Slacoth Публикувано Март 8, 2010 Публикувано Март 8, 2010 (Редактирано) Здравейте, имам един такъв въпрос: моят бъдещ тъст има една цигулка, с която през 1964 г е ходил на уроци. После си е седяла 46 години в куфара в един шкаф, където е и сега. Далеч съм от мисълта, че струва скъпо (още повече, че е леко пукната в долната част на корпуса), но тъй като няма никакви отличителни знаци, нито отвън, нито пък има етикетче в "търбуха" искам да ви попитам къде може да търся някакъв отличителен знак за да се установи модела?Според него е размер 3/4. Та нормално ли е да няма отличитени знаци и етикети?Има ли пускани такива модели без номера и имена? Съжалявам за некомпетентно зададения въпрос. Скоро ще я снимам иначе прилича на това, само че ключовете са черни, иначе търбуха и е тъмен като на снимката: Редактирано Март 8, 2010 от Slacoth Цитирай
lyubohar Отговорено Март 8, 2010 Отговорено Март 8, 2010 (Редактирано) Те всички цигулки приличат на тази. Между другото тази не е проста цигулка май. Размера се определя от дължината само на корпуса: 4/4-356мм. 3/4-335мм. 2/4-310мм 1/4-280мм.и т.н.+,- няколко мм. Доста цигулки нямат етикет. Но и да имат това много пъти нищо не значи. Редактирано Март 8, 2010 от lyubohar Цитирай
Slacoth Отговорено Март 8, 2010 Автор Отговорено Март 8, 2010 Но и да имат това много пъти нищо не значи. В това ми е надеждата, че няма етикет. Мерси за размерите, като я снимам ще я премеря. Цитирай
violins Отговорено Март 9, 2010 Отговорено Март 9, 2010 a тогава защо показваш оригинала на Петер Гуарнери?Снимай твоята....Поздрави Цитирай
Slacoth Отговорено Март 9, 2010 Автор Отговорено Март 9, 2010 (Редактирано) a тогава защо показваш оригинала на Петер Гуарнери? Петер Гуарнери не е от нашия вход. Снимки ще направя най-рано в събота, защото през седмицата нямам такава възможност. ...и какво означава този упрек - никъде не съм твърдял, че това е снимката.Като написах гугъл -> изображения -> цигулка и тази най-приличаше на външен вид. Редактирано Март 9, 2010 от Slacoth Цитирай
Vlad Отговорено Март 9, 2010 Отговорено Март 9, 2010 a тогава защо показваш оригинала на Петер Гуарнери? ...Като написах гугъл -> изображения -> цигулка и тази най-приличаше на външен вид. Ха-ха-ха... Най-приличала, ама не става така Ако имаше цугулка като тази, която си показал като "подобна", щеше да се знае! А ако нямаш коректната снимка, по-добре не слагай никаква. Щото това е като "Продавам кола, нямам снимки, но прилича на тази:" и да сложиш снимка на мерцедес, а само ти да си знаеш, че си собственик на трабант... Цитирай
Свилен Бас Отговорено Март 9, 2010 Отговорено Март 9, 2010 От примера с колите си спомних за една история от моето детство. Вуйчо ми си беше купил кола (което тогава беше огромно събитие), но понеже нямаше гсм-та, а домашнт телефони бяха рядкост, никой не знаеше каква е, но пра-баба ми я беше виждала. Като я питахме каква е, тя отговори, че е бяла. Оказа се Москвич. П.П.: Защо не пусна обявата, след като си я снимал Цитирай
Slacoth Отговорено Март 9, 2010 Автор Отговорено Март 9, 2010 (Редактирано) Колеги, то се види, че темата зави в много безпредметна посока, а без снимки явно няма много какво да ми помогнете. Понеже така и така съм пуснал вече темата, и гледам даже я четете, помогнете ми със съвети кое трябва да снимам на една цигулка, за да се установи модел и година на производство, защото надписи и документи цигулката няма. Така и аз ще знам кое да й снимам, и вие ще имате някаква база да ми помогнете. Редактирано Март 9, 2010 от Slacoth Цитирай
Vlad Отговорено Март 9, 2010 Отговорено Март 9, 2010 Най-адекватно ми се струва да посетиш майстор-лютиер заедно с цигулката. Успех! Цитирай
bluesman Отговорено Март 9, 2010 Отговорено Март 9, 2010 както не може да има диагноза без преглед така и не може да има точен отговор на въпроса ти без детайлни снимки в близък план и снимки като тези на Petrus Guarneri анфас а най-добре както Vlad вече каза - иди при колега лютиер Цитирай
Recommended Posts