Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с екшъна/грифа/нъта/бриджа


Recommended Posts

китарата ми бъждеше (или каквато думичка ви харесва) доста на 5 и 6 струна при доста висок екшън на струните (над 3 мм на 12то прагче) от 7 прагче нагоре

имате ли на идея къде да търся като за начало проблема? не ми се носи squier bullet на лютиер за сетъп отчасти заради това че искам аз да се науча да го правя правилно и отчасти защото е squier bullet.

трябва да спомена че бриджа е блокиран с буково трупче и е затегнат плътно за тялото, така че не мърда. нът- а е нов и даже ми се струва че струните са ми по-високо отпреди на първо прагче и не мога да разбера от къде точно идва бъжденето на фона на тоя голям екшън който искам да намаля. сори че така набързо нахвърлях обяснението, дължи се на часа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента много ми се спи и не мога да зацепя съвсем, обаче май имаш дъга на грифа към теб. За да го изправиш отпусни тръс рода - в смисъл обратно на часовниковата стрелка. Но колко точно не знам...пробвай малко по малко :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай с тръс рода. Само внимавай, защото ефекта не идва веднага, аз след известно време т.е не върти като побъркан и на следващия ден, ам то защо се сгъна толкова... разгледай темата за сетъп, там ще разбереш накъде трябва да въртиш, колко...

 

Темата - http://forum.muzikant.org/index.php?showto...mp;#entry152117

Редактирано от rinti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така. значи това което не споменах снощи е че 3 дни се боря с тръс рода като правя настройка и го оставям за през нощта да "отлежи" :girl_witch: . когато започнах с всичко грифа беше прав (даже с нивелир го проверих :girl_cray2: ) и сега след като 3 пъти въртях обратно на часовниковата се появи много много малка дъга (насочена към лицето на китарата а не backbow) и сега екшъна ми е още по-висок, защото бъжденето се получаваше отново и се наложи да вдигна още малко струните нагоре. има много туториали из нета за сетъп на китара и аз се спрях на този:

click

отчасти защото е добре обяснено и най-вече защото е един от малкото туториали с метрични мерни единици (сериозно, когато видя нещо от сорта на 3/16" откачам)

това което ми направи впечатление обаче е че в него е зададено че нормалния екшън на 12то прагче на 6-та струна е 2мм. при мен дори когато струната е свалена до дупка (в смисъл седлото си е плътно легнало на бридж-а и мога да отвия едва ли не болтчетата) то отново на 12то прегче е поне 3 мм между струната и върха на фрет-а.

мога да направя няколко снимки ако смятате че ще подпомогнат хаотично нахвърляния от мен текст :) както и да измеря това онова и да дам точни мерни единици например височина на струните на първо прагче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сори че не пиша в горния пост но не ми дава да го редактирам

та забравих да спомена че в момента съм със струни 11-52 в стандартна настройка

 

започвам да си мисля че новия нът седи прекалено високо, докато бриджа е по-ниско от обикновенното (както споменах - блокирал съм тремолото и съм го затегнал за тялото) и това предизвиква бъждене на по-високите прагчета заради ъгъла който се получава там.

Редактирано от noflip
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може проблемът да е с височината горе или долу, а може и грифа да е така поставен в джоба на китарата, че да е твърде наклонен напред(като ъгъл спрямо тялото).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.