Slide Публикувано Април 8, 2010 Публикувано Април 8, 2010 Здравейте! Както се разбира от заглавието (а може би не), от едно известно време се опитвам да докарам ретро рок (най-общо казано) звук. Пробвах различни "тънкости", кои с успех, кои без. Най-общо търся звук, като Creedence Clearwater Revival, ранните Lynyrd Skynyrd, дори и ранните Purple, Zeppelin, The Doors... Предполагам разбирате, че не говоря за стилова ориентация, а за методи и начини на записване в ранните години на рока. Ранните рок-ориентирани песни на Емил Димитров са също добър пример за звук от родната сцена. Барабаните, като че ли ги докарвам по-лесно от остналите инструменти. Два микрофона (да речем), на известно разстояние, много реверберация при миксирането и до някъде достигам задоволителен резултат. Китарите са ми голям проблем. Пробвам по най-близкия до ума начин - лампов усилвател, пак много реверберация, режа честоти с еквилайзера и пак ми звучи прекалено модерно. Освен да пробвам да записвам на магнетофонна лента, микса ми да е моно с много реверберация, да се опитам максимално да избегна дълбочината и обема във звука с pan-ването на инструментите... Знам, че ключа от палатката е в EQ настройките, но явно точно там ми е проблема... Та, ще се радвам, ако някой е експериментирал и има имат опит за споделяне, да ми отвори малко очите. Поздрави! Цитирай
VSTi Отговорено Април 8, 2010 Отговорено Април 8, 2010 (Редактирано) изкефи ме начина, по който мислиш (и опитваш) ... едва ли някой от форума ще има какво да ти каже, поради простата причина - ЕГН... Иначе - на така поставения въпрос - лесно е - взимаш един NEVE миксер, коркото по-стар, толкова по добре, и звука си идва сам... Сигурно звучи странно, но ползвам един канал от стар студиен пулт, и дори с нулеви корекции нещата са си на място - невероятен пънч, и топлота на звука. Ясно е, че със софтуер това не става.... или става , но трудно. Поздрави, и успех! п.п. чак сега видях аватара... потърси серията от двд-та за класическите рок албуми, там има коментари на музикантите, и на студийните инженери за записните сесии. Има филм за Флойд, Пърпъл, Нирвана, ... и др. Редактирано Април 8, 2010 от VSTi Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 8, 2010 Отговорено Април 8, 2010 Освен да пробвам да записвам на магнетофонна лента Ясно е, че със софтуер това не става.... или става , но трудно Цитирай
L.K. Отговорено Април 8, 2010 Отговорено Април 8, 2010 Вземи една по-дървена китара, с по-високи и дебели струни. Свири с повече атака. Цитирай
Slide Отговорено Април 8, 2010 Автор Отговорено Април 8, 2010 @Hillbilly ?? @L.K. Колко по-дървена? Отделно от това, не мисля, че звукоизвличането ще спомогне за по-ретро звук. (До степен такава дали ще свиря с пръсти, с перце, колко дебели струни и пр.) Цитирай
Hillbilly Отговорено Април 9, 2010 Отговорено Април 9, 2010 (Редактирано) ^Не че разбирам,но навремето не са записвали с компютри,а с магнетофони,както си се досетил де. Даже и старите плочи на Балкантон са такива. Редактирано Април 9, 2010 от Hillbilly Цитирай
Slide Отговорено Април 9, 2010 Автор Отговорено Април 9, 2010 ^ Да де, далече съм от софутера. Може би само в "крайния продукт", щото така или иначе ще е дигитален формат. ПС: Още днеска бих извадил шкафа (магнетофона), ама скъсах струна, а в Разград струни не се продават. Честит ми сбор! Цитирай
Demiurg Отговорено Май 19, 2010 Отговорено Май 19, 2010 ... и с "тънката" разлика, че реверберацията на ония записи си е от помещението, а не от компа ! От все сърце приветствам такова начинание, за един по-топъл и естествен звук. Цитирай
Recommended Posts