може ли да използвам някакъв обикновен препарат за почистване на мебели, за да почистя фретборда, защото много мръсотия се е натрупала на позициите, на които най-често свиря?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"възоможно ли е високия екшън да е причинен от гадни струни?" Не. Това не пречи да смениш струните.

"Флойд Роуза нещо много ми разстройва китарата." Ненастроен или не много качествен флойдроуз разтройва китарата. Забележи колко китаристи не го ползват или нямат такова на китарите си - това не е случайно.

Препарати за мебели има разни. Един ще стане, друг - ще навреди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

При правилна настройка на Флойда и нови струни ще разстроива ли ?

Редактирано от stratevcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз по принцип не ползвам Флойда. Тремолото си го правя с огъване на струната. Но пък за някои стилове на свирене, като например солата на Ричи Блекмор, се налага използване на ръчката. Е, ще го преживея (докато не си купя оригинален Стратокастер :) ). Просто реших да сложа ръчката и да видя какво се получава. Иначе съм го настроил да е в една равнина с тялото на китарата. Все пак ще сменя струните и ще видя какво става, вече наистина съм в пълно неведение, защото бриджът ми е максимално свален надолу от двата болта, а все още има много голям екшън. И интонацията... Май минавам на варианта да търся някой, който разбира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Днес реших да си поиграя малко с интонацията на китарата, понеже имам време... И с ужас установих, че нищо не мога да направя, понеже седлата на първите две струни са максимално към грифа, а същеврменно на 12 позиция дават много по-нисък тон от флажолета, а нагоре позициите, да не говорим, там е трагедия. Тук вече... износени прагове или какво? Някакъв шанс сам да си го оправя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най-близкият е в Нова Загора, и предпочитам аз да разбера как става, та като ми се наложи друг път, да знам какво да правя.

Намери начин да отидеш там и гледай какво, къде и кога пипа. Той ще ти обясни всичко и

мисля пари няма да ти вземе.

Престани да ровичкаш сам китарата, явно няма да се оправиш, иначе до сега да беше го

сторил...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.