Jump to content
Българският форум за музиканти

Стена от звук


Recommended Posts

Терминът "стена от звук" се появява за първи път в Ню Йорк Таймс на 22 юни 1884, в описанието на преработеният от Рихард Вагнер в Байройт, Германия, "Нибелунген" театър, където поставя оркестърът (явно за първи път) в дълбок трап, далеч от погледа на публиката. (Преди това оркестърът е поставян в предната част на сцената, на същото ниво, както на публиката и е виждан директно)

Само по себе си потъването на оркестъра, обаче, не е единствената новост. Вагнер оставя пространство от осемнадесет фута (5,4m), удължава цялата ширина на сцената (не само на авансцена) и стига до покрива, оставайки го напълно свободно. Той нарича това "Мистично" пространство, защото се надява, че тук невидимата "стена от музика", (изхождайки от невидимия оркестър), ще раздели реалното (т.е. публиката) от идеалното (сценичните картини). Може да се каже, че така публиката ще възприема сцената през една невидима стена от звук.

 

Терминът "Стена от звук" става популярен около 1955 година, описвайки звука на джаз оркестъра, воден от Stan Kenton, с дълбокият, удължен, резониращ звук на секциите от тромбони, тромпети и перкусии.

 

Терминът "Стена от звук" също се използва за описание на огромна система за озвучаване, проектирана от Owsley Stanley, специално за изпълнения на живо от Grateful Dead през 1974. "Стената от звук" изпълнявала желанието на групата за звукова система без изкривявания, която може да послужи също за собствена система за мониториране (контрол на звука).

 

Raymond Scott пък нарича огромната редица от домашно направени секвенсери и синтезатори, която заема една стена в неговото студио "стената на звука."

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Parni_Valyak отново размазва с ерудиция!!! Ще се радвам да виждам повече твои постове извън "Изработка и ремонт" :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.