Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Привет,

Съвсем скоро си смених комбото с Randall VMX30.

vrandallvmx30_1.jpg

При пробата установих едно специфично свистене, което изчезваше при намаляне на високите честоти.

За да съм сигурен, че говоритела е наред, го вързах към другия си усилвател и проблема изчезна.

Напръсках потенциометрите с контактен спрей, смених си китарния кабел и свистенето изчезна.

Въпроса ми е такъв:

Двата кабела от усилватела ги свързах към шпулите на говоритела по следния начин: червен към "+" и черен към "-", както би следвало да е редно.

Имам чувството обаче (от докосване с пръст) че при свирене мембраната/шпулата се мести назад (прибира се), а не напред.Размених черния извод на "+", а червения на "-", но движението пак ми се струва че е назад.

Затова си ги вързах пак, както е редно.Иначе говоритела си звучи О.К. няма пръхтене, пращене и други лоши знаци, освен това видимо е абсолютно непокътнат.

Нормално ли е това?В каква посока би следвало първо да отреагира мембраната?

Модела на говоритела е G12T-75-8, което след справка установих, че е някъв Celestion.

g12t-75.jpg (при моя на гърба няма рекламна лепенка, а само печат със показателите).

Комбото е от изцяло затворен тип.

Та сега всичко е наред, но ме притеснява, че ако съм разменил проводниците ще го съсипя рано или късно.

Незнам нормално ли е и в двата случая да се движи първо назад (да се прибира)?

п.с. и в двата случая при изключване на усилватела се чува едно пукане, което мисля е нормално.

Отговорено

О.К.

но повече ме притеснява посоката на преместване на мембраната.

Възможно ли е, като пробвах само чрез допир в задната част на мембраната да съм се заблудил за посоката?

Пукането при изключване нормално ли е?

Отговорено

От размяна на проводниците според мен няма да развалиш говорителя.

Както сам си знаеш в едният случай първото движение на мембраната е напред, а във вторият - назад.

Има разлика в звука. Правил съм проби, за определени модели, първо движение назад ми е харесвало повече.

Не знам дали теорията ще ме отрече, но не ми пука особено, след като ми харесва така.

Такива проби съм си правил с транзисторни и хибриди, какъвто е и твоят амп.

За изцяло лампови не съм. Ще ми е интересно някой да каже би ли могло да има проблем с тях.

За да съм сигурен, че говоритела е наред, го вързах към другия си усилвател и проблема изчезна.

това доказва, че свистенето не е от говорителя.

Според мен свистенето идва от лампата в предусивателната част на ампа ти.

Бас ловя, че си надупчил гейна на макс.

Отговорено (Редактирано)
Според мен свистенето идва от лампата в предусивателната част на ампа ти.

Бас ловя, че си надупчил гейна на макс.

Свистенето се проявяваше предимно на чистия канал.Като смених кабела изчезна.

А това с посоката мисля че е много важно за съхраняването на шпулата (ако така се нарича).

Ако има модели при които движение назад е нормално, значи всичко е о.к.

п.с. незнам дали в пред-усилвателя има лампа, аз не видях такава.В спесификацийте също не е посочено.

Да не си се заблудил от друг модел?

Редактирано от Slacoth
Отговорено

В дефазирането на говорителя лошо няма, но ако свирите с друг китарист, и неговото комбо е с правилно свързан говорител, ще си унищожавате взаимно честотите.

Единият говорител ще тръгва напред а другият назад и това ще поглъща звуковото налягане.

Пробвай да дефазираш колоните си в къщи и ще видиш, че ниските честоти ще ''избягат''.

Подобен проблем става също, когато колоните се намират в помещение където има голямо и тънко стъкло и

при думване на баса стъклото се огъва и обръща фазата(поглъща) на баса и той изчезва.

В други случаи при озвучаване на големи помещения с няколко озв.тела се ползва практиката една или повече колони

да бъдат в дефаза, в зависимост от това дали искаме да унищожим или да подчертаем определена честота на мястото.