Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте любители на духовите инструменти. Наскоро ми подариха гайда - джура, нямам музикално образование, а и никога не съм се занимавал с музика, но като слушам изпълнения на този инструмент настръхвам. Ако може да ми помогнете поне в началото - при условие че съм музикален "инвалид", а искам да се науча поне любителски да свиря на гайда, сигурно ще посетя уроци, но за момента ми е невъзможно. Започнах да чета как се поставят пръстите, как се държи гайдата, кое какво е, но много бързо излиза въздухът и не мога да смогна, да свиря ли да надувам ли :hysterical: . Трябва ли на първо време да запуша ручилото. Имам две приставки (незнам как да ги нареча), приличат на тръбички с по малък диаметър и са около 5см дълги, казаха ми за какво служат ама толко много инфо и аз забравих, пък и тук се надявам да получа повече информация. В последствие ще питам и други неща но всичко с времето си :)

Отговорено

Васко, задължително махни ручилото и го замени с една коркова тапа.Опитвай се да запушваш добре дупките без стискаш гайдуницата и да имаш голямо напрежение в пръстите. Звука трябва да се произвежда чрез натискане на меха с лакета на лявата ръка, а не директно чрез надуване...Най-добре е някой да ти покаже...

Отговорено
Васко, задължително махни ручилото и го замени с една коркова тапа.Опитвай се да запушваш добре дупките без стискаш гайдуницата и да имаш голямо напрежение в пръстите. Звука трябва да се произвежда чрез натискане на меха с лакета на лявата ръка, а не директно чрез надуване...Най-добре е някой да ти покаже...

Вчера махнах и запуших ручилото, но може би трябва да стискам повече иначе излиза въздух през духалото, а тези двете тръбички са да свириш само с гайдуницата, така поне ми казаха пък и стават като ги нахлузиш. Ще ни покажат в събота и ще споделя информация. Има ли някой който води уроци в София? Двама сме с гайди и трябва да се научим, все пак сме състав :hysterical:. Споменаха ми и нещо за настройка, или тя се настройва спрямо гайдуницата и ручилото- от РЕ, от Сол или бъркам? Ако имаш и инфо за поддръжка, ще сме благодарни. :)

Отговорено

Трябва да овлажниш клапичката на духалото, за да не връща въздух. Настройката се състои в коригиране на дупките

( най-вече малката дупчица,т.н. мърморка) с лой или с восък..Трябва добър слух и известен опит...

Отговорено

Вчера махнах и запуших ручилото, но може би трябва да стискам повече иначе излиза въздух през духалото, а тези двете тръбички са да свириш само с гайдуницата, така поне ми казаха пък и стават като ги нахлузиш. Ще ни покажат в събота и ще споделя информация. Има ли някой който води уроци в София? Двама сме с гайди и трябва да се научим, все пак сме състав :). Споменаха ми и нещо за настройка, или тя се настройва спрямо гайдуницата и ручилото- от РЕ, от Сол или бъркам? Ако имаш и инфо за поддръжка, ще сме благодарни. :)

здравей казвам се венци андонов и свиря и преподавам гайда.ако искаш звънни 0888716722

• 9 months later...
Отговорено

Уроци по каба гайда

Вчера махнах и запуших ручилото, но може би трябва да стискам повече иначе излиза въздух през духалото, а тези двете тръбички са да свириш само с гайдуницата, така поне ми казаха пък и стават като ги нахлузиш. Ще ни покажат в събота и ще споделя информация. Има ли някой който води уроци в София? Двама сме с гайди и трябва да се научим, все пак сме състав :godbless:. Споменаха ми и нещо за настройка, или тя се настройва спрямо гайдуницата и ручилото- от РЕ, от Сол или бъркам? Ако имаш и инфо за поддръжка, ще сме благодарни. :)

здравей казвам се венци андонов и свиря и преподавам гайда.ако искаш звънни 0888716722

• 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Здравей колега, в началото задължително свири с ручилото само в краен случай(за пред гости и т.н. :metalist: ). Особено защото духалото ти е от старите и изпуска :greenball: . И за професионален гайдар е голяма мъка да свири с изпускаща гайда и ручило едновременно.

Иначе резултатите идват, когато имаш учител да те насочва в правилната посока. Но все пак ще се опитам да изброя най-важните неща, които трябва да знаеш.

- дишай коремно и дълбоко за да не ти се вие свят и да имаш повече кислород. когато поемаш въздух се издува корема, не гърдите.

- не стягай ръцете , където и да е(лакът, длан). пръстите ти трябва свободно да са легнали в-у гайдуницата, а не сякаш сграбчили секира

- не запушваш дупките с върховете на пръстите, а с меката част. всички пръсти са прави.

- пази пискуните, чупливи са.

- не пренамотавай с конци връзките, може да се пукне дървото, като се издуе от влагата.

- пази от вода дървото, меха

- не се изисква толко сила, колкото техника

И най-добре наистина е да посетиш учител, макар и само няколко пъти. Виждам един пост преди мен е писал и един от най-добрите ни гайдари в страната Венци , който гледаме в тв Скат в предаването От българско, по-българско, и който ми е давал няколко уроци. Все пак аз ти препоръчвам човека, който ме направи гайдар Румен Анков(от Перник е), защото знае всичко нужно и няма да те обере.... доста евтино взима.

Ако се интересуваш ми пиши на лична за да ти дам кординатите му.

Редактирано от Oxus