romanceisdead. Публикувано Ноември 16, 2009 Share Публикувано Ноември 16, 2009 Здравейте на всички ^^ Тъй като съм нов в бранша реших да се допитам до специалистите.Преди 1-2 месеца почнах да свиря на една стара Кремона,модел Роза,която е на чичо ми.Той я беше реставрирал на скоро и и беше взел метални струни(незнам какви са били предишните),но там е проблема че ми е доста трудно с нея.Пръстите ми не са все още заякнали и трябва бая да натискам за да извадя някой тон правилно.И днес реших,че трябва да си взема найлонови струни.Взех си,но не бях сигурен дали ще са съвместими с моята китара.Та.. въпроса ми е ще мога ли да заменя струните с найлонови и дали това ще доведе до увреждане на инструмента? Дано съм обяснил добре,но ако има нещо питайте.. за всеки случай предоставих и снимки на китарата,грифа и бриджа! п.п Тъй като съм и нов във форума моля да ме извините за глупавия въпрос и може би неуместната ми тема Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 16, 2009 Share Отговорено Ноември 16, 2009 (Редактирано) Аз не знам розата дали е класическа(сиреч, за найлонови струни), защото, както повечето акустични китари от соца, изглежда като такава, формата и струнника са като на класическа, но пък, ключовете не са..... При тези китари, които са без тръсрод, няма проблем да сложиш найлонови струни, стига звука да ти хареса. По-скоро пагубно е, когато на класическа китара се сложат метални струни, понеже опънът им е осезаемо по-голям за по-крехката конструкция на класическата китара. Във връзка с това, дори да останеш с метални струни(които трябва да са бронз или фосфор/бронз за акустична китара, не никелови такива за електрическа), взимай най-тънките възможни. Редактирано Ноември 16, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
romanceisdead. Отговорено Ноември 16, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 16, 2009 Ами харесвам повече звука от металните струни,но пък предпочитам да напредна по-бързо!Ще се налага ли да спестявам за класическа или ще мога да ползвам и тази? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Ноември 16, 2009 Share Отговорено Ноември 16, 2009 Аз свирих на същия модел 30години като ползвах ту метални, ту найлонки. Тези китари са здрави като кютуци и също толкова неудобни и гадни за свирене Купи си нова класическа, а тази я ползвай само за пиянски купони, защото издържа на повръщане в нея(веднъж в един рейс повърнах в нея и после я "изпрах във ваната" и пак свиреше.) Става и за чадър. Дерзай Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lekov Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 моят съвет е такъв: не сменяй нищо и не си купувай нищо ново! Научиш ли се да свириш добре на тази китара, няма да има друга която да ти се опре ;] А това вече си е голям напредък. Така че запази си кремоната, и после ще и бъдеш благодарен че си се научил да свириш именно на нея. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ianev_94 Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 (Редактирано) Аз имам същата кремона, само че е Лилия - не се притеснявай. Слагал съм й и метални, и найлонови струни, и си е супер, нищо й няма, но както казаха по-горе, ако ще слагаш отново метални струни - нека са по-тънки. Поздрави, Янев Редактирано Ноември 17, 2009 от ianev_94 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 Като се замисля, май си прав! Както казах, аз свирих на такава "РОЗА" 30 години и класика и джаз и поп-рок и сега пипна ли удобна китара направо "политам" с лекота, но има опасност човек да се откаже от свирене въобще, ако се "бори" с инструмента. Трябва търпеливо, упорито дупе за да издържиш с този кютук . По-добре да си купи нова, за да не се откаже рано Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 Ами харесвам повече звука от металните струни,но пък предпочитам да напредна по-бързо!Ще се налага ли да спестявам за класическа или ще мога да ползвам и тази? В случай, че все още се колебаеш в наименованията, китарите за метални струни обикновено не се наричат класически. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
romanceisdead. Отговорено Ноември 17, 2009 Автор Share Отговорено Ноември 17, 2009 Ами харесвам повече звука от металните струни,но пък предпочитам да напредна по-бързо!Ще се налага ли да спестявам за класическа или ще мога да ползвам и тази? В случай, че все още се колебаеш в наименованията, китарите за метални струни обикновено не се наричат класически. Да,знам!Правя разликата.Понякога се изнервям с тези метални струни и пръстите ми все едно са накълцани затова основно реших да ги сменя..и да наистина е доста масивна китара и не е от най-удобните Смятам да пробвам как ще е с найлонови и чак тогава да си реша окончателно ^^ Благодаря на всички за отговорите Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Lekov Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 оо момче ... свиквай и недей да мрънкаш. така се става китарист, в началото е трудно и болезнено, но после се отплаща. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 (Редактирано) Да, но за да стане по-лесна за свирене китарата, се налага да се поддържа и да й се направи сетъп, а до колкото съм забелязвал, при старите БГ китари сетъпа е ужасен и често се свири трудно и с много усилия. А трудната китара НЕ Е добра за учене. Напротив - ако китарата е прекалено твърда на свирене, това може да доведе и до проблеми с ръцете. Ако беше вярно това, че на китара, трудна за свирене, човек се учи да свири по-добре, тогава всички китари за начинаещи щяха да бъдат ужасно неудобни. Редактирано Ноември 17, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Лими Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 Да, но за да стане по-лесна за свирене китарата, се налага да се поддържа и да й се направи сетъп, а до колкото съм забелязвал, при старите БГ китари сетъпа е ужасен и често се свири трудно и с много усилия.А трудната китара НЕ Е добра за учене. Напротив - ако китарата е прекалено твърда на свирене, това може да доведе и до проблеми с ръцете. Ако беше вярно това, че на китара, трудна за свирене, човек се учи да свири по-добре, тогава всички китари за начинаещи щяха да бъдат ужасно неудобни. Освен, че са твърди тези китари са и непоправимо фалшиви Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 (Редактирано) Фалшиви са, но не непоправимо. Просто обикновено бриджа не е залепен където трябва и се налага леко изместване. Пък и от годините, при много от тях бриджа е успял доста да поиздуе предния капак, от което струните са по-високи. Редактирано Ноември 17, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
cri64an23 Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 аз почнах в началото с найлонови, след година ,година и половина минах на метални. нямах особени трудности. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 17, 2009 Share Отговорено Ноември 17, 2009 Предполагам, с друга китара си минал на метални.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts