Jump to content
Българският форум за музиканти

Midi връзка


polly6

Recommended Posts

Здравейте!

От около година се занимавам със свирене на пиано, уча се сама, използвайки самоучителя на моя синтезатор. Моделът е Yamaha PSR E213. От доста време искам да науча Балада за Аделина, но досега никъде из нета не успявам да намеря подходящ урок, на достатъчно бавно темпо. Чувала съм за MIDI кабелите, чрез които може да се обменя информация между компютър и синтезатор. Въпросът ми е дали ако си купя такъв бих могла да си прехвърля тази песен на пианото и да използвам самоучетеля му, за да я науча. Много моля някой, запознат с въпроса, да сподели мнението си. Наистина много ми харесва тази балада и ще съм изключително благодарна ако можете да ме посъветвате нещо.

Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мисля че подхода за учене ти е грешен

това със светкащите клавиши е полезно само да найзустиш накава поредица от тонове

пробвай със слушане

мелодия след това хармония и така

иначе със миди кабел ако синтезатори ти има миди вход и миди изход може да ти просвири миди от нета

по лесно е с дискета ама предполагам че нямаш такова устройство та клавирчето

иначе връзването е лесно in на кабела във out на синтезатора и out на кабела в in на синтезатора

успех

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите!

Не знам дали подходът ми за учене е грешен, но при мен определено дава резултат, вече съм научила доста неща по този начин. Поне на мен ми е по-лесно така. Нямам намерение да се занимавам професионално, просто свиря за удоволствие.

Нотите мога лесно да ги намеря, но на дали това ще ми помогне, не съм се учила да свиря по ноти. Все пак има и особености, които сигурно няма да мога да разчета. Ако това с Миди кабела наистина става може би ще си го купя, но искам да съм сигурна, че може да си уча песните, които си слагам със самоучителя. Все пак не струва малко, поне да ми свърши работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам я на MIDI файл, а и ти можеш да я намериш из Интернет. Прегледах обаче ръководството на синтезатора ти, но не намерих да има възможност за както за качване на такъв файл по кабела, нито за вкарването му на "дискета"/"карта".

 

Това, за което би могъл да ти помогне MIDI кабелът е да включиш синтезатора към компютъра и той да изпраща изсвиреното в реално време към компютъра. Обърни обаче внимание на стр. 50 за необходимата техника за свързване с компютъра. Ако имаш desktop машина (не лаптоп), има вероятност звуковата ти карта да има MIDI-IN вход, но все пак провери, за да не взимаш излишни кабели, преходници и т.н.... Имай също така предвид, че стандартните звукови карти вкарват латентност (закъснение) на получаване и обработка на сигнала и може да не е съвсем реално реалното време.

 

Можеш да инсталираш нотиращ софтуер, с който да отвориш съответния MIDI файл и да ти изкара нотите. Безплатен такъв има. Платените такива могат да слухтят и на MIDI входа на компютъра и да правят импровизирани уроци от типа на тези, които предлага синтезатора ти. Това, разбира се, ако си свързала синтезатора с компютъра си...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От опит знам, че поне при PSR моделите на Yamaha, самоучителят работи само за определен вид MIDI файлове... Поне аз лично съм срещал страшно много такива, които мога само да пусна да слушам, но не могат да тръгнат със самоучителя. Може до момента да имаш успех с този начин на учене, но ти гарантирам, че той те ограничава много и тепърва ще започваш да го усещаш. И аз свиря само за кеф и мога та ти кажа, че да започнеш да свириш нещо по ноти, да си го разчетеш сам, да го усетиш и накрая да го изсвириш както трябва си е голям кеф. Има доста самоучители из интернет, включително и youtube, които са достатъчни да ти дадат някакъв старт за да започнеш да свириш по ноти. Мога да ти препоръчам нещо конкретно, стига да си добре с английския:

- това е урок №1, общо са 40 и в тях стъпка по стъпка е обяснено всичко и смятам, че е много полезно за тепърва учещите се.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за съветите!

Може да пробвам това с уроците в Youtube, с английския нямам проблеми, но все пак ще ми трябва повечко време за тях, а в момента не разполагам с такова. А за това с Миди кабелът май ще се откажа, щом няма гаранция, че ще песните ще могат да тръгнат със самоучителя.

Благодаря още веднъж!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвай:

http://www.synthesiagame.com/

 

Дори и без кабел ако си сложиш мидито ще виждаш клавишите и последователнсота, можеш да променяш темпото

и като цяло synthesia е много добър учебен метод точно за хора не четящи ноти.

 

Успех, и приятно свирене :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще може ли да попитам някой да има или да знае от каде мога да си купя Midi кабел ако може да ми препорачате нещо. :) Много ще съм благодарен :) А също така искам да попитам за какво точно служи този кабел,значи аз съм чувал че някои хора ползват такъв кабел но каква работа върши ... Питам защото от скоро имам клавир и не знам много :) имам Yamaha Psr-450 :) и има отзаде два изхода пише Мidi - Out и Midi - In ... и искам да видя точно какво прави този кабел като го свържа с компютъра мога ли да си вкарвам стилове някак си с този кабел ... За това я отворих тази тема за да науча повече за този вид връзка с Midi кабел ... Много ще съм благодарен ако ми обясните подробно :) Мерси предварително !!!!

Редактирано от PaFcHy
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Абе не си отворил ти тази тема ама хайде :D

 

Миди кабела се използва за предаване на и получаване на миди информация.

Т.е. имаш миди файл на компютъра с подходяща програма и кабел можеш да прослушаш това миди през синтезатора.

 

Вариант 2:

Свириш на синтезатора и чрез кабела записваш това, което свириш в миди формат пак през някой програма.

По този начин можеш да използваш и VST виртуални инструменти. ТИ си свириш на синтезатора, той изпраща сигнал

към компютъра, и през дадената програма със заредено VST излиза звук.

 

Като цяло е невъзможно с 3 реда да обясня всичко за midi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Musical_Instr...gital_Interface

 

За прехвърляне на стилове - да възможно стига самият синтезатор, да има отделено място за качване на стилове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за "Подробното" обяснение.Аз съм с Yamaha Psr-450 :cheers2: И от скоро почнах да се занимавам и с стилове защото от никаде не можех да си намеря обаче питах един приятел и тои ми даде и сега имам и мисля сега да си купя един миди кабел и да пробвам как става :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.