Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с 4та струна


Fieldy94

Recommended Posts

Днес преди училище се събирахме да свирим с бандата. За първи път изнасям китарата извън къщата и бях много предпазлив, но въпреки това

когато се прибрах забелязах че 4та струна при нормално сътояние докосва първо прагче и при свирене свободно се чува едно ужасно бръждене, докато 5та 3та 2ра и 1ва са наред. Ако сте се сблъсквали с подобен проблем моля за помощ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та аз да кажа какво мисля ,но те съветвам да изчакаш някой по - запознат с тия неща. Значи не ми се вярва да е от това ,че си я изнесал извън къщата. Може струната да се пробваш да я вдигнеш от магарето.Пак ти казвам изчакаи някой друг също да каже какво мисли.

ПС: А каква ти е китарата ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля за снимки на височината на струните при нът, в среда на 7-ми праг и при натисната 1-ва и след последна позиция пак на 7-ми праг. Според мен всичко се дължи или на прекалено нисък екшън, на отпускане на грифа при промяна на температура или просто на фабрично нисък нът. Засядам кротичко и чакам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да кажа, докато правя снимките, че отначало го нямаше този проблем. Появи се след като се върнах от репетиция, а баса го имам от 3 месеца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери дали нъта не се е отчупил и жлеба на 2 струна не е станал по-дълбок. Провери си бриджа и височината на струните. Провери дали не се е отпуснала струната при пренасянето (колкото и банално да звучи може от там да е проблема). Въпреки, че е възможно да е от тръст рода леко ме съмнява там да е проблема, все пак всички струни щяха да бръздят. Най-вероятно проблема е в нъта, свали си струните и провери дали всичко е ОК.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами малко височки ми се виждат тези струни, но не мога да кажа с точност. Има вероятност, понеже басчето е свикнало на топличко и като е било изнесено да му е станало "студено", от което грифа да се е понаместил леко. Имай предвид, че има тръсрод, който е от метал и ако е минал през по-хладно време се е посвил. Най-добре го хвани и отиди да ти го сетъпне някой, който знае какво прави.

 

sredata_na_sedmo_natisnati_na_posledna_e26da_21881436.jpg

 

02032010937_aeaa8_21881428.jpg

 

sredata_na_sedmo_natisnati_na_posledna_e26da_21881436.jpg

 

pri_nuta_ace4d_21881429.jpg

 

От гледане кучето касапин да е станало, но все пак да видят и другите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е проблема, защото не съм от София, а в Берковица няма компетентен човек когото да помоля за помощ. А тъи като баса все още е в гаранция, мисля че е по-добре да го занеса в магазина да си го оправят. :happy:

И малко :dance: несе вижда тръст рода :yahoo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма и да се види, но е там :happy: Не можах да разбера с какъв бас си, но щом е 5 струнен значи не е някоя стара БГ талпа. Тръс рода минава през грифа и се настройва чрез една гайка, която в повечето случаи е от страна на главата. Там има една пластмасова капачка, която скрива отвора, през който се настройва. НЕ ГО ПИПАЙ АКО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ПРАВИШ!!! :yahoo: Евентуално ще трябва да се научиш да си сетъпваш баса сам, но е хубаво някой да ти покаже. Откъде си го взел? Ако продавача не е компетентен не е сигурно какво ще направи. А и след като няма механични повреди по баса не се знае дали ще го признаят за дефект. В крайна сметка ако нищо не е отчупено от баса няма причини за тревога, просто трябва да го сетъпнеш.

 

Успех!

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да но Марински, доколкото съм разбрал от четене из форума, ако съм разбрал вярно. Ако се е изметнал грфиа не трябва ли всички струниа да бръждят особенно 5та. А в моя случай 5та си е нормална а 4та бражди та се не трае :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като предполагам, че проблема е най-вече от бриджа и евентуално от тръс рода, моля те, снимай си бриджа от задна страна, за да се види коя струна на каква височина е. Тия снимки, които IgniteAll даде, предполагам не са на твоя бас?

 

За измятането - ако струните ти не са били на едно ниво и 4-та примерно е била най-ниско, то ако ти мръдне грифа назад първо тя ще почне да опира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има 2 варианта:

Снимаш всичко на баса от всевъзможни ъгли. Или почваш да си правиш наново сетъпа стъпка по-стъпка (така или иначе все някога ще трябва да се научиш да го правиш) :yahoo:

 

http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%E0%E4%E8%F3%F1

 

Провери да не се е отчупило парченце от нъта (имал съм такива проблеми с стария ми бас и за това ти казвам).

 

:dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като продължавам да немога да се оправя със качването на снимки в саита, ще постна линк към снимките.http://www.album.bg/basskitara/?page=1

Съжелявам за неудобството.

 

А относно тръст рода няма нито капячета нито отвори нито нищо. Модела е Ibenz GSR205.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не виждам нищо нередно.

 

Отвора на тръст рода се намира на главата между нъта и ключовете. Развиваш болтчетата и ще видиш от къде се регулира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На снимката, дето е бриджа, и гледаш по дължината на струните - там ясно се вижда, че 5-та струна ти е доста по- ниско ! При това положение е нормално да бръжди - вдигни я малко !

 

------Едит:

Оппаа... :) :)

то 4-та бръждяла... Странно, не знам от какво може да е !

Редактирано от Demiurg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.