Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте . Взех че подкарах Dr. Boogey . Аматьорско изпълнение - за собствено удоволствие . Налепих го на учебна платка , като за писти използвах крачетата на елементите . Полеваците са MPF201-имам ги отдавна .

http://bir4o.snimka.bg/radio-amateur/dr-bo...482705.17805238

Обаче проблем ми се оказаха потенциометрите 1 мега ом . От къде да си купя такива в BG с малък корпус ? Проверих в три софийски магазина / включително и КОМЕТ / и са на зле с наличността …

Отговорено
Здравейте . Взех че подкарах Dr. Boogey . Аматьорско изпълнение - за собствено удоволствие . Налепих го на учебна платка , като за писти използвах крачетата на елементите . Полеваците са MPF201-имам ги отдавна .

Обаче проблем ми се оказаха потенциометрите 1 мега ом . От къде да си купя такива в BG с малък корпус ? Проверих в три софийски магазина / включително и КОМЕТ / и са на зле с наличността …

ако се разходиш, може да имаш дори логаритмични...Колко броя трябват?

Отговорено

Отговорено (Редактирано)

По принцип в Електронинвест има 1М обикновено. Линейни.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Ми на схемата са три броя и още един ми трябва /за едно TS-808 дето го направих тия студени зимни дни/ ...

Отговорено

Аз ли бъркам, или схемата е друга?

1Mlog - 1

100klog - 2

25klog - 1

10k lin - 1

2,5k lin -1

1М log имам, но с другите ще е проблем. Трябва да се разровя...

Гарантирано имаш 2 броя по 1М логаритмични за двата ефекта.

Отговорено
Аз ли бъркам, или схемата е друга?

1Mlog - 1

100klog - 2

25klog - 1

10k lin - 1

2,5k lin -1

1М log имам, но с другите ще е проблем. Трябва да се разровя...

Гарантирано имаш 2 броя по 1М логаритмични за двата ефекта.

Те по тази схема са три ...

http://bir4o.snimka.bg/radio-amateur/dr-bo...482705.17816050

А в TS808 базовата схема няма 1 мом -обаче и слагам мод за повече гейн...

Ще мина да се видиме, като се организирам ...

Отговорено

По твоята схема изходният импеданс е десетократно по-висок, което е калпаво. Един 3 метра кабел с капацитет 800...1200pF и лампов вход след него, ще гарантира "глух" звук. При положение , че на изхода има сорсов повторител, може спокойно да се свалят импедансите в тон-контрола дори 100 пъти под твоите стойности. Така ще се намали много проблемът с кабела в изхода. В тази схема, която гледах, степента на намаление на импедансите е 10 пъти, което е доста по-добре от твоята схема.

Ако се добави още един повторител , след тон-контрола, проблем няма да има и с високоимпедансния тонконтрол, дори с 10 метров кабел.

Appendix:

F=1/(2*3,14*R*C)

При 1М и 1nF, F=159,154...Hz. Красиво, нали? Е, импедансът е по-нисък, поне два тъти, но и 300Hz няма да звучат добре.

Да не пропусна да захапя любимите ми "аудиофили", с кабелите...

Няма как да не се "чуват" кабелите ( :Piano: нтерконектите"...), при калпаво направени устройства :cheers2: .

Отговорено

Ако се добави още един повторител , след тон-контрола, проблем няма да има и с високоимпедансния тонконтрол, дори с 10 метров кабел.

Appendix:

F=1/(2*3,14*R*C)

При 1М и 1nF, F=159,154...Hz. Красиво, нали? Е, импедансът е по-нисък, поне два тъти, но и 300Hz няма да звучат добре.

Мерси за насоките . Тогава понеже вече съм я налепил , ще я преправя по тази схема .

http://gaussmarkov.net/layouts/drboo/drboo-schem.png

По добре от добавяне на повторител - мисля...нямам повече полеваци и място на платката...???

Отговорено

Винаги съм се чудил защо при схемите тип имитация на лампа с полеваци запазват ламповите високоомни вериги. Кому е нужен 1 мегаом гейн при полеваци? За тонконтрола същото.

Отговорено

1 мега ом лагоритмични(A нали беше лагоритмичен, че в магазина като ги питах се чудеха, ама доколкото знам преди А е било линейни, а сега B е линеен, а А лагоритмичен) има в този магазин - http://radimexbg.com/index.php?do=contacts поне в Търново има, ама и да няма при тебе, ще ти изтеглят от Търновския :music:

• 3 weeks later...
Отговорено

Смених полеваците с J201 и звука се подобри . Проблем сега е че с увеличаване голямото усилване/гейн/ се появява паразитен шум /чува се когато се хванат струните с ръка / и силна микрофония . Въпроса ми е към правилите този ефект , как да се преборя с това - само с нойс гейт ли?

Отговорено (Редактирано)

Ноиз гейта не е решение ни най-малко.Проблема ти се решава:

1. с правилна топология на платката, която ползваш и на елементите, респецтивно платката в кутията която ползваш;

2.правилно подбран биас на отделните стъпала(не навсякъде да е "горещо");

3.Ширмовани кабели и възможно по-малко и по-къси.

Аз лично не ползвам ноизгейт и нямам и нужда :crying:

п.с. за вдъхновение потърси какво е съотношението на анодните напрежения при сло100 и ДР на отделните стъпала, нека то те вдъхнови :punk_guitar:

Успех!

Редактирано от liquid_death
Отговорено
Ноиз гейта не е решение ни най-малко.Проблема ти се решава:

1. с правилна топология на платката, която ползваш и на елементите, респецтивно платката в кутията която ползваш;

2.правилно подбран биас на отделните стъпала(не навсякъде да е "горещо");

3.Ширмовани кабели и възможно по-малко и по-къси.

Аз лично не ползвам ноизгейт и нямам и нужда :)

п.с. за вдъхновение потърси какво е съотношението на анодните напрежения при сло100 и ДР на отделните стъпала, нека то те вдъхнови :)

Успех!

Топологията и на платка и елементи не е измислена от мен . Макар и на учебна платка съм направил същата от нета , където отзивите са много добри . При биаса ако не е горещо навсякъде, то се получава гадно приграчване като отшуми струната . Кабелите са ширмовани и възможно най- къси...Прочетох и по нета мнения относно напреженията , но пак не ми допадат , като ги чуя на слух тези настройки . Относно шума и микрофонията ми е ясно, че от голямото усилване, колкото и да са екранирани адапторите си шумят на празен ход...и все пак...