Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на Бас


Fear

Recommended Posts

Здравейте, сега първо да кажа, че прочетох темите за начинаещите както темата за избора на китара, ясно е че ще отида да я пробвам, ако имам възможност, аз не съм свирил на такова чудо, но пък както се казва в темите, каквото ти харесва него вземи, въпросът ми е следният обаче.

За жалост не познавам никой разбиращ, който да ми помогне, но пък нали и за това съм пуснал темата.

В темите прочетох, че някой се оплакват от електрониката на корта, на места съм виждал, че казват хубави неща за басовете на ямаха, а за ибанез от този ценови клас никъде не съм чел.

Ето какво разглеждах по интернет.

 

Ibanez - http://gemamusic.net/index.php?page=shop.p...138&lang=bg

 

Yamaha - http://www.veselinkoychev.com/rbx170.html

 

Cort - http://www.veselinkoychev.com/gb34a_sb.html

 

Ще свиря(поне ще се опитам) каквото дойде, не съм се запътил към тежкия метъл, по скоро някакво рокче приятно.

Както се вижда от предложените китари по-горе разполагам с около 400 лева.

На мен ми допада ямахата и ибанеза, но за него не съм чел нищо. Искам просто ако някой е запознат, чувал разни неща относно качеството на китарите да сподели. Примерно в раздела "Китара" в темата "фен клуб на Корт" прочетох, че имало проблем със метала с който са изработени ключовете, етц.(бил малко "мек") Не знам дали това е и при басовете, но...

Ами това е.

Благодаря ви предварително.

 

Поздрави Иван.

Редактирано от Fear
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи някй от двата пасивни - все пак, само една прилична активна електроника струва толкова :punk_guitar:

 

Аз бих взел ибанеца (повече доверие им имам и са ми някак по-"естествени"), но пък ямахата има 24 позиции, а и вторият адаптер е от пресижън-тип, което дава и един "по-твърд" (пробивен?) звук, а "джаза" си го вадиш от бридж-адаптера - имаш повече възможности за различен звук и тонове.

 

Обаче, RBX-ата, които съм пипал са с много малък радиус на грифа (фретборда) и ако си настроиш струните по него, накрая се оказва, че 1-ва и 4-та са по-силни от останалите (ако си с два равни адаптера), но в случая това се оправя от пресижънския адаптер, а другия просто го смъкваш, примерно...

Ибанеца не знам с какъв радиус е.

 

Някакви такива неща...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето как се прави! Пак е "Какво да си избера?", обаче темата е формулирана и написана грамотно! Значи, имам и Yamaha, и Ibanez, пробвал съм и различни басове Cort. Трите посочени модела са най-ниските, ако не се лъжа, в листите на конкретните марки. Бих те посъветвал да вземеш Cort-a от тези 3-те, специално. :punk_guitar:

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за бързите отговори :greenball:

сега да помисля малко(не ме бива много, ама...)

И се надявам скоро да се похваля с нещо.

Ако още някой иска да каже, да не се притеснява :punk_guitar:

Поздрави

Иван.

Редактирано от Fear
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих те посъветвал да вземеш Cort-a от тези 3-те, специално.

 

Абсолютно ! Евтиния Корт е малко по- добър от евтиния Ибанец ! Ямахите хич не ме кефят (освен TRB- серията, но това е друга плането).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за многото отговори за малкото време :hysterical: .

Всеки ден се оглеждам във форума ако някой реши да пусне нещо.

След толкова много мнения изглежда ще е корта, а дали има някакъв друг модел на корт близо до тази цена(400 лева) който да е значително по добър от този, или това е добре, както казах по-горе за пръв път ще свиря на такова нещо, така че едва ли ще намеря разлика в звука за тези 60 лева разлика, но пък скоро няма да си купувам друга китара, та всеки се мъчи да вземе максимума.

Отново искам да ви благодаря за мненията :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предлагам да си вземеш нещо на старо. Ямахата която ти предлага assoass е супер за цената си и е ПОНЕ една класа над взички басове между които се чудиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам Корт (пак е от по - ефтините модели ) и съм много доволен от него ,и честно казано останах изненадан колко е удобен.И аз бих избрал него (но това си е мое мнение, ти си решеваш).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите разбирания за бас и за музика са малко по-старомодни.

 

Няма да се спирам върху блуса, началото и дъра-бъра, но относно корта - един напреднал басист би се справил добре с него, понеже знае как и какво да прави, но един тепърва заформящ се басист са ми би се разсеял и смятам, е по-добре да хване нещо пасивно, особено ако (и то) е евтино и да успее да "почувства" басът , тоноизвличането, отношението и т.н., което, според мен, малко трудно ще стане с ямахата, и отново залагам на ибанеца (най-малкото е "джаз-бас-тип"), въпреки, че не съм го пипал (както и корта, който със сигурност ще е по-агресивен и ако това е целта - ок, а ямахата - твърде е "синтетична", дори и чисто акустично).

 

...но това с "отношението, инструмента, тоноизвличането, интонацията" (...) - дори "напреднали" басисти като ги пуснеш на акустичен звук (не-включена китара), независимо от китарата, издишат :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен Ямахата е най-добра, опитай се да си намериш обаче RBX 270j, тя е около 470 лв., иначе наистина и при двата модела ниските струни се чуват доста по-силно от колкото трябва, а аз лично успях от форума да си намеря за 400лв. RBX 374, така че потърси нещо втора ръка, може да уцелиш нещо добро ! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях пред същата дилема... корт, ямаха и ибанез. Като в случея ибанеза е същия модел. Избора ми съответно бе ибанез. Консултирах се е с доста хора и това бе окончателния ми избор за който въобще ама в никакъв случей не съжелявам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдаа... Още 10 мнения да има, още 10 различни предложения ще видим.

 

 

Аз съм пристрастен към Ибанеца. А и както по-горе се каза вече, пасивен е пък и това помага на непретенциозните изпълнители, бих казАл :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.