Jump to content
Българският форум за музиканти

Fret Buzz при Hammer-on


kvothe

Recommended Posts

Здравейте :punk_guitar:

 

Скоро започнах да свиря на бас, напредвам малко по малко. Свиря на най-обикновен Fender Affinity Precision (като за не-особено-заможен-начинаещ).

 

Та, проблемът е следният: Когато правя hammer-on на високите прагчета (над 10-то), се чува един много неприятен fret buzz (не знам как се казва на български, бръмчене на прагчетата? :lol:). Не се чува, когато свиря нормално, вече посвикнах с необходимата сила и си звучи съвсем добре. Но това с hammer-on-а ме побърква, звукът е изключително неприятен. Пробвах с различна сила, на различни места (точно зад прагчето, по средата между две, точно пред задното прагче и т.н.) - но се чува еднакво отчетливо. Нормално ли е? Може би техниката ми е крива, все пак нямам учител и всичко уча от текст и клипчета из нета. Чудя се дали нещо грифът не е крив...

 

Ще се радвам на какъвто и да е съвет ^_^ Ако има нужда, мога да направя някакво клипче.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При всички случаи трябва да си направиш сетъп на баса, ако не си го направил до сега. Това от една страна ще ти позволи да си развиеш техниката по-бързо и по-добре от друга ще елиминираш проблема с бръзденето по праговете.

 

Предполагам, че проблема идва по-скоро от начина по който правиш хамър-он (щом при нормално дърпане с пръст не се чува бръздене), но както казах направи си и сетъпа, защото ако са ти много вдигнати струните е нормално на 10 праг да нямаш нужната сила в пръстите да изкараш чист хамър.

 

Ето в тази тема е описано кое как се прави.

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=69959

 

Въпреки, че всичките басисти които познавам имат коренно различен сетъп на баса и доста често на чужд бас не мога да отлепя два тона, ти предлагам да си направиш атаката и тръст рода по клипчетата които съм пуснал в темата. Ако си сетнеш баса по дадените там инструкции ще имаш една прилично ниска атака с минимално бръздене, а в последствие лекото бръзденето ще го елиминираш чрез тоноизвличане (поне при мен е така). :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, погледнах клипчетата и ми се струва, че ще се справя със сетъпа. Питах дали е нормално това с hammer-on-а, защото ако не е - кофти, ако е - всичко е поправимо (т.е. е въпрос на техника). Определено са вдигнати струните - доста сила се изисква, за да звучи чисто над 10-11 прагче, да не говорим за хамър-он. Аз съм свирила на класическа китара и ми е малко трудно да приспособя някои техники (специално хамъра, пулофа се получава сравнително добре).

 

Пак - благодаря :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съвет: смени струните с по-меки (тънки), така няма да се набираш като глист на буца (предполагам още не си заякнала в ръцете), отделно като си я сетъпнеш добре няма да имаш грижи никакви :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Да ти кажа и аз винаги съм се чудел, тия прагчета след 2-те точки за к'во са ги сложили изобщо... даже и струните мисля, че са ни много... 1-2 максимум...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:greenball: Ето един такъв Pro бас :) Помня имаше един тип от една стара българска хардкор банда - сваляше си всички струни, освен горните две (и винаги ги късаше).

http://www.youtube.com/user/MusikSchmidt#p...h/2/utUJHanw1jI

 

Имат значение както струните, така и прагчетата, качеството на инструмента и сетъпа ( и не на последно място - техниката).Все пак дай го на някой по-навътре за сетъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Прочетох тук темите, попрочетох и из нета и си направих сетъпа сама, в момента чисто физически е доста по-лесно свиренето (и без buzz на крайните прагчета). Мерси за съветите :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.