bassguitar1 Публикувано Ноември 29, 2009 Публикувано Ноември 29, 2009 (Редактирано) Ами значи от пусто любопистства реших да си отворя кубето(Dave Larios 20W) за да видя там където е платката. Обаче развъртах с един нож поради липсата на отверка и после по-трудно се завърта с него и оставих болчетата вътре при платката да не ги загубя И след няколко дена пуснах кубето и се чуваше много шум и някакво пръщене(и след това и още няколко пъти пусках) и чак тогава се сетих че има болчета вътре и така отпоих кабелчетата от говорителя иначе не излизаше там където е платката и го извадих. И така махнах всички болчета, ама шума не спираше и реших да разменя кабелчетата на говорителя да не съм объркал плюса и минуса, ама пак същото и пак ги разпоих и ми писаха по скайпа и го оставих включено с разпоени жички изведнъж чух един шум и отидох до кубето и видях че ето тази част светеше - http://a.imagehost.org/view/0131/P1000773 http://a.imagehost.org/view/0899/P1000774 и докато го спра изгасна и сега не иска да се включи Какво може да е станало? Редактирано Ноември 29, 2009 от bassguitar1 Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 29, 2009 Отговорено Ноември 29, 2009 Това е предпазителчето (бушончето) на захранването. Виж колко ампера е и си купи няколко със същия ампераж от най-близкия магазин за електронни елементи. Сложи новото, запои кабелите на говорителя и пусни кубето, ако пак изгори предпазителчето значи има сериозен проблем! Възможно е болчетата да са дали на късо и да си "изгорил" някой от елементите на платката. Също така е възможно да си "изгорил" и крайните транзистори, ако кабелите на говорителя са се допрели (дали на късо). Има все пак и малка вероятност (ако схемата има защита от "късо" на изхода) всичко до опре само до смяна на бушончето. Пробвай със смяна на бушончето и дано всичко е наред. Иначе - на техник. Успех! Цитирай
bassguitar1 Отговорено Ноември 29, 2009 Автор Отговорено Ноември 29, 2009 Ок ще пробвам така, само че и мен ме съмнява че нещо друго е изгоряло по платката, защото като го пуснах като бяха още болчетата вътре се чу някакъв звук и замириса на изгоряло А сега като махнах болчетата се чуваше баса ама много слабо и затова правих това с говорителя. Странното е че при едно от пусканията като нямаше болчета, си беше добре всичко и като взех да го монтирам към кутията на кубето стана така... Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 29, 2009 Отговорено Ноември 29, 2009 Мдааааа... Сега забелязах, че на платката има и едно 250mW съпротивление, което е почерняло... май, май е за ремонт, но пробвай със смяната на бушончето все пак. По-лошо няма да стане. И запомни: Никога, ама никога не отваряй и не бърникай по кубето във включено положение!!! Не само можеш да го повредиш, но и не забравяй, че на трансформатора на захранването имаш 220V !!! Цитирай
bassguitar1 Отговорено Ноември 29, 2009 Автор Отговорено Ноември 29, 2009 Абе то ако е само резистора ще си го сменя, а иначе вече ме хвана тока от трансформатора и то доста силно и вече проверявам по 3 пъти дали е включено, защото усещането не ми хареса... Цитирай
bir4o Отговорено Ноември 30, 2009 Отговорено Ноември 30, 2009 Абе то ако е само резистора ще си го сменя, а иначе вече ме хвана тока от трансформатора и то доста силно и вече проверявам по 3 пъти дали е включено, защото усещането не ми хареса... Здрасти . Всичко до тук писано от теб може да напише в отделна тема -как не трябва да действаме с кубето си . Явно сам няма да се оправиш... Цитирай
KingdomX Отговорено Ноември 30, 2009 Отговорено Ноември 30, 2009 (Редактирано) ... а иначе вече ме хвана тока от трансформатора и то доста силно и вече проверявам по 3 пъти дали е включено, защото усещането не ми хареса... По весело е когато те тресе ток от лампова апаратура. От трансформатори (като тези в кубетата) някак си усещането е по-локално, докато от лампата цяло тяло тръпне Редактирано Ноември 30, 2009 от KingdomX Цитирай
IgniteAll Отговорено Ноември 30, 2009 Отговорено Ноември 30, 2009 Самоубийците на батко Винаги изкарвай кубето или каквато и да апаратура от контакта при ремонтна работа! Ако те е треснал ток един път и си оцелял, може да намяш този късмет втори път. Дано да е само бушона! Стискам палци с изолационни ръкавици и на доста далече от теб за всеки случай Цитирай
tzolov Отговорено Ноември 30, 2009 Отговорено Ноември 30, 2009 Ако смениш бушончето включи усилвателя без говорител ! Иначе рискуваш да замине и той. Това е транзисторен усилвател няма защита и ако изгори нещо в него ( а то 100%) е изгоряло гори не само бушона ами и други части , за да се ремонтира е необходимо да се провери всичко из него и си има разни майсторски трикове при ремонта ,не всеки би могъл да го ремонтира грамотно.Друг път не бърникай из уреди с мрежово захранване защото понякога тока бие и при изключен уред Цитирай
bassguitar1 Отговорено Ноември 30, 2009 Автор Отговорено Ноември 30, 2009 (Редактирано) За съжаление си прав Не стана само с бушончето, казвайте някой майстор във Велико Търново, може и в Хасково, да не пипам повече че да не стане по лошо... Редактирано Ноември 30, 2009 от bassguitar1 Цитирай
tzolov Отговорено Ноември 30, 2009 Отговорено Ноември 30, 2009 Провери си говорителчето , най-лесно е да намериш мултицет(мултиоцет ) и да се замери да не е прекъснало или окъсило , след това може да пробваш с друг усилвател или някаква уредба дали свири. Съмнява ме да няма от Търново спец по транзисторни усилватели ама гледай да е стар майстор с опит в транзисторните усилватели .Това е схема в която при неизправност на дори един елемент може да заминат и останалите. Но поне имаш късмет че няма скъпи части в него . Цитирай
bassguitar1 Отговорено Ноември 30, 2009 Автор Отговорено Ноември 30, 2009 (Редактирано) Ам мултицет тука имам един ама нямам си и на идея как се работи с него(той не е и мой де...) Ето снимка ако може да ми кажеш в кое от 3-изхода трябва да включа минуста и плюса(черното и червеното кабелче) и после на кое от всичките(DCV, ACV...) трябва да избера и каква стойност за да проверя говорителя. Тенкс много, а иначе то като няма кой да го оправи, и да са евтини елементите и да не са все същото... Редактирано Ноември 30, 2009 от bassguitar1 Цитирай
dandilov Отговорено Ноември 30, 2009 Отговорено Ноември 30, 2009 (Редактирано) Ето на кои изводи трябва да превключиш. Но това само за да премериш говорителя, като си го иключил от кубето, т.е. откачил жичките на говорителя. А новото бушонче изгоря ли или не? Редактирано Ноември 30, 2009 от dandilov Цитирай
bassguitar1 Отговорено Ноември 30, 2009 Автор Отговорено Ноември 30, 2009 Изгоря. Сложих друго и без говорител, ама се чува силен шум и го изключвам, защото иначе предполагам и то щеше да изгори. Цитирай
Recommended Posts