Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Искам да напиша какъв е подхода на търговеца при продажба на инструмент.

Конкретно във Вашия случай, преценяваме примерно една крайна цена за купувача, която варира около 1500/1600..това би било справедливо за клиента, който в случая получава стегнат инструмент. Това означава пианото да е регулирано, подробно почистено, чукчетата да са изшлайфани и интонирани, да се направи опит за заличаване на петна и всякакви щети по кутията, да се полират педалите, да се отстранят шумове, или като цяло да му се предаде добър търговски вид, и не на последно в тази цена да е включен и транспорта.

Във Вашия случай предложената цена от гледна точка на търговеца е коректна. 500 лв за пианото, и като се добавят средства за транспортирането му от Стара Загора, надценката за вложения труд, и транспортирането му до бъдещия клиент...

Да Ви ориентирам само, че навсякъде практиката е, когато търговците на пиана купуват от някого пиано, цената е винаги доста по ниска. Ние пресмятаме вложения труд, след това транспортирането и поемането на някаква гаранция.

Лично аз, когато някой ми предложи да ми продаде пиано, давам винаги един и същ съвет. Да се опита с частна обява, с по добра цена за продавача, и ако шансовете за продажба изглеждат лоши, едва тогава да се продаде инструмента на търговец.

От там нататък разчитаме на търговеца да е коректен и да вложи наистина труд и да подобри пианото, а не по собствена преценка да сложи 1100 лв. надценка без дори и 5 мин. извършен труд.

Отговорено

Напълно ви разбирам, вие, търговците сте прави от ваша гледна точка ... обаче - може и да греша, но според мен това, което изредихте - "пианото да е регулирано, подробно почистено, чукчетата да са изшлайфани и интонирани, да се направи опит за заличаване на петна и всякакви щети по кутията, да се полират педалите, да се отстранят шумове, или като цяло да му се предаде добър търговски вид, и не на последно в тази цена да е включен и транспорта" няма как да струва 1000 лв! Тоест все пак ми е трудно да приема, че всичко това ще струва толкова много на търговците, че аз трябва да го продам за 500, а те след посочените процедури за 1500! ... Но в крайна сметка вие сте прав - ако не ми харесват условията - се спасявам сама! :)

Отговорено

конкретно във Вашия случай само транспортирането до София, и след това транспортирането на пианото до клиента може да е разход от 500/600 лв.

и не на последно място акордьорът извършва тясно специализиран труд, и ето цената се получава :)

а хората които купуват пиана от частни обяви винаги рискуват да попаднат на непрегледан инструмент, и когато извикат акордьор, да се прибави към платената цена още една не малка сума от 300/500 лв. за да може пианото да има "християнски" вид, и накрая за купувача пианото излиза по скъпо от реалното.

Само за София мога да кажа, че 99% от пианата в частни продажби които са в обръщение, са винаги с много завишени цени, а и вече не е толкова трудно да се намери хубав оказионен инструмент. Има внос на употребявани запазени пиана от Германия, Швейцария и Австрия. Качеството е много по-добро, навлизат по добри марки, и естествено и цените са по-високи.

И е много важно да се знае, че едно пиано от среден клас (това са марките Шимел, Гротриан Щайнвег, Блютнер, Аугуст Фьорстер, Заутер, Зайлер, Шидмайер, Забел, Цимерман и много други подобни) след 50/60 години реално губи цялата си търговска стойност, и е редно ако те отново се появят в търговската мрежа на предлаганите пиана, то образуваната им цена да се основава на вложени в тях нови материали и труд.

Не може на едно пиано само за това, че се води "немско", което е тотално захабено и сринато от свирене, от абсолютно неизвестен производител, да му се искат 1000 или 2000 лв.

Коректно е да се мисли и за купувача, и да се намери най - добрия баланс, така че и двете страни да са доволни.

Отговорено

Чакай малко, пич, аз говоря не за немско захабено пиано, а за чешко запазено пиано Petrof!!! Което знаеш какво означава след като си в този бранш, нали ? :greenangel: Освен това в този форум прочетох, че акордирането е към 40 лв, така ли е или греша?

Отговорено (Редактирано)

Зара, не се обиждай, но ти като че ли продаваш апартамент бре.

Толкова пазарлъци, толкова писания за едно дърто пиано.

Колко мислиш, че ще му вземеш? Като ти е толкова скъпо - не го продавай.

В БГ е крайно време да се научим да ценим човешкият труд - най-скъпото нещо на запад е hand madе.

Не съм акордьор, но ценя труда на хората, както и този на хамалите. Само едно идване до адрес е 30 лева на майстора, без значение дали ще ти поправи котлона, телефона или каквото ще да е. Оттам - насетне "включва апарата" твърда тарифа на всеки започнат час.

Да не говорим, че фирмите които изкупуват инструменти имат и разходи - персонал, заплати, наеми, транспорт, телефон, ток, топло, реклама, СОТ, данъци плащат - за без пари ли да работят? В едино чендж бюро да отидеш има курс купува-продава. Защо тогава да не е така и за едно пиано?

Според мен цената от 500 лева, които ти дават е абсолютно справедлива, предвид пазарната конюктура, годината и марката на пианото, както и предлагането на пазара - вече половината от клиентите се ориентират към електронни инструменти, които имат много позитивни черти и предимства.

Последно, което искам да допълня е, че пазарът е този, който определя цената. В магазина може да е и 20 лева, като няма кой да го купи, ще се продаде на цената, която е готов да даде купувача.

Относно пък "добрите времена", не смятам, че времето работи в полза на пианото...

Редактирано от mitkosan
Отговорено

Митко, не се обиждам споко :icon_shithappens:

Аз нямах намерение тази тема да се разтяга толкова, просто хората са мили и отчивчиви, както виждаш, интересно им е и коментират! Аз нямам нищо против да дискутирам, нали все пак е хубаво във форума да е интересно.

Освен това, при положение, че някой ми е написал, че акордирането е към 500 лв, няма как да не реагирам, като знам, че не е точно така ...аз също не съм специалист и няма да споря кое точно колко струва, но грешиш - аз ценя труда на хората, разбира се! Тъй като са специалисти в дадена сфера, тъй като обичам, когато и моя труд се цени - разбира се, че го ценя! Но в крайна сметка аз не съм виновна, че познавам акордъори, които акордират за 40 лв и пътуват по страната без да повишават цената... И ти не се обиждай, но ако направиш един ресърч, ще разбереш, че Petrof не е просто дърто пиано Ако не греша, се води доста по-добро от доста руски и немски пиана. Разни хора, разни идеали.

Мисля, че тонът на разговора вече не ми харесва.

Ще почакам, прав си - пазарът е важен туки той определя правилата! Ще видя какъв е и като не е благоприятен, ще си продам пианото за колкото преценя. :punk_guitar:

Успешен ден на всички!

Отговорено

за по-горния ми коментар, права си Зара, поувлякох се в описанието за старите немски пиана,

но пазарно в момента в представите на хората едно старо немско пиано от среден клас, независимо от каква марка е, е почти ценово еквивалентно на едно 30/40/50 годишно чешко или ГДР-шко пиано :)

а за да съм директен с теб, пианата Petroff ценово със сигурност доближават небрежно средния клас пиана, но като качество са далеч по - ниски.

а относно тарифата за акордиране... това се оказа също толкова широко понятие..за мен лично 40 лв. е ниска цена, знам че има колеги, които достигат до 180 лв. за концертно акордиране, което при определени условия е нереално. Ако от акордьора се изисква да "виси" в залата по време на репетиции цял ден, и преди концерта да провери отново рояла, тази цена е оправдана.

Иначе едно акордиране е между 50 и 80 лв. А съм чувал, че някои искат и по 20 :)

Цената е винаги една съвкупност от добра преценка на собствените способности и напасването им към ежедневните битови условия.

А тази цена от 500 лв. е абсурдна B)

за справка ето и цените в различните държави за едно акордиране на 1 бр. пиано, което е в радиус от 30 км. от работното място на акордьора

Германия - 100 €

Австрия - 80€

Швейцария и Лихтенщайн - 240 CHF (320 лв.)

Белгия - 120 €

Франция - 80 €

Италия - 100 €

Норвегия - 120 €

Турция - 120 $

Гърция - 60 €

Русия (Москва) 250 $

Русия 60 $

Румъния 50 €

Бразилия 150 € !!! ( В Сао Паоло акордьора бил толкова неоткриваем и зает, че по лесно било да се поръча акордьор от Ню Йорк за важни концерти :P

(Германия, ШвеЕстествено има акордьори, които работят и на по - ниски от тези цени. Както и на по - високи.

Качеството е най - добро в Швейцария, Германия и Австрия. В скандинавските страни се акордира предимно с машинка.

Във Франция дори известни музикални къщи не предлагат много добри акордьори, което честно казано ме изненада :)

А в USA също знам, че се действа много съмнително, с изключение на големите музикални къщи, но и дори при тях качеството е по-ниско от европейскотойцария, Австрия). Дължи се на странната система на обучение за акордьори, която имат американците.

Отговорено

Мерси за инфото, наистина е интересно! Аз реагирах така, защото ти каза това за 500-то лева - " извикат акордьор, да се прибави към платената цена още една не малка сума от 300/500 лв. за да може пианото да има "християнски" вид, и накрая за купувача пианото излиза по скъпо от реалното"

:) Дали ми е ниско качеството на пианото, няма да коментирам, няма как да ти докажа нищо, ама доста се оказаха широките понятия май вече :)))

Относно инфото ти за другите страни, в този дух ще отговоря само едно:

- минимална работна заплата в България: 120 евро

- минимална работна заплата в Германия: около 800 евро

Хубав ден! :)