Jump to content
Българският форум за музиканти

Guano Apes и техника на пеене


Recommended Posts

Всъщност темата ми трябваше да се казва нещо като "дране", но не намерих точната дума. Има много теми за дрането, ама Мойта тема е по-специална ;) Става въпрос за леекичко съдиране при пеене (пример -

) Как става? Прегледах Другите Теми за Дрането, ама май не ми вършат работа.. Аз съм женско и дрането би трябвало да звучи по-различно от Мъжкото Дране, пък може и техниката да е друга... Може ли някой да обясни?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbs_up:

Пей кратки трайности на гръден регистър. Атакувай всеки тон. И гласът ти бързичко ще загрубее... (ще хриптиш даже и когато не искаш).

 

Ще си постигнала съвършенствóто на таз "вокалиСка", когато работният диапазон на гласа ти стане около октава, а като пееш основен тон три пъти последователно, изпяването веднъж ще е компромисно, и веднъж - откровено фалшиво. И фалшиви краища на фразите (изтървани) - да не забравиш!

И кълбо напред, и челна стойка между куплета и бриджа.

И червено парцалче на колана на гащите (да дразни поне зрителното възприятие, щото слуховото се екранира при "пстоянен шумов фон").

 

Не че се заяждам, ама чета в другите ти коментари, че пееш по хорове, освен това си и в такава възраст, че можеш да си разсипеш гласа доста бързо с подобни издевателства. (Ти си решаваш, де... :thumbs_up: )

Смяташ ли, че тая мадама има "техника" или... просто не може да изпее и една семпла мелодична линия ЧИСТО?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:):D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Ами аз затова се чудя дали има някаква техника, различна от "гарантирани възли" и т.н. ... Че не мога по никакъв начин да изкарам нищо грубо с гласа си, пък ми стана интересно как става. Ама като гледам май не си заслужава много...

"съвършенствóто на таз "вокалиСка"" :):D:D:D:D:D

Мерси все пак! (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе то техника има :) Аз също имам доста чист глас( и при мен не се получава "естествено"), а и не съм много фен на "надраното" пеене, но има моменти, когато е хубаво и това "мачете" да имаш на пояса.

Затова те попитах кое от това, което си прочела във форума си пробвала и не ти върши работа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе то техника има :)

Тъй, тъй... право говори Вяра. :)

Не бързай да се отказваш.

Но понеже искаш да се учиш на определена техника, а вече разполагаш с друга действаща, добре е да търсиш примери за такова пеене от певци, които също владеят по-богат арсенал. Гуано Ейп-ката, ако й кажеш да пробва друга техника, вероятно просто ще я "изключиш от копчето". :)

 

Ето една дама с малко безумен стил, но на куплетите, ако орежеш украшенията по краищата на някои фрази и вибратото, се чува колко е предран гласът:

И чисто пеене:

 

Мъжко пеене - доста по-екстремно (линкът е пускан вече и в друга тема, но не във вокалния раздел):

 

Аз лично не проявявам интерес точно към такова звучене, обаче има доста изписано във форума по въпроса, а си спомням, че съм виждала и видео-уроци в една от темите, та наистина е добре да (по)кажеш какво си опитала. Вероятно ще се намерят хора, които да установят какво може да се "поправи" в подхода ти. :) Успехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз между другото не съм чувала как звучи Sandra Nasic без вокалния ефект, който ползва, но съм сигурна, че има любимият на мнозина вокални преподаватели "хрип на гласа", който в някои среди още се счита за непоправим недостатък, и който от времето на Джанис Джоплин е "задължителен" за всеки рокаджия, който иска да звучи правдоподобно :godbless: Съответно, тези, които го нямат се опитват да наподобят ефекта от него чрез техники. Какво представлява най-общо казано: при пеене гласните връзки не се затварят плътно и се получава пропускане на прекалено много въздух.

Аз като млада рокаджийка също много исках да звуча така, понеже с първата ми банда пеех Piece of my heart именно във варианта на Джанис(че и Lord of the boards сега като се замислих... :greenball: мама миа беше положението ...)

и ще си призная, че нарочно се "поддържах" болна, именно заради този хрип... не че е имало някакъв ефект освен, че съм си съсипвала гърлото...но аз си мислех, че звуча по-рокаджийски... :offtopic-001:

 

Мейдънче: ако наистина те кефи саунда ще е добре да намериш някой, който да ти покаже наживо как се ползват техниките, поместени във форума.

Предполагам един вариант е да се свържиш с хората, помествали съответните съвети.

Освен това, друг вариант, ако искаш по-"твърдо" звучене е да пробваш да включиш микрофона си в китарен усилвател и да усилиш драйва и гейна и да си пееш чисто с твоята си техника?? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТОва и такова пеене НЕ изисква техника, а изисква настроение и харктер на емоцията, с която обграждаш организма си по време на пеене или говорене (нещо като гневност, ярост, тегоба, желание да бъдеш чут, а не да те разберат колко октави или регистри имаш):

 

ето ти пример с едни от най-добрите банди в момента:

 

и уникалните Estrum:

http://www.youtube.com/watch?v=yh4D4KY2HPw...laynext_from=ML

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще си постигнала съвършенствóто на таз "вокалиСка", когато работният диапазон на гласа ти стане около октава

.......

И червено парцалче на колана на гащите (да дразни поне зрителното възприятие, щото слуховото се екранира при "пстоянен шумов фон").

 

Ми да, то талантът се измерва в октави... и въобще кой ли би я слушал тая ако не беше червеното парцалче на колана :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

^^ Така се радвам, че някой е успял да обобщи смисъла на написаното. :music336:

Талантът е относително понятие. И се мери като процентно изражение от цялото... в труд. ;)

А аз си признавам, че нямам какво да науча от "вокал", дето, á спре да се "стяга" и да форсира атаките, директно изпада в режим 'фалшиво говорене'. И фалшивото пеене може да е преднамерено (на човек му трябва единствено самороден прототип, та да усвои симптоматиката). :godbless:

 

Да, напълно правилно, за такова пеене не се налага техника.

Техниката е прийом, способ, специфичен начин на употреба на гласа в зависимост от целта.

Един от (поне) няколко възможни начина. Техниката не е самоцел, тя допринася за изказването на емоцията и посланието. Допринася обаче и за стилова адекватност и точност на изпълнението, и за рационализиране на певческото поведение - сиреч, да не се тормози човек, да не би да похаби други аспекти от гласа си за сметка на едно ограничено поведение.

 

И тъй като въпросът на мейдънчето ^^^ касае техника, заключавам, че тя иска да запази постигнатата до момента школовка :godbless::yahoo: и просто да си обогати арсенала от изразни средства. От тази гледна точка е добре да се учи от певци, които са били изправени пред аналогичен проблем и са го разрешили.

Това е концептуален, а не "механичен" избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Angleina,

в такъв случай - на певица, която явно още търси да учи, може би казано по инерция от теб, но както и да е - предлагам ти да проследиш певческата кариера на james Meynard Keenan (за по-кратко: вокалът на Tool, A Perfect Circle и Puscifier). Само да ти кажа, че за мен това е гениален певец. И да, не е джаз-ориентиран, ако това ще генерализира избора ти, но съм чувал от "класни" певци с квартално значение и дипломирани в Консерви, да се изказват колко фалшиво пеел, как една мелодична фраза като хората не можел да държи в тоналност. Е, такива... но айде, няма нужда.

 

От този вокалист може да се научи много повече за емоцията на пеенето и техническите аспекти просто ще се явят като спомагателни, за да не припаднеш на сцената, щото не си си поемал въздух в продължение на няколко по-емоционални фрази. Пеенето не се измерва в тренирана диафрагма, диапазон или способността да се конкурираш с Melodyne и compression, sustain и т.н.. нали за тва сме хора - заради емоциите. :thumbs_up:

 

Да, вероятно джаза, като едва ли не върховия стил на вокално-инструменталното музициране и изпълнение, не винаги е съпроводен с такива емоционални граници на певческото изразяване, но все пак нали за тва се води джаз, а не алтернативен метъл. Нека спрем да спорим кой е по-добър: Meshuggah (които нямат един свестен ритъм в 4/4, макар че цялото им творчество е имено в такъв метрум) или AC/DC, които 40 г. свирят само в прав такт. Или Malmsteen ли е по-наситен с тонове, съответно по-дбър или BB King, който свири 3-4 тона 50 г..

 

Музика, тва е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я малко за техниката, преди да отговоря на горния пост.

Мейдънче, твоята тема породи любопитството ми към експеримента и, "технизирайки безсърдечно" върху парчето Heavy on My Heart на Anastacia, реших, че непременно искам да му докарам звучене на 'препила мечка гризли', та ето как ми се получи.

Пях с опрян тон и през "стегнато гърло", демек, дихателният обем да си го усетиш, че започва някъде над тазобедрените кости, пускаш целия въздух свободно и със сила, и леко притягаш само гърлото, за да издадеш хрип. Поне при мен така се получи и няма напрежение.

 

А акцентирах върху думата тон в първото изречение, защото не е необходимо през цялото време да се трепеш да хриптиш. На тия певици фразата им звучи напрегнато и "чорлаво" (силови, насечени атаки и неточни краища). Това можеш да го направиш, като атакуваш с хрип само влизанията или височините, които са определящи за мелодията. Люлеене в ритъма можеш да придадеш чрез динамиката в пеенето - на по-дългите трайности атакуваш тихо и пълниш тона "с децибели" към края на трайността. Усещането, че гласът е неовладян се придава и от пеенето на един тон с различна фонетика - разпявай върху съгласни по краищата - върху м, н, р, върху ъ; като контрапункт на опрените тонове, 'изтънявай' вокалите, където можеш - пей ги назално - през е и и ...

И в общи линии, намери си конфигурации от изброените поведения, които да ти лежат естествено... Представяй си, че играеш РОЛЯ и, пеейки, имитирай пиян човек, гневен или разтревожен човек, пелтек, човек, който говори езика с акцент..., докато не откриеш "ОБРАЗ", в който да се превъплътиш. Това ще те поведе към желаната техника БЕЗ НАПРЕЖЕНИЕ. Като я постигнеш, анализирай си я, усети как я правиш - "пипни" мисловно всички места и функции на гласовото си поведение - дишане, звукоизвличане, резонаторни кухини.

Но съветът ми е: намери си ИГРА, която да те увлича по този път. И я играй!

Не се напивай или не препушвай, за да хриптиш, не търси повод да си гневна, за да звучиш така... ;)

Пак ще изразиш емоция. И ще я предизвикаш... :)

Angleina,

в такъв случай - на певица, която явно още търси да учи, може би казано по инерция от теб, но както и да е - предлагам ти да проследиш певческата кариера на james Meynard Keenan (за по-кратко: вокалът на Tool, A Perfect Circle и Puscifier). Само да ти кажа, че за мен това е гениален певец.

:thumbs_up: "Има нещо гнило в Дания" (и вече никой не може да ме убеди в противното)! :hysterical:

Тия дни работим у нас като лудите, да се подготвим за празниците. Мъж ми си заредил някакъв плейлист. Еййй, като тръгна пеенето, имах усещането, че почват да ми пилят свредели по гръбнака!

Питам: Какво слушаме?

Отговор: Tool.

Викам си: "Ще се абстрахирам". Три пъти се извъртя един албум (не знам кой).

После, на масата, преразказвам аз това мъчително преживяване пред компанията и като споменавам Tool, моя близка приятелка скача от мястото си и казва: "Супер-група!!".

 

Отварям форума и разбирам, че заплахата е... асиметрична (не знаеш откъде ш'ти дойде).

Сломена окончателно, снощи се опитах да послушам малко, но резултатите бяха обезсърчителни.

С приятелката ми бързо преминахме от 'всенароден празник' към 'цивилизационен конфликт'! :hysterical:

Може да пробвам пак някой ден, но не мога да обещая докъде ще я докарам.

Напълно приемам участта си на "квартален капацитет" и се помирявам, че имената на недостъпни за ума ми гении ще бъдат гравирани със златни букви в аналите на историята, докато аз си живея в заблуда... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.