Viara Ivanova Публикувано Февруари 16, 2010 Публикувано Февруари 16, 2010 В момента работя по една курсова работа на тема: „Поп певците, репетирането и организацията на времето за репетиции”. Единият от методите за изследване, които използвам е въпросник. Предлагам го на певци от различни жанрове на популярната музика(от там и обобщението „поп певци”), с различен опит и отношение към заниманията си с пеене.Целта е всеки да сподели начина, по който работи и организира времето си за репетиция. Накрая ще бъдат посочени най-често повтарящите се практики като един вид сравнение с (често) систематичния подход при певците, занимаващи се с класическо пеене. Никъде в курсовата работа няма да предлагам алгоритъм за работа и организация на времето за репетиции на поп певците. По-скоро оставям на всеки сам да вземе някои идеи или да преосмисли начина на работа по свое желание. До момента имам отговори от певци от Великобритания,САЩ, Испания и Португалия. Още като се регистрирах преди около месец се замислих, че ще е добра идея да имам отговори и от български певци.Доколкото виждам във форума сме богати на певци, занимаващи се с различни стилове, с различно ниво на теоретична и техническа подготовка, както и различен опит в солова работа и работа с банди. Мисля, че ще е интересно и тук да споделим как репетираме- по начина, по които се споделят упражнения, съвети и коментари. П.п.ако никой от предварително посочените отговори не отгаваря напълно на вашия начин на репетиране, моля отговорете свободно на въпроса. Въпросникът съвсем целенасочено е преведен на български и съдържа в себе си препратки към българския език(като "роден" език, противопоставен на "чужди" такива), което е единствената разлика с въпросниците, представени на другите учасници. Данните от въпросника ще бъдат обобщени и имена няма да бъдат споменавани никъде. Ако темата присъства в предни години(признавам си, не съм проверила) предварително моля за извинение. Благодаря предварително на всички,които ще се включат, за да ми помогнат И така въпросникът: 1.Колко време отделяте за репетиция и колко пъти седмично? 2.Ако пеете в група репетирате ли и сам/а? 3.Каква част от времето си за репетиции отделяте за -загряващи упражнения/технически упражнения : -разучаване на нов репертоар: -репетиране на научен репертоар: -изследване на изпълненията и сценично поведение на попурярни певци: 4.Как подхождате към разучаването на нов репертоар -слушам известно изпълнение на песента, вадя си текста и уча по слух заедно със CD плейъра -намирам си акордите и текста и започвам, акомпанирайки си сам/а- имам добра памет, а песни в този стил съм слушал/а много -намирам си нотите и я разчитам, след което си правя аранжимент, подходящ за моя глас -намирам си нотите, анализирам къде може да са трудните места чисто вокално и уча песента както е в оригинал.След като я разуча правя анализ на хармонията и как вокалът се отнася към нея, за да ми е по-лесно да направя „мой” вариант и импровизация, когато ми се наложи. 5.Учите ли песни не за сцена/изпит/конкурс, а единствено заради техническата подготовка, която изискват? Ако да, дайте пример. 6.Как подхождате към изучаването на нови вокални и изпълнителски техники? - уча си каквото ми е интересно към момента - уча каквото съм чувал/а, че е трудно като техника, за да съм винаги напред спрямо другите - уча си песните и толкова, ако не мога нещо да изпея- не мога ...или си го пея по мой си начин или пробвам някоя друга песен... -уча се имитирайки големите-какъв е смисъла сам да „откриваш колелото”? - уча каквото са ми казвали, че е хубаво да се знае, за да стана добър рок/джаз/метъл/фолк певец, друго не ми е интересно - уча нови техники само, когато трябва да уча нова, песен, която ги изисква; по принцип ми е интересно, но нямам време, а и съм доста добър/ра и с това, което си знам -имам ясна представа как искам да звуча и каква техника ми е необходимо да придобия за това, работя систематично като плавно надграждам върху това, което вече знам 7.Как учите текстове? -не ги уча, имам си тетрадка, която е винаги пред мен на концерт -наизуст като стихотворение -опитвам се да си правя асоциации, за да запомня текста смислово -само хипноза ми помага -пея си песента по цял ден и накрая я запомням 8.Отделяте ли специално време за учене на текстовете на песни или го правите докато репетирате „пеенето”? 9.Как учите текстове на чужди езици? -вадя си ги фонетично, пиша ги на кирилица и така ги уча -намирам си текста и търся някакъв начин да си го преведа, за да знам за какво се пее, след което имитирам произношението на певеца/певицата в някой известен запис на песента -намирам си текста и по възможност превод/някой да ми преведе, след което слушам внимателно произношението и отбелязвам особености във фонетиката спрямо българския език и специално начинът, по който аз произнасям съгласните и гласните -пея единствено на езици, които владея добре така че начинът, по който уча текстовете е същия както при българския 10. Репетирате ли когато сте болни? 11.Ако да, как: -пея си нормално, да не съм някой принц/принцеса да се лигавя -ако е наложително да репетирам, само маркирам леко, за да следя мелодията -репетирам мислено 12.Използвате ли част от времето за репетиции за преосмисляне на сценично поведение (ако това е от значение за вокалното изпълнение-пр.скачане, танци, седнал/прав...), последователност на песните в гига (редуване на бързи/бавни ... песни, които са по-уморителни и такива, които са ви по-леки за изпълнение) и начини за реагиране на внезапно притеснение (самохипноза / медитация)? 13.По какъв начин се справяте с различните дразнители, които ви разсейват по време на репетиция? -имам си определено време през деня и определено място, където репетирам, за да няма кой да ми пречи -ами какво като се разсея, да не съм някаква звезда, ще видя какво искат ...ще спра и после ще си продължа -имам такъв убийствен поглед, че едва ли някой ще ме безпокои -обяснявам, че в момента репетирам и ще бъда на разположение след 1 час примерно след което без много приказки продължавам Цитирай
Lee Отговорено Февруари 17, 2010 Отговорено Февруари 17, 2010 Здравей! Ако искаш можеш да оставиш емайл за връзка, аз искам да попълня анкетата ти. Може и на лични. Цитирай
Viara Ivanova Отговорено Февруари 17, 2010 Автор Отговорено Февруари 17, 2010 мдаа и аз днес се замислих, че това представяне на въпросника и евентуалните отговори (като постове, които всеки чете) най-вероятно ще направи отговорите малко или много "пожелателни", отколкото реални. Ако има и други желаещи да споделят отговорите си ето къде да ги пращате: craftybird.edinburgh@yahoo.co.uk още веднъж ви благодаря за съдействието Цитирай
Recommended Posts