Mecho Публикувано Декември 15, 2004 Публикувано Декември 15, 2004 Привет, четейки темата МАНИФЕСТ и по-точно точка 17 ми хрумна следния въпрос: Колко според вас е себестойността на една отлична китара за свирене (а не за гъзария)? Значи да е изработена внимателно, да е изпипана, да е изработена от качествени материали, да има качествена електроника и хубав гланц :green: Според мен една китарка няма нужда от екзотични дървесни видове, позлатени ключове или 3-4 грифа, за да е качествена. Аз ползвам Ibanez RG320FM (840 лв.) и като се замисля му трябват не повече от 500 лв. (смяна на адаптори и на тремоло системата - Edge Pro 2 ), за да стане една оптимална китарка :guitar: Това прави около 800 $ ... Вие каво мислите ? Според вас нужно ли е да плащаш 2000$ за някой signature - модел, за да свириш на качествен инструмент :violin: ? Давайте аргументи. Поздрави, Мечо Цитирай
synchu Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 (Редактирано) Не само signature моделите струват 2000 Ми виж сега не е необходимо да има позлатени ключове, ама някой се радват. Пък себестойността например на един PRS, или Андерсон Дроп Топ е доста висока сама по себе си. В крайна сметка осигуряването на "красиво" парче дърво неговата финна обработка си е скъпа работа. Като сложиш изработката да кажем на inlays за fingerboard-a от истински черупки на мида или нещо подобно +Binding от 7 слоя около тялото и грифа един по един нанасяни + Цената на труда и спокойно стигаш 2000$. Като вземеш предвид и факта, че една такава китара не е "оборотен" тип стока и има и "художествена" стойност, то тя спокойно носи на 100% и кусур надценка. За hollow-bodies пък да не говорим... А дали си струва е отделен въпрос. Някой хора явно намират, че си струва, други просто го намират за изгодна инвестиция. А дали аз бих дал 55000$ за LP Jimmy Page или 20000$ за PRS private stock...hell NO !!! Да не си купувам изложбен експонат... Редактирано Декември 15, 2004 от synchu Цитирай
Guitar_man Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 Dai nqkolko hilqdi evro za tvoi model i gotovo Цитирай
Glacierise Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 Ми пича добре го е казал правилото за 800 долара (хехе, мойта китара почти точно толкова струва ), обаче щом ги правят и другите по-скъпи китари, значи има пазар и за тях Има хора, дето се кефят на колекционерска или естетическа стойност на китарата. 'Секви дзверове има Цитирай
Sturmfuhrer Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 Всъщност зависи от това КОЙ си ти... Щото аре представи си как примерно Малмстийн свири с некоя неугледна китарка за 800$? В смисъл, че като си няква звезда, що и китарата ти да не е звездна? Цитирай
Armaggideon Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 Всъщност зависи от това КОЙ си ти... Щото аре представи си как примерно Малмстийн свири с некоя неугледна китарка за 800$? В смисъл, че като си няква звезда, що и китарата ти да не е звездна? Ако си някоя звезда, китарата ти е безплатна Цитирай
pacman Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 Даже ти плащат да свириш на тяхната Напр. Ерик Клептън и т.н. Цитирай
fLiSk Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 Значи аз уча бизнес. В учебника по маркетинг имаше един case разгледан за една фирмичка Gibson Та значи, през 80 те Гибсън свалили цените си. За да качат продажбите разбира се, но изработката не променили. Свалили цените на всички модели с по около 100 долара средно. Кво станало? Продажбите паднали. Оказало се че повечето клиенти не вярвали че една добра китара може да е толкова евтина. И цените пак били качени. Всеки музикант е малко нещо сноб предполагам. А за Гибсън си мечтае всяко момче Цитирай
Steve_Vai Отговорено Декември 15, 2004 Отговорено Декември 15, 2004 Значи аз уча бизнес. В учебника по маркетинг имаше един case разгледан за една фирмичка Gibson Та значи, през 80 те Гибсън свалили цените си. За да качат продажбите разбира се, но изработката не променили. Свалили цените на всички модели с по около 100 долара средно. Кво станало? Продажбите паднали. Оказало се че повечето клиенти не вярвали че една добра китара може да е толкова евтина. И цените пак били качени. Всеки музикант е малко нещо сноб предполагам. А за Гибсън си мечтае всяко момче ...а защо не и момиче?! "Ако не знаеш кое е хубаво, питай кое е скъпо!" - глупавичко и наивно звучи, но донякъде май е така... Цитирай
Recommended Posts