gearhead Публикувано Април 12, 2010 Публикувано Април 12, 2010 Първо да кажа , че съвсем не съм сигурен дали "тембър" е правилната дума.Става въпрос за следното : сложих нови струни , звука естествено стана много по-ясен и звънлив ,но забелязах , че когато изсвиря една и съща нота на различни струни тя звучи съвсем различно.Например Сол...все едно на различни инструменти свиря или с различни ефекти.Буквално мога мелодия да изкарам само на Сол на четирите струни Струните са Ernie Ball Hybrid Slinky.Като затворя потенциометъра за "tone" до край нещата малко се променят , но разликата все още е голяма.Ще запиша една проба утре. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 13, 2010 Отговорено Април 13, 2010 Еми принципно след всяка смяна на струни се проверява и интонацията. ОСОБЕНО ако сменяш размера и дори марката! Цитирай
gearhead Отговорено Април 13, 2010 Автор Отговорено Април 13, 2010 Съжалявам , може би не се изразих правилно...интонацията е вярна , настроих си всичко както си му е реда.Нотите са си еднакви (е,+/- 2,3 процента) , но...как да кажа...гласа на нотата е различен на различните струни.Например 3-тото прагче на 2-ра струна и 13-то на четвърта са си Фа по тунера имат разлика около 3 процента , но фа-то на 2-ра звучи някак по-звънливо , а това на 4-та - по-басово. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Април 13, 2010 Отговорено Април 13, 2010 Абе тей като гледам май добре си го обяснил, ама аз защо това съм разбрал... Нормално е да има разлика и тя не е минимална. Дали вече излиза от границите на нормалното едва ли може да се каже без да се чуе... Цитирай
Demiurg Отговорено Април 13, 2010 Отговорено Април 13, 2010 Да, нормално е. Затова е важно къде точно ще хванеш въпросния тон. Тембъра зависи и от дебелината на струната, и от дължината на трептящата част. Затова "Ла" на празна струна звучи по-звънко от същото "Ла", хванато на 5-то прагче на Ми-струната (там имаш по- дебела (тежка) струна и по-къса трептяща част, затова звучи по-басово и по- тежко). Цитирай
Recommended Posts