farscape Публикувано Декември 14, 2009 Share Публикувано Декември 14, 2009 Не съм басист. А и по принцип не съм в час с техниката. Искам да попитам, дали мога да сложа комплект струни за 5 струнен бас на 4 струнен такъв. Всмисъл мисля да махна най- тънката, дефакто "СОЛ/G".... Въпросният модел е EPIPHONE LP SPECIAL BASS. Дава ми, че е с мензура 34. Дефакто в 1-та ми банда свирим стандартен строй E/A/D/G от СИ, а във 2- рата стандартно МИ дропнато в РЕ D/A/D/G. Определено не ми трябва за солиране и т.н. Използвам само 4- струна, максимум до 7-ма позиция. Иде на реч за дет- хард кор и т.н.... Мислите ли, че ако му сложа дебелите струни от 5-струнен комплект. Няма да се получава, както сега ми в с "IBANEZ SR 400", гадният момент да ми плйокат/тракат струните когато е настроен в "СИ".... Държа на този модел, форма и марка. Не ме убеждавайте за 5- струнни басове и т.н. Възможният вариант за друг бас е EPIPHONE THUNDERBIRD, който е също 34 мензура( http://en.woodbrass.com/images/woodbrass/EBTBVSBH1.JPG ).... Предварително се извинявам ако съм много невеж и тук не е мястото за тази тема.... http://www.thomann.de/de/epiphone_lp_special_bass_pb.htm http://images.google.bg/imgres?imgurl=http...ficial%26sa%3DG http://www.woodbrass.com/images/woodbrass/EBL4PBBH1.JPG Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Декември 14, 2009 Share Отговорено Декември 14, 2009 в 1-та ми банда свирим стандартен строй E/A/D/G от СИ ^ Eй това не го разбрах. Поясни, моля. Ако свирите от ре няма нужда да слагаш петструнен комплект, просто сложи струни с ниска 110 и би трябвало да свърши работа. Ако свириш от си можеш да сложиш четирите дебели струни от петструнен комплект, но имай предвид следното: - има вероятност струните да "пльокат" (пише се с ер малък). По-стегнат тон и усещане ще получиш от бас с 35 инчова мензура. - грифът и на двата модела е от махагон (не твърде здрав материал) и може да се огъне повече от желаното. - ще имаш нужда от настройка на шината на грифа, която определя височината на струните - ще се наложи да се коригира т.нар. "нът" (водача на струните на нулева позиция) - ще трябва да се разширят отворите за да могат да се закрепят правилно дебелите струни. Ако след време решиш да минеш отново на нормален комплект ще се наложи да го смениш с нов. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farscape Отговорено Декември 15, 2009 Автор Share Отговорено Декември 15, 2009 (Редактирано) Мерси за коментара, РАЗБОЙНИК. Писах л.с., на "най- великите дет и хард- кор басисти", и никой не ми даде съвет. Незнам какво толкова има за криене и даване на мнение. Музикаталната сцена в БГ е толкова малка, че да си крием опит/ мнения и т.н. Аз не крия, че не ми е ясно. Днес се обърнах към всичи хипита и рокаджии във форума. Дано има и други мнения ;-))) .... Реалното звучене като тонове би трябвало да бъде.... 1-ва банда/ 4- си 3- фа диез 2-до диез 1- сол диез 2- ра банда/ 4-ре 3- ла 2- ре 1- сол Но явно трябва си купувам 2 различни баса. 5- струнен за 1- вата група, и вероятно ЕПИФОНА за 2- рата.... Също искам да попитам на мензура 34. Каква дебелина струни би трябвало да си купя?!?! Редактирано Декември 15, 2009 от farscape Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Mephistofel Отговорено Декември 15, 2009 Share Отговорено Декември 15, 2009 Мдам, за хората с различни групи и съответно - строеве, това е често срещан проблем. Явор, както винаги е прав. Аз с едната си група свиря с 5-струнен бас, настройка с половин тон надолу от стандартната. Там нямам ядове. В другата обаче е интересно - там свирим с два тона надолу от стандартната и другия бас, който ползвам, не се държи много прилично. Струните са малко като ластици (за 34" мензура и 5 струни става въпрос), а и няма тон като хората. Има надежда в скоро време и тези бандюги да подпукат 7-струнки, та да си дойда и аз на място. Иначе оптималната опция е пределно ясна - конкретен бас за конкретни нужди. Лошото е финансовото изражение на нещата... Иначе за ниски настройки - задължително 35" мензура и нагоре. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
разбойник Отговорено Декември 15, 2009 Share Отговорено Декември 15, 2009 При нормална настройка и мензура 34" най-често се ползват комплекти 45-100, 40-95 или 50-105. Колкото по-дебели - толкова по-твърди на пипане и стегнати като тон. На твое място може би бих опитал да сглобя някакъв бас на по-ниската настройка от двете и да го ползвам и с двете групи. Естествено, два отделни инструмента е по-елегантното и практично решение. Друго което ми хрумва - за подобни експерименти бих избрал струни на Ernie Ball - "твърди" са и се държат добре на ниски строеве. Не мисля че някой във форума крие знания. Опитай се да формулираш ясно заглавията на темите и въпросите си и съм сигурен че ще събереш достатъчно мнения. Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farscape Отговорено Декември 15, 2009 Автор Share Отговорено Декември 15, 2009 Тези китари ще са, на 34 мензура. Дропнатото от РЕ, ще ми свири нормално. А това от СИ, ще му сложа "BOSS BASS OVERDRIVE"( ). Последно репетирахме в "БАЛКАНТОН", и пича там ме погледна достта странно като чу как плйока басса ми. Това е и идеята ;-) . Да се чува колкото се може по гадно и злокобно. Мисля, че съм на тия неща.... ;-) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Viper-X Отговорено Декември 15, 2009 Share Отговорено Декември 15, 2009 (Редактирано) плЬОкането на басса не е от най-интелигентините неща, нито звукът е бас, нито нищо, просто джангър, просто решението винаги 5 струнен бас или корекция на тръса а това с 4та струна 145... не го коментирам Редактирано Декември 15, 2009 от Viper-X Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
kolega Отговорено Декември 15, 2009 Share Отговорено Декември 15, 2009 ^ Добре е и да не коментираш случая с четвърта струна 260 или 450, примерно. В тоя ред на мисли, направо продавай баса и си генерирай дигитално един синусоидален сигнал на 30 херца, та да нямаш и обертонове. Нали за бас говорим, понеже останалото е джангър. Пльокането на баса е доста често търсен ефект в стиловете, които си посочил (дет, хардкор). Друг въпрос е, че без хубава техника то по-скоро звучи ужасно, отколкото яко, но определено има начини да се постигне много добър и агресивен тон с него. Иначе, да сменяш струните и настройките на един и същи бас с всяко свирене... това ми звучи доста тегаво, а и нездравословно за самия бас. Малкото, което знам е, че не е добре да подлагаш грифа на толкова чести настройки и напрежения от различните струни. Но може и да греша Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farscape Отговорено Декември 16, 2009 Автор Share Отговорено Декември 16, 2009 Лютиера на Мозарт, все едно е имал дрелки и хилти и шублер през 18- ти век. Или "СЛЕЙЪР", са записвали 83- та с активни адаптори?!?! Ще пренастройвам докато издаяни. И тва си е ;-))) Мерси за отделеното време, пичове..... Респект!!! OFFTIPIC: "Cupola"/Sepultura-"ARISE", миналата зима/"ТHE CLUB". Много на сърце!!! ;-))) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
agrogrind Отговорено Декември 16, 2009 Share Отговорено Декември 16, 2009 С моята група свирим в стандартен строй от "А#" .Басът е настроен съответно 4-та A#,3-та D#, 2-ра G#, 1-ва C#.Струните са" Уаруик Ред Лейбъл", но забравих кой размер са.Та мисълта ми е ,че можеш да свалиш струните ,но както казват колегите по нагоре в темата, трябва да СЕТ-неш баса Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farscape Отговорено Декември 17, 2009 Автор Share Отговорено Декември 17, 2009 Наздраве, и на "КОКЛУШ".... Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
agrogrind Отговорено Декември 17, 2009 Share Отговорено Декември 17, 2009 Благодаря!!! В събота ще бъдем в The Box Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farscape Отговорено Декември 17, 2009 Автор Share Отговорено Декември 17, 2009 Знам, ;-) Нали ви исках записи на бандата за радиото и т.н. ;-))).... Няма, да имам пари. Попаднах на шопладнци работодатели. Ебаха ми майката ;-((( .... Догодина ще съм в час. След януари!!! Барабаниста ви ми е в скайп.... Така, че.... Наздраве ;-))) Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
farscape Отговорено Януари 7, 2010 Автор Share Отговорено Януари 7, 2010 Ако някой чете след време темата. Схемата е 34 мензура 4 струнен бас. 4-та струна се завива на нулева позиция. Дори може да се махне пружината на държача. Слага се фонокартта под държача. Така, че струната да се вдигне високо. Определено свири от Си, и то достта добре. Това като го направите забравяте за 5 струнен бас. И ходите да репетирате само в студиото на "РЕКЛАМАТА ЗАБРАНЕНА В ТОЗИ ФОРУМ!!!!".... Всичко ще е много точно!!! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zeuglodon Отговорено Януари 7, 2010 Share Отговорено Януари 7, 2010 Какво ли не прави човек, за да спести някой лев... Не намирам подобни експерименти за правилни. Вие, по-младите басисти, се научете на повече уважение към инструмента! Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts