Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ами не намерих такава тема във форума и реших да направя... та идеята е да разберем как се оправя гриф щото на моята 12 струнка е изметнат и незнам как да го оправя трябва ли да сваля струните нацяло или просто да ги разпусна коолкото да ги отметна в страни после със шестограм колко да завъртя на къде да завъртя (предполагам надясно) и така тва за акустична китара предполагам и аз ел. ще е по същия начин, или пък може би не... айде който знае да казва :rolleyes::cheers2:

• Отговори 52
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено (Редактирано)
1. Каква е китарата.

2. Как точно е изметнат.

2. Има ли си гайка за регулация на тръсрода(шиша в грифа) или не?

акустична 12 струни, ми изметнат е към струните от опъна им демек тряа се дръпне назад май, има шиш и се затяга със шестограм :]

Редактирано от oglE
Отговорено (Редактирано)

Ами затегни го половин оборот, пренастрой китарата, изчакай един ден, виж как е, ако е необходимо го затегни още и т.н.

Грифа трябва да е *почти* прав - съвсем, съвсем леко извит накъм струните.

Само внимавай да се го пренатегнеш.

Ако тази тенденция се запази, ползвай тънки струни.

Ако и така не стане, обърни се към лютиер.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

ми то беше супер лабаво и го натегнах малко повече 2 оборота направих и почна да се затяга малко смисъл преди тва направо със ръка го завъртах толкова хлабаво беше сега я пренастоих има разлика и освен това звучи по друг начин едно такова фълшиво при акорди иначе на тонове е вярна и звънливо едно такова мн странно :cheers2:

Отговорено

С натягане на шиша ефекта не се появява веднага, трябва време за да може дървото на грифа да се изправи.

Аз имам една стара акустична китара и тя имаше същия проблем. Изкривяването беше там където грифа се захваща за тялото, и процедирах по следния начин: свалих струните и праговете, на една дъска(дълга около 40-50см.) залепих шкурка и започнах да трия по дължината на грифа. После с по-финна шкурка.....докато грифа се изравни (при мене трябваше да се отнеме около 2 мм. от тази част на грифа, която е върху тялото) . Сложих праговете (ако е нужно някои се правят по-дълбоки канали) и струните, после намалих височината на магарето, за да се доближат струните до грифа.

Ако китарата ти е ценна може да я занесеш на Майстор.....

Дано да съм изразил ясно.

Отговорено
...

Е, операцията с изпрашянето на грифа и смяната на позициите може и да се окаже съвсем излишна.

Ако се пренатегне, може да се повреди шиша, а понякога и да се счупи дървото.

Отговорено
...

Е, операцията с изпрашянето на грифа и смяната на позициите може и да се окаже съвсем излишна.

Ако се пренатегне, може да се повреди шиша, а понякога и да се счупи дървото.

ами как да преценя дали съм го пренатегнал ? щото тя ся пък зе че се оправи направо е перфекшън ама минаха няколко часа само пък ти каза 1 ден... да не се събудя утре и да видя че грифа е станал с-образен :punk_guitar:

Отговорено

здрасти отново неска наблюдавах китарката и ся ми се струва че може още малко да се опне грифа как да преценя дали са достатъчнониско струните имам предвид колко е нормалната им височина знам само че като натиснеш 1 и последното прагче някъде по средата на тая дължина височината трябва да е около 1 мм

Отговорено (Редактирано)

1мм. е много. Като натиснеш на 1-во и 12-то прагче някоя струна, над около 6-то, трябва даима разстояние. Не мога да ти кажа точно колко, понеже го познавам на око. Колкото да пъхнеш 2-3 листа хартия, може би е ОК, така ако трябва визуално да го кажа.

Говорим за разстояние от струната до върха на прагчето.

Редактирано от Evtim Djerekarov