Jump to content
Българският форум за музиканти

Трансформация на "Метъл Орфей"


Recommended Posts

Дълго време се размотавах с този „проект” за „Metal Orpheus”, но сега вече нещата придобиха завършен вид и реших да споделя опит и да потърся съвет.

Та идеята ми беше да освежа и префасонирам стария „Орфей” и да му придам малко по лачен вид. В оригиналния си вид отначало може би китарата е изглеждала така във винено червен цвят, защото по някои части от грифа и под грунда имаше малки следи останала боя.

orfey_kitara_-_red_e404e_22726720.jpg

Китарата съм я купувал за скромните 20лв. ( с бонус ефектче ) в началото на 90-те и това ми е един вид, най-първия собствен електрически инструмент . Преди да стане черна беше в окаяно състояния и беше с плексиглас за пикгард , боядисана с грунд за метал, а сребърните части със среберен феролит. И тогава имах идеята да я направя без плочка и черна и да изглежда като „Метъл Орфей”. За това първата интервенция беше запълване на дупките за предния адаптер – с изрязани по формата на дупката и каналите дървени трупчета и смес от лепило Ц200 и финна трина от изпиления гриф (беше мноого дебел, почти като дръжка на лопата). Смяна на прагчета, китосване с кит за автомобили и боядисване. При запълването на дупките стана добре обаче тук ми се появи проблем, защото при изсъхването на сместа от стърготини и Ц200 се напука боята и даже кита не оправи работата. Явно трябва да съхне бавно и не на слънце, обаче аз го знаех това и за това направо го дадох на едни познати дърводелци за грундиране и боядисване. Грифа е намазан с байц за да е по-тъмен. Резултата се вижда на снимките – напукан финиш и личащо се запълнени канали, но една идея по-близо до замислената концепция.

pict4269_89bd0_22715580.jpg

Така стоя зад вратата дълги години и реших да я продам, но след като никои не прояви желание реших, че имам излишно време и пари и да си я стегна и да си я закача на стената . Е резултата се вижда на последните снимки . Този път реших да е махагонова и лакирана...като мебелите (все пак трябваше да става за украса, но обезателно да е изправна и да може да свири!). Реших да махна и смотаното тремоло и бриджа да се замени с нещо по-истинско. Махнах пружините на тремолото, запълних дупката с трупче, изшкурих я и махнах черната боя до голо дърво, дадох я на познат дърводелец да лепне махагонов фурнир върху тялото и главата на грифа (хубаво , че е равна и не е ‘арчтоп’ :greenangel:)) . След като се сложи фурнира, го байцвах с байц цвят ‘розе’ (да е по-червеничка:)), а страничната част на тялото и грифа с цвят ‘махагон’. След това трябваше да я лакирам, като си взех лак BODY ...грешка! Този лак ми съсипа труда, мек е и въобще не съхне със седмици и се отлепва като тиксо. Трябвало да използвам лак с втвърдител, е...след дъжд качулка. Може би в близко бъдеще ще взема и ще я пръсна с друг лак. Казаха ми, че COSMOS са по-добри лакве на спрей? Тук е момента да ми препоръчате някой...

След като си оставих пръстите по лака, ми беше все тая...пробих няколко дупки за жак буксата ‘фендерски’ тип, смених ключовете, адапера, сложих бридж тип ‘лес пол’ (туноматик и държач за струните) и стана някакъв хибрид, но ме кефи ..с изключение на лака ..

Общо взето свири, но имам проблем...сега струните са доста високо от тялото и съм вдигнал бриджа високо за да не бръждят струните но е далеч от адаптера. Идва ми на идея да изрежа петата на грифа (там където грифа ляга в тялото) за да падне нивото на струните..трябва да е доста право срязване..или да взема да сложа по висока(дебела) рамка на адаптера и така да се вдигне адаптера до струните..някакви съвети?

Горното мостче също трябва да го оправя, че нещо не стои добре , а и шиша да се върти, но това ще се оправи впоследствие...за семпли не ме питайте – не звучи добре...но за метъл с мноого гейн става :-)

pict9286_4d64b_22725495.jpg

Като цяло ми излезе скъпичко...(25лв ключове, струни – 6лв, адаптер – 30лв., бридж – 40лв, жак – 6лв, мостче, потенциометър, консумативи 20-30 лв и ..мноого време ) , но самообучението изисква нерви и срества...

 

Ето повече снимки тук в албума: ЦЪК!

 

http://www.album.bg/packster/albums/118428/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено при tune-o-matic bridge се прави ъгъл в neck pocket на тялото така че грифа да влиза под ъгъл до 4 градуса.Сега сигурно грифа и тялото създават впечатлението за лък или поне така виждам от снимките:thumbs_up: Друг вариант е да се отнеме от петата на грифа но пак със ъгъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво Пако! :)

Изглежда като някаква стара, но лачена антика-шедьовър! :thumbs_up:

И аз те съветвам да престържеш петата на грифа или леглото на нек покета и то под ъгъл до 4 градуса, за да легне грифа добре спрямо струнника. За леглото на грифа ще ти трябва оберфреза по принцип, но пак си има чалъм и сам едва ли ше успееш да го направиш добре. Така, че потърси квалифицирана помощ.

А иначе китарката кефи на вид.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено при tune-o-matic bridge се прави ъгъл в neck pocket на тялото така че грифа да влиза под ъгъл до 4 градуса.Сега сигурно грифа и тялото създават впечатлението за лък или поне така виждам от снимките:( Друг вариант е да се отнеме от петата на грифа но пак със ъгъл.

Е ако направи ъгъл като на Гибсън нали ще трябва още да се вдигне бриджа - те са с Топ,а тук е равно..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...благодаря за съветите, но както каза Hillybilly тук тялото е равно, и изглежда не е необходимо да се прави този наклон, защото ако се наклони грифа - бриджа отива още по-нагоре, а точно това трябва да избегна, а и само ще си усложня допълнително работата.

За сега реших донякъде проблема като изнамерих една по-дебела рамка за адаптера и като цяло се повдигна с около 1-1,5 см, като сега ми се струва достатъчно близо до струните и с чиста китара адаптера хваща сигнала сравнително добре, че преди беше слабичко. Врътнах шиша, нагласих бриджа по-прецизно и бръжденето отчасти намаля и се оправи с изключение при натискане на на първа позиция(прагче), ...но стуните пак ми се струват високо, а също и 'екшън'-а...та май ще си играя още да я донагласям, и ако не стане ще се реже от петата на грифа...

..А между другото има и един друг въпрос. Китарата има, така да се каже, 'нулево' метално прагче, и горното мостче започваше от него (на снимките не се вижда добре), но сега сложих друго пластмасово нек мостче и го направих по-високо (стария беше нисък и само повеждаше струните, които се опираха на нулевото метално прагче), така че струните да минават над него и да е като другите китари. С новото положение съм съобразил и положението на бриджа (заради интонацията). Сега ми се ще да сваля още малко горното мостче (много 'твърдо' и силно трябва да се натискат струните при първа позиция), и ако е необходимо да извадя началното метално прагче за да не бръжди, ако опрят струните в него. Сега разстоянието от това праче и сегашния нек е около 2-3мм...та дали ще има проблем с интонацията, заради различната дължина на скалата на началните прагчета? ..(..ухаа..колко съм 'обяснителен'..хехе)

...А идеята ми за китарата беше точно да изглежда и "лачена" :-) ..и за това, без да бързам, все още се оглеждам за добър лак на спрей...така че ако се сещате за някоя марка предлагайте...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами най-добре ще е да клъцнеш малко от фретборда и да сложиш новото магаре баш там, където е бил върхът нулевото прагче. което си е доволно прецизна операция, де... ама иначе фалшивеенето не ти мърда, то това прагче ненапразно е сложено (:

 

иначе много красива се е получила китарата с тоя фурнир (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само Гибсън ли правят китари с tune-o-matic bridge ? Каквато и китара да хванеш с този тип бридж винаги има ъгъл между тялото и нека без значение дали е арчтоп или не.В конкретния случай зависи колко материал ще отнеме от петата на нека за да получи необходимия ъгъл в сглобката и за да получи добър екшън на струните :thumbs_up: Ъгъла също така има отношение към правилната интонация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само Гибсън ли правят китари с tune-o-matic bridge ? Каквато и китара да хванеш с този тип бридж винаги има ъгъл между тялото и нека без значение дали е арчтоп или не.В конкретния случай зависи колко материал ще отнеме от петата на нека за да получи необходимия ъгъл в сглобката и за да получи добър екшън на струните :thumbs_up: Ъгъла също така има отношение към правилната интонация.

Абе то и СГ на Гибсън е с ъгъл и без топ,но там грифа не е 1 см над тялото и сглобката е съвсем друга,тук ако се изпили толкова тялото няма да държи на напрежението,трябва от грифа да се свали малко според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.