Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за Epiphone Lp Special Bass....


farscape

Recommended Posts

Не съм басист. А и по принцип не съм в час с техниката. Искам да попитам, дали мога да сложа комплект струни за 5 струнен бас на 4 струнен такъв. Всмисъл мисля да махна най- тънката, дефакто "СОЛ/G".... Въпросният модел е EPIPHONE LP SPECIAL BASS. Дава ми, че е с мензура 34. Дефакто в 1-та ми банда свирим стандартен строй E/A/D/G от СИ, а във 2- рата стандартно МИ дропнато в РЕ D/A/D/G. Определено не ми трябва за солиране и т.н. Използвам само 4- струна, максимум до 7-ма позиция. Иде на реч за дет- хард кор и т.н.... Мислите ли, че ако му сложа дебелите струни от 5-струнен комплект. Няма да се получава, както сега ми в с "IBANEZ SR 400", гадният момент да ми плйокат/тракат струните когато е настроен в "СИ".... Държа на този модел, форма и марка. Не ме убеждавайте за 5- струнни басове и т.н. Възможният вариант за друг бас е EPIPHONE THUNDERBIRD, който е също 34 мензура( http://en.woodbrass.com/images/woodbrass/EBTBVSBH1.JPG )....

 

Предварително се извинявам ако съм много невеж и тук не е мястото за тази тема....

 

http://www.thomann.de/de/epiphone_lp_special_bass_pb.htm

 

http://images.google.bg/imgres?imgurl=http...ficial%26sa%3DG

 

http://www.woodbrass.com/images/woodbrass/EBL4PBBH1.JPG

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в 1-та ми банда свирим стандартен строй E/A/D/G от СИ

 

^ Eй това не го разбрах. Поясни, моля.

 

Ако свирите от ре няма нужда да слагаш петструнен комплект, просто сложи струни с ниска 110 и би трябвало да свърши работа.

 

Ако свириш от си можеш да сложиш четирите дебели струни от петструнен комплект, но имай предвид следното:

- има вероятност струните да "пльокат" (пише се с ер малък). По-стегнат тон и усещане ще получиш от бас с 35 инчова мензура.

- грифът и на двата модела е от махагон (не твърде здрав материал) и може да се огъне повече от желаното.

- ще имаш нужда от настройка на шината на грифа, която определя височината на струните

- ще се наложи да се коригира т.нар. "нът" (водача на струните на нулева позиция) - ще трябва да се разширят отворите за да могат да се закрепят правилно дебелите струни. Ако след време решиш да минеш отново на нормален комплект ще се наложи да го смениш с нов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за коментара, РАЗБОЙНИК. Писах л.с., на "най- великите дет и хард- кор басисти", и никой не ми даде съвет. Незнам какво толкова има за криене и даване на мнение. Музикаталната сцена в БГ е толкова малка, че да си крием опит/ мнения и т.н. Аз не крия, че не ми е ясно. Днес се обърнах към всичи хипита и рокаджии във форума. Дано има и други мнения ;-))) ....

 

 

 

Реалното звучене като тонове би трябвало да бъде....

 

1-ва банда/ 4- си 3- фа диез 2-до диез 1- сол диез

2- ра банда/ 4-ре 3- ла 2- ре 1- сол

 

Но явно трябва си купувам 2 различни баса. 5- струнен за 1- вата група, и вероятно ЕПИФОНА за 2- рата....

Също искам да попитам на мензура 34. Каква дебелина струни би трябвало да си купя?!?!

Редактирано от farscape
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдам, за хората с различни групи и съответно - строеве, това е често срещан проблем. Явор, както винаги е прав. :metalist:

 

Аз с едната си група свиря с 5-струнен бас, настройка с половин тон надолу от стандартната. Там нямам ядове. В другата обаче е интересно - там свирим с два тона надолу от стандартната и другия бас, който ползвам, не се държи много прилично. Струните са малко като ластици (за 34" мензура и 5 струни става въпрос), а и няма тон като хората. Има надежда в скоро време и тези бандюги да подпукат 7-струнки, та да си дойда и аз на място. Иначе оптималната опция е пределно ясна - конкретен бас за конкретни нужди. Лошото е финансовото изражение на нещата...

 

Иначе за ниски настройки - задължително 35" мензура и нагоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нормална настройка и мензура 34" най-често се ползват комплекти 45-100, 40-95 или 50-105. Колкото по-дебели - толкова по-твърди на пипане и стегнати като тон.

На твое място може би бих опитал да сглобя някакъв бас на по-ниската настройка от двете и да го ползвам и с двете групи. Естествено, два отделни инструмента е по-елегантното и практично решение.

Друго което ми хрумва - за подобни експерименти бих избрал струни на Ernie Ball - "твърди" са и се държат добре на ниски строеве.

 

Не мисля че някой във форума крие знания. Опитай се да формулираш ясно заглавията на темите и въпросите си и съм сигурен че ще събереш достатъчно мнения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези китари ще са, на 34 мензура. Дропнатото от РЕ, ще ми свири нормално. А това от СИ, ще му сложа "BOSS BASS OVERDRIVE"(

). Последно репетирахме в "БАЛКАНТОН", и пича там ме погледна достта странно като чу как плйока басса ми. Това е и идеята ;-) . Да се чува колкото се може по гадно и злокобно. Мисля, че съм на тия неща.... ;-)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

плЬОкането на басса не е от най-интелигентините неща, нито звукът е бас, нито нищо, просто джангър, просто решението винаги 5 струнен бас или корекция на тръса

а това с 4та струна 145... не го коментирам

Редактирано от Viper-X
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Добре е и да не коментираш случая с четвърта струна 260 или 450, примерно.

В тоя ред на мисли, направо продавай баса и си генерирай дигитално един синусоидален сигнал на 30 херца, та да нямаш и обертонове. Нали за бас говорим, понеже останалото е джангър.

 

 

Пльокането на баса е доста често търсен ефект в стиловете, които си посочил (дет, хардкор). Друг въпрос е, че без хубава техника то по-скоро звучи ужасно, отколкото яко, но определено има начини да се постигне много добър и агресивен тон с него.

 

Иначе, да сменяш струните и настройките на един и същи бас с всяко свирене... това ми звучи доста тегаво, а и нездравословно за самия бас. Малкото, което знам е, че не е добре да подлагаш грифа на толкова чести настройки и напрежения от различните струни. Но може и да греша :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лютиера на Мозарт, все едно е имал дрелки и хилти и шублер през 18- ти век. Или "СЛЕЙЪР", са записвали 83- та с активни адаптори?!?! Ще пренастройвам докато издаяни. И тва си е ;-))) Мерси за отделеното време, пичове..... Респект!!!

 

OFFTIPIC: "Cupola"/Sepultura-"ARISE", миналата зима/"ТHE CLUB". Много на сърце!!! ;-)))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С моята група свирим в стандартен строй от "А#" .Басът е настроен съответно 4-та A#,3-та D#, 2-ра G#, 1-ва C#.Струните са" Уаруик Ред Лейбъл", но забравих кой размер са.Та мисълта ми е ,че можеш да свалиш струните ,но както казват колегите по нагоре в темата, трябва да СЕТ-неш баса :offtopic-001:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, ;-) Нали ви исках записи на бандата за радиото и т.н. ;-))).... Няма, да имам пари. Попаднах на шопладнци работодатели. Ебаха ми майката ;-((( .... Догодина ще съм в час. След януари!!! Барабаниста ви ми е в скайп.... Така, че.... Наздраве ;-)))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Ако някой чете след време темата. Схемата е 34 мензура 4 струнен бас. 4-та струна се завива на нулева позиция. Дори може да се махне пружината на държача. Слага се фонокартта под държача. Така, че струната да се вдигне високо. Определено свири от Си, и то достта добре. Това като го направите забравяте за 5 струнен бас. И ходите да репетирате само в студиото на "РЕКЛАМАТА ЗАБРАНЕНА В ТОЗИ ФОРУМ!!!!".... Всичко ще е много точно!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво ли не прави човек, за да спести някой лев... Не намирам подобни експерименти за правилни. Вие, по-младите басисти, се научете на повече уважение към инструмента!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.