Jump to content
Българският форум за музиканти

Огънат потенциометър


Recommended Posts

Потенциометърът за гейн на моя Boss MetalZone се огъна. Беше в калъфа на китарата, която падна в един трамвай на земята и тая джаджа се огъна леко. Сега в момента не може да се върти. Някой може ли да удари една ръка за оправяне на проблема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време ми се налагаше да оправя подобен проблем. Оказа се, че не мога да получа съпорт от бос. Писах няколко имейла и нищо.

 

Такива потенциометри също не се намират. Каквото и да се прави ще бъде малко побългарено. Най-доброто решение е да се подходи според ситуацията и да се търси начин как да се възстанови огънатия пот. Кофти е, че потенциометрите се правят от трошлив цам и огънати веднъж не могат да се изправят защото се чупят.

 

Щом си от София най-добре го дай на някой от тукашните майстори дето живее в София, за да го погледне и евентуално фиксне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото което може да се направи е да се махне пластмасвото копче и да се пробва да се изправи оста. Потовете са ALPS специално мини изпълнение и са монтрани на платка и надали ще се намери резервен. Мисля че оста беше месингова, поне тези за тонконтрола със сигурност са с месингови оси. Ако и гейна е такъв а не с алуминиева ос мисля че няма да има проблем да се поизправи.

Дейтвай бавно и внимателно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@HRS - мерси за отговора, но си нямам доверие да се пробвам сам да го оправя. Страх ме е да не го прецакам още повече.

 

@Nikifena - бях се обърнал към Дими за помощ, но той беше казал, че няма какво да се направи, защото няма как да намерим такъв пот. Ако се сещаш за някой друг, който може да помогне, свиркай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой по-горе спомента потовете ALPS. Ако не се лъжа в каталозите на конрад има такива. За платките към тях не знам, но на платката нищо и няма, така че предполагам, че потенциометът би могъл да се поръча?

 

Успех,

Марин

 

P.S.: Какво всъщност е толкова специфично при тези потове? Какви характеристики има изкривения пот, че е толкова проблемно да се смени?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специфичното е че размерите му не са като на стандартните потове и най-вероятно е поръчван на ALPS специално за ефектите на Бос. Потовете за тона със сигурност. :whistle:

За платката имах предвид че се запоява директно за нея, а не е свързан с проводници и това го прави специфичен.

 

Всъшност се сетих, че съм виждал такива потенциометри в магазина на ул. Поп Богомил, но беше доста отдавна, а и не помня каква стойност бяха. :huh:

 

@Trysth - вярвам че ще се справиш със ситуациата, дано поне гейна да е останал на обичайното му ниво :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То няма какво да се губи... пробвай да гънеш или най-добре се обади на Евтим.

Все пак ще помоля за снимки :D и успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гейна си остана блокиран точно на желаното ниво :D

 

Не съм пробвал да насилвам да връщам оста на пота във вертикално положение, щото ме е страх да не го строша. Но така или иначе не знам дали по-лошо може да стане, така че ще пробвам тия дни. Добър вариант е да успея да махна пластмасовата част и да връткам металната част на пота (ако наклона позволява връткаж). Ако някой има сигурно инфо къде мога да намеря подобен пот, да свирка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.