CrimsonKing Публикувано Януари 28, 2010 Share Публикувано Януари 28, 2010 Така първо предполагам,че има флеймъри дето само чакат някой като мен да напише тема и да се впуснат във текстово приключение на живот и смърт.Няма нужда.Мерси все пак. Навих баща ми да си купи бас(аз лично много се кефя на този си успех ;П).Но естествено като почти всеки друг баща,е доста зает и има малко свободно време примерно събота и неделя и то не винаги.Аз свиря на ел. китара и имам някаква представа колко време горе долу трябва,за да започнеш да свириш(нямам предвид да си Хендрикс,а просто това което свириш да придобие някаква форма и мелодия).Вероятно въпросите ми имат отговор,някъде там.Но в сравнение с ел.китара баса по-лесно ли се учи(знам,че въпроса ми е много зависещ,затова пояснявам)говоря за по-прости неща,разни рок/метъл работи,(4-струнен бас) в които се повтарят квинтите от ел.китара.Предполагам,че е по-лесно и по-бързо става,но не съм свирил на бас,не знам.Другият ми въпрос е как да започне да се учи.С перце или с пръсти?Ако примерно ще свирим нещо като Queen - Another one bites the dust и като цяло за рок и метъл какъв е стила на бас или се срещат и от 2те по-много?И на последно място въпросът,който вероятно всички мразите - а именно каква китара да си вземе ;Р До колкото четох повечето хора препоръчват Корт(за ценови диапазон до 400-450лв. става на въпрос)но за рок примерно Корт ли е най-добрият избор,и ако да кой модел? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Януари 28, 2010 Share Отговорено Януари 28, 2010 (Редактирано) въпреки че с поста си най-вероятно ще влезна директно в категорията която описваш в първото си изречение все пак ще го напиша Прочети секцията с важните теми там има всичко което си се сетил да попиташ, а и доста неща които и през ум не са ти минали защото просто на този етап не си се сблъсквал с тях, но при покупката на бас ще се сблъскаш. Нещата са доста добре систематизирани (тук едно голямо браво за модераторите), и обяснени. Ако те интересува на кратко как стоят нещата... Много просто... Баса- отиваш пробваш и взимаш каквото ти харесва на звук удобство и визия. перо или пръсти- хващаш закупения бас и пробваш известно време и двете слушаш кое по ти приляга като звук и с кое ти е по-удобно и го тренираш интензивно (като от време на време тренираш и другото за да не си затваряш вратата един вид). За това че баса е по-лесен в последствие ще се сблъскаш с реалността, че дори и лесните бас партии са само измамно лесни. Динамиката и тоноизвличането при бас китарата са в пълната си красота и сила (но това в последствие само ще си доиде с слушането на много музика и с много свирене). Първите ти проблеми наи-вероятно ще са свързани с ритмиката (не знам защо но повечето китаристи като хванат бас китара и клатят ужасно ), но с упражнения ще го преодолееш. Има доста рок парчета които след месец свирене ще можеш да изкараш горе долу (но ще се чудиш защо не звучиш точно както трябва да звучиш въпреки че цялата песен е 3 ноти на кръст тук както казах идва динамиката и тоноизвличането) като за свирене с приятели ще става. В последствие ще се закрастиш и ще молиш баща ти да продаде колата и да импотекира жилището ви за да си накупиш свястна техника минимум 10 пъти по-мощна от тази на китаристите в групата (това е проклятието на басистите ... YOU HAVE BEEN WARNED). Та толкова от мен. Прочети важните теми и ако имаш въпроси с радост ще ти разясня каквото не ти е ясно (стига да ми е ясно и на мен разбира се ) Редактирано Януари 28, 2010 от Coprophagus Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CrimsonKing Отговорено Януари 28, 2010 Автор Share Отговорено Януари 28, 2010 (Редактирано) Да де въпроса е,че няма аз да свиря,а баща ми ;П Аз ще си свиря на електрическата китара,нямам намерение да преминавам на бас,за тва навих баща ми да си вземе и да си свирим некви работи.Просто той няма да се занимава сериозно с тва свирене,за това не виждам смисъл да изчета аз 20 листа със техники и разни неща,като и да му ги кажа няма да има време да ги научи.За това и напраих този пост,трябват ми някви компресирани отговори,които да са асимилируеми от човек,който няма цял ден да влага в тестване на тва дали със перце трябва да свири,дали с пръсти или с нещо си друго ;П За това ако можеш поне това да ми поясниш какъв стил на свирене да почне да учи за рок?С покупката ще се оправя някак,въпреки че не съм басист и не знам кое как трябва да звучи.Аз и за ел.китара не съм голям експерт ама това е друг въпрос ;П Редактирано Януари 28, 2010 от CrimsonKing Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Coprophagus Отговорено Януари 29, 2010 Share Отговорено Януари 29, 2010 Ахам значи баща ти ще е басиста (не съм прочел явно като хората предишния ти пост) Ок това ще да е сложна задачка за обясняване, но да видим... (информацията която ще ти дам е супер повърхностна, но друг начин да съм кратък няма) За Рок и по-старички Метал парчета бих ти препоръчал Скуаяр бас на Фендер (въпреки че почти всички басове в тоя ценови клас ще свършат работа. Тук много колеги могат да не се съгласят с мен, но като цяло каквото и да вземеш няма кой знае какво значение) просто повечето от нещата в тези стилове са изсвирени с Фендер. По въпроса с техниката както ти обясних е въпрос на вкус и на това кое е по-удобно, но все пак като цяло нящата стоят така: С пръсти 1. по-мек тон (Дъм-дъм) 2. достъп до повече тоноизвличания 3. по-лесно преминаване към слап и тапинг плюс повече свободни пръсти и за двете техники (това едва ли те вълнува, но все пак) 4. повече динамика С перце 1. по-метален тон (Джънг-джънг) 2. по-интуитивно в началото (по-лесно се почва) 3. по-лесно се потдържа стабилен ритъм и възможност за свирене в бързо темпо още при първо, второ хващане на бас. С перо никога няма да изкараш звук като с пръси и обратното (с нокти може да се доближиш до тона на перото, но не точно) С какво да се почне. Блус, прости рок и метъл парчета. Натурална мажорна и минорна скала. Първи упражнения. За пръсти- Редуване на показалец и среден пръст (121212) в началото на една струна после преминаване от струна на струна прескачане на струни ( с метроном и РЕДУВАНЕ). Перо- Редуване нагоре-надолу отново на една струна преминаване към съседна струна, прескачане на струна/и (метроном по възможност) За лява ръка Натурален мажор и минор, редуване на 1234 пръст и 4321, какво е Хамър он и Пул оф (това би трябвало да го знаеш) трениране и на двете. Бендове, слаидове... абе много работи са. Друго важно ако ще вадите някакви песнички е четене на таблатури или работене с Гитар про. Просто нещата са МНОГО АМА МНОГО за това пак ти казвам или ти или баща ти отделете 1-2 часа и прочетете важните теми които ви интересуват на този етап. http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=4928 наръчник за начинаещи http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=70074 как да избера първия си бас Проклятието на басистите все още е в сила!!! Предлагам преди да започне да се учи баща ти да прехвърли всичката недвижима собственост, защото закрасти ли се отиде къщата, двора барабар с 2 та декара лозе на село. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CrimsonKing Отговорено Януари 30, 2010 Автор Share Отговорено Януари 30, 2010 Мерси много за отговорите,ще му кажа за тези упражнения и ще видя после какви видео лесъни има още във форума ^^ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rinti Отговорено Януари 30, 2010 Share Отговорено Януари 30, 2010 Ако знае английски, бих препоръчал ето този сайт - http://www.studybass.com/ Има много информация и все полезна Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
CrimsonKing Отговорено Януари 31, 2010 Автор Share Отговорено Януари 31, 2010 Знае мерси много за линка,ще му го покажа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Tozi Отговорено Януари 31, 2010 Share Отговорено Януари 31, 2010 Браво! Много готин сайт! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts