N1cksoN Публикувано Януари 17, 2010 Публикувано Януари 17, 2010 (Редактирано) MEQ and MEF Тове е един бийт от осем такта. Първите осем такта инструментите звучат изцяло акустично. Вторите осем са с добавени ефекти - имитация на пулт - верига - ревърб и хорус. (мисля че прекалих с хоруса на баса) Третите са с мастър ефект. Разликата се усеща най-вече накрая когато рязко изключвам всички ефекти и оставям само акустичния звук. За първи път се опитвам да направя мастеринг абсолютно сам.Ще се радвам да чуя и вашето мнение. Редактирано Януари 17, 2010 от N1cksoN Цитирай
Demiurg Отговорено Януари 19, 2010 Отговорено Януари 19, 2010 ... накрая когато рязко изключвам всички ефекти и оставям само акустичния звук. Точно там най-много ми харесва. Натуралния тембър си е най- добър. Предполагам, знаеш, че не сте ритмични... Цитирай
N1cksoN Отговорено Януари 19, 2010 Автор Отговорено Януари 19, 2010 Странно...Явно не съм се справил много добре. Мерси много за коментара! Относно ритъма въобще не съм го гледал.Наистина е много неритмичен записа, но нещата ги записах на прима виста, за да пробвам мастер ефектите и еквалайзерите после. Цитирай
Demiurg Отговорено Януари 21, 2010 Отговорено Януари 21, 2010 Не ми взимай мнението за репер, щото е силно субективно. Просто аз не харесвам "напудрени" и изкуствени неща. Всеки инструмент си има собствен глас. Като мине през тия софтуери, дето си играете с тях, симулации и пр. л@йна, и уникалния му глас изчезва. Опитвам се да пробутам тия си виждания на познатите си, които се занимават със запис и изобщо звукотехника, но засега нямам особен успех. Всеки чел, че "Боб Кац ползва еди-какво-си", и знае- не знае - тура софта и почва да нарива ефекти, до пълна мазня. Цитирай
yamaha Отговорено Януари 21, 2010 Отговорено Януари 21, 2010 Добавянето на ривърба например, ще е доста по-успешно за крайния звук ако се прави диференцирано - на тоя инструмент толкова, на оня...малко повече и т.н. (говоря за втория откъс). Ако си го правил така - определено има още какво да правиш... Освен това защо си оставил да бумка баса в "мастер" откъса, не чуваш ли, че най-ниските тонове ти покриват и омазват цялата звукова картина? Всъщност на какво слушаш? Ако слушаш на хайфистки колони или слушалки тогава много неща се обясняват лесно. Цитирай
Demiurg Отговорено Януари 22, 2010 Отговорено Януари 22, 2010 То и на слушалки и на хай-фи колони си звучи омазано в басите - аз на такова слушам. Но си го обяснявам това с кофти инструмент, струни, апаратура, или просто кофти запис - имал съм такъв проблем, и просто взех друг бас за записа. За диференцирания ревърб - с две ръце "за"! Някои инструменти носят на повече, други - на доста по- малко. Цитирай
Nikolay Petev Yolov Отговорено Януари 23, 2010 Отговорено Януари 23, 2010 ...Явно не съм се справил много добре.... Въпреки това има хляб, продължавай все така Цитирай
N1cksoN Отговорено Януари 24, 2010 Автор Отговорено Януари 24, 2010 (Редактирано) Не ми взимай мнението за репер, щото е силно субективно. Просто аз не харесвам "напудрени" и изкуствени неща. Всеки инструмент си има собствен глас. Като мине през тия софтуери, дето си играете с тях, симулации и пр. л@йна, и уникалния му глас изчезва. Опитвам се да пробутам тия си виждания на познатите си, които се занимават със запис и изобщо звукотехника, но засега нямам особен успех. Всеки чел, че "Боб Кац ползва еди-какво-си", и знае- не знае - тура софта и почва да нарива ефекти, до пълна мазня. Не разбрах дали сте усетели - всички семпли са от клавира.Свирил съм ги на ръка по клавиатурата.Включително и барабаните. Така че струни няма.Ефектите също са само от клавира, а не от компютърен софтуер. Аз също много мразя напудрени и изкуствени неща. Но все пак не можеш да излезеш на сцената по долни гащи. Всъщност може, но това е друга тема Има някои неща, които са задължителни - като ефекта на вокала, например.Затова се опитвам да понауча някои трикове. yamaha, на втория откъс добавих ревърба диференцирано, на третия е мастър ефекта - върху вече обработените с ефекти инструменти. явно имам какво още да правя А басът звучи, горе долу, само без ефекти. Трябва да му намаля хоруса и нивото задължително.Може би и ниските или на касата, или на баса за да не се бият А да - и нямам монитори Колоните ми са кофти и не вадят ниски.Имам едни малко по-хубави слушалки и дооправям нещата на тях. Мерси много за коментарите! Редактирано Януари 24, 2010 от N1cksoN Цитирай
Demiurg Отговорено Януари 25, 2010 Отговорено Януари 25, 2010 Не разбрах дали сте усетели - всички семпли са от клавира.Свирил съм ги на ръка по клавиатурата.Включително и барабаните. Така че струни няма.Ефектите също са само от клавира, а не от компютърен софтуер. Е с това направо ми разказа играта. А аз се чудя какъв акъл да ти дам, че толкова лошо ти звучат инструментите, и го отдавах на лоши инструменти (баса ти звучи като стара Кремона) или лоша техника за запис ! При положение, че всичко са семпли от свирката, за какъв "мастеринг" говорим ? Направил си си някакъв баланс, нагодил си нещата честотно (горе-долу) - какво повече се занимаваш ? Ако беше с истински инструменти, разбирам да се стараеш да изкараш тембъра на инструмента, "душичката му", ама тука направо са си мъртвородени ! Като за запис от свирката е достатъчно добро. Цитирай
N1cksoN Отговорено Януари 25, 2010 Автор Отговорено Януари 25, 2010 Мдам...с какъв акъл седнах да правя подобен опит за мастеринг?! Всъщност да - няма с кой друг.Както и да е - напих се, сега пиша теми във форума...тъпа работа.После ще ме е яд. Както и да е мерси! Цитирай
Demiurg Отговорено Януари 26, 2010 Отговорено Януари 26, 2010 ^ Споко, опита си е добър. Просто очакваш прекалено много от семплите си в свирката. Доколкото знам, читави семпли на инструмент са огромни по обем, имаше някакви за пиано (което бих се заклел че е истинско), дето бяха гигабайти ! Няма как тоя обем да се побере на два чипа в свирката, нали ? А относно опита - не е напразно - потрудил си се, научил си нещо. Всеки следващ път - все по- добре ! Цитирай
Recommended Posts