The_Mqn Публикувано Януари 30, 2006 Share Публикувано Януари 30, 2006 таа понеже в доста темички се обсъждат разните му ефекти и аз се пуля кат теле в железница та реших накрая да питам аджаба кой ефект за какво служи какво е преамп, хорус, "уа уа", компресор, флангер, ревърб... абе с две думи сичко в тая тема http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=958 :wow: сигурно повечето немогат да е обяснят само с думи ама кой квот както може ще съм много благодарен...а предполагам че не само аз П.П. ...дисторжън май секи го знае кво е П.П.2 ...а и сигурно не всичко изброено е ефект ама аз съм непрофесионалист така че мисля че ми е простено :killyou: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 (Редактирано) Прав си- повечето неща не се обясняват с приказки. Така де, много по-"нагледно" е да го чуеш Начи, компресора(обикновено се визира компресор+лимитер де, ама тва е друга тема) усилва слабите сигнали до определени граници, като в същото време намалява силните сигнали и така се получава сравнително "равен" сигнал. Тва бих казал е един от най-важните инструменти, с които трябва да е запознат всеки музикант. Мързи ме обаче да ти пиша всичките му характеристики- във форума има тема специално за компресията. Преамп е с прости думи усилвател. По-точно ПРЕДусилвател. От името му се разбира, че се слага преди главния усилвател. Тва се налага щото сигналът от китарата или друг инструмент често е слаб и трябва да се усили веднъж от предусилвателя и втори път от крайния усилвател(кубе, PA(Power Amp), централно, пулт .... ) wah-wah- ми... notch филтър говори ли ти нещо? Колегите да се сетят за някоя типична песен, че нещо не се сещам в момента. Освен да го чуеш не вярвам текстово някой да успее да ти го обясни правилно хехе chorus- накратко ефекта има за цел да създаде илюзията, че свири не един, а няколко инструмента в "хор". Действа като изменя леко честотата на сигнала и го копира с известно закъснение... един или няколко пъти(гласове) flanger- сещам се, че историята покрай "откриването" на флейнджъра беше доста забавна- там с някакви магнетофони и т.н. Тва е модулиращ ефект- променя звука по странен начин- можеш например да симулираш реактивен самолет с китарата Отново трябва да го чуеш за да добиеш представа. Reverb/Delay накратко ехо Има много голяма разлика м/у двете, но пак трябва да чуеш- отвори каквато и да е програма за аудио обработка и вкарай дилей или реверб- поиграй си и ще видиш. М/у другото, там трябва да има и флейнджър и хорус П.П. Хубаво е, че си задаваш тия въпроси сега... добре е да си отсега наясно какво долу горе прави този и онзи ефект ,за да може като чуеш някой път някое супер жестоко парче да не се пулиш и да се чудиш как, аджаба, го е изкарал тоя звук Айде понеже съм пич ще направя няколко семпълчета след 20 минути ще ги кача някъде... Редактирано Януари 30, 2006 от 7thString Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 (Редактирано) ЦЪК 1. "Сух"(необработен) сигнал 2. Reverb 3. Compressor 4. Delay 5. Flanger 6. Chorus 7. Wah 8. Tremolo 9. Pitch Shifter/Octaver 10. !НЕ! трябва да се прекалява с ефектите!!!!!!! Е, вече знаеш кое долу горе какво прави... останалото е да експериментираш И както написах на 10.- внимавай да не се олееш М/у другото се сетих за мн як пример за уа На дядо ти Hendrix- Purple Haze, на Zakk Wylde кавъра Редактирано Януари 30, 2006 от 7thString Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fender_str Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 Прав си- повечето неща не се обясняват с приказки. Така де, много по-"нагледно" е да го чуеш Начи, компресора(обикновено се визира компресор+лимитер де, ама тва е друга тема) усилва слабите сигнали до определени граници, като в същото време намалява силните сигнали и така се получава сравнително "равен" сигнал. Тва бих казал е един от най-важните инструменти, с които трябва да е запознат всеки музикант. Мързи ме обаче да ти пиша всичките му характеристики- във форума има тема специално за компресията. Преамп е с прости думи усилвател. По-точно ПРЕДусилвател. От името му се разбира, че се слага преди главния усилвател. Тва се налага щото сигналът от китарата или друг инструмент често е слаб и трябва да се усили веднъж от предусилвателя и втори път от крайния усилвател(кубе, PA(Power Amp), централно, пулт .... ) wah-wah- ми... notch филтър говори ли ти нещо? Колегите да се сетят за някоя типична песен, че нещо не се сещам в момента. Освен да го чуеш не вярвам текстово някой да успее да ти го обясни правилно хехе chorus- накратко ефекта има за цел да създаде илюзията, че свири не един, а няколко инструмента в "хор". Действа като изменя леко честотата на сигнала и го копира с известно закъснение... един или няколко пъти(гласове) flanger- сещам се, че историята покрай "откриването" на флейнджъра беше доста забавна- там с някакви магнетофони и т.н. Тва е модулиращ ефект- променя звука по странен начин- можеш например да симулираш реактивен самолет с китарата Отново трябва да го чуеш за да добиеш представа. Reverb/Delay накратко ехо Има много голяма разлика м/у двете, но пак трябва да чуеш- отвори каквато и да е програма за аудио обработка и вкарай дилей или реверб- поиграй си и ще видиш. М/у другото, там трябва да има и флейнджър и хорус П.П. Хубаво е, че си задаваш тия въпроси сега... добре е да си отсега наясно какво долу горе прави този и онзи ефект ,за да може като чуеш някой път някое супер жестоко парче да не се пулиш и да се чудиш как, аджаба, го е изкарал тоя звук Айде понеже съм пич ще направя няколко семпълчета след 20 минути ще ги кача някъде... Виж кърка на него всичките му песни са с Wah-wah Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kelly Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 М/у другото се сетих за мн як пример за уа На дядо ти Hendrix- Purple Haze, на Zakk Wylde кавъра типично парче за уа-уа е на същия ти дядо,само че е Voodoo Child най-типичното Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
goal Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 ако си си качил Nero-то, виж - има едно "Wave Editor". там ги има повечето ефекти Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
pampi Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 10. !НЕ! трябва да се прекалява с ефектите!!!!!!! Пък аз го правя непрекъснато Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rockstar666 Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 10. !НЕ! трябва да се прекалява с ефектите!!!!!!! Пък аз го правя непрекъснато Дали ще се хареса този съвет на Том Морело? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
NitroBGA Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 Защо според вас му се вика "Уа", защо звука прави "Уа-уа-уа" Предлагам да напишете по някоя песен, чието соло има определен ефект и той да ги чуе последователно и да си избере. Сори, не се сдържах да го напиша. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 Защо според вас му се вика "Уа", защо звука прави "Уа-уа-уа" Предлагам да напишете по някоя песен, чието соло има определен ефект и той да ги чуе последователно и да си избере. Сори, не се сдържах да го напиша. Е чак пък песен? Тя китарата обикновено върви с пакет от няколко ефекта... умело настроени Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
The_Mqn Отговорено Януари 30, 2006 Автор Share Отговорено Януари 30, 2006 МНООООГО благодаря за отговорите доста по ориентиран съм сега Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DILETANT Отговорено Януари 30, 2006 Share Отговорено Януари 30, 2006 уа уа = ква ква (май руснаците така му казва през комунизма) ВАУ ВАУ му казват мисля че Предимно му казват квакушка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KingdomX Отговорено Януари 31, 2006 Share Отговорено Януари 31, 2006 (без да чета горенапсаното(щото ме мързи)) според мен трябва да се чуе всеки ефект така с думи да се обясни е все едно да кажеш как мирише въздуха (бати тапака съм ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts