Jump to content
Българският форум за музиканти

припомняне - гами и арпежи


Vassi

Recommended Posts

Здравейте,

 

След продължително взимане на уроци по пиано (10 г.) внезапно зарязах пианото , някак си се разочаровах, реших , че не ставам :greenangel:

Е да, но сега много не ме интересува дали ставам, просто искам да си припомня свиренето и да достигна поне малко нивото си от преди,

Забелязвам обаче, че пръстите ми нямат нищо общо с преди - схванати са и ходят по грешните клавиши.

Преди преодолявах този проблем с дълги упражнения с гами и арпежи например, както и с акорди.Сега обаче успявам да си спомня само някои мажорни гами...и то май по слух ги нацелвам :DУжас!

Та на въпроса (извинявайте, бъбривичка съм си :cheers:), имате ли идея къде мога да намеря гами, арпежи и акорди (ако трябва изписани с ноти )?

Ще съм благодарна за всякакъв съвет , сързан с възстановяване техническата ми подготовка .

 

Смътно си спомням , че имаше и специални произведения за техническа подготовка, като например тези на Черни и Диабели, но не знам какво точно да търся.А и може би няма да се задълбочвам вчак така .

Моля за съвет и благодря предварително.

 

Поздрави

Васи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм толкова навътре в нещата но за гами и арпежи определено мога да ти препоръчам руската начална школа. Казва се "Фортепианная игра". На последните страници са написани пръстите на всички гами, както и с кои пръсти да свириш дълги и къси арпежи. Мисля че опус 599 на Черни ще ти бъде в помощ, но не съм съвсем сигурен. Аз имам опус 849, но доколкото знам те са по-трудни. Също така опус 100 на Бургмюлер е много полезен и етюдите вътре не са лоши. Също така на Дюверноа (Duvernoy) опус 176 е полезен, но за етюдите вътре трябва да имаш нерви. Всичко това е на ниво Beginner така че предполагам като свириш малко може и да си припомниш нещо, зависи от това преди колко време си спряла и как си свирила преди. Само това мога да ти препоръчам и все пак не ми имай много вяра, защото честно казано съм новак. Все пак се надявам да съм бил полезен.

Редактирано от Георги Мърхов
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добрата и доказала се в практиката (в музикалните училища в България и по света) школа с технически упражнения за гами и арпежи е Hanon - The Virtuoso Pianist:

Part 1

Part 2

Part 3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото имаш ли представа къде мога да намеря Hanon в книжен вариант, защото не искам да я поръчвам от интернет. Съжалявам все пак за оф топика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потърси в антикварните книжарници и около Славейков, също по Солунска съм виждал такива стари школи. Аз я имам в един окъсан книжен вариант от едно време - майка ми е свирила по нея, а тя я има от нейни познати. Какво ти пречи да си разпечаташ тези файлове, ще ти излезе по-евтино, общо 116 страници са :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добрата и доказала се в практиката (в музикалните училища в България и по света) школа с технически упражнения за гами и арпежи е Hanon - The Virtuoso Pianist:

Part 1

Part 2

Part 3

 

Само за инфо :)

 

Знаеш ли ги тези ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

acc, тези на Брамс не ги знаех, мерси за линка. Но още на пръв поглед виждам, че май са нещо като продължение на Ханон, труднички идват като за първи технически упражнения :ok: Всъщност горе малко се поизхвърлих - Ханон е доказан предимно в школите, за първоначални технически упражнения, не толкова в музикалните училища. В училищата вече идват сериозно подготвени деца (или поне така се очаква), за които Ханон би трябвало да е минало :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

acc, тези на Брамс не ги знаех, мерси за линка. Но още на пръв поглед виждам, че май са нещо като продължение на Ханон, труднички идват като за първи технически упражнения :) Всъщност горе малко се поизхвърлих - Ханон е доказан предимно в школите, за първоначални технически упражнения, не толкова в музикалните училища. В училищата вече идват сериозно подготвени деца (или поне така се очаква), за които Ханон би трябвало да е минало ;)

 

О, да. В никакъв случай това не са първи технически упражнения.

Тези са за много advanced хора, но професионално класическо ниво, и пак са много трудни.

М-у другото има запис на тези технически упражнения издадени от Naxos на диск ;))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Един линк, който намерих на бързо

ТУК

Или тук.

Уоуу, тези линкове са супер!Точно , което търсех!Даже само след час упражнение усещам подобрение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

acc, тези на Брамс не ги знаех, мерси за линка. Но още на пръв поглед виждам, че май са нещо като продължение на Ханон, труднички идват като за първи технически упражнения :greenangel: Всъщност горе малко се поизхвърлих - Ханон е доказан предимно в школите, за първоначални технически упражнения, не толкова в музикалните училища. В училищата вече идват сериозно подготвени деца (или поне така се очаква), за които Ханон би трябвало да е минало :band1:

Ама на мен тези далеч няма да са ми първи технически упражнения, нали ви казвам, че 10 години се занимавах с това упорито,но сте прави, че трябва да започна с нещо по-лекичко...да загрея малко и после да мина на сериозната материя...да не взема да си докарам тендовагинит!

 

Благодаря Ви много!Наистина ми помогнахте !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съветвам - спокойно и търпеливо с гамите и другите технически работи :greenangel: За останалото трябва да се види на място.

Леле, навремето нямах грам търпение, за това така и не започнах да свиря наистина чисто...а сега сядам и супер търпеливо се упражнявам...явно съм улегнала :band1:

 

Отново благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.