emilcvetkov.1968 Публикувано Ноември 13, 2009 Публикувано Ноември 13, 2009 Ще си купувам Лаптоп и искам да знам ще ми трябва ли саундкарта.И каква би ми свършила работа.Искам да записвам в реално време от Синтезатор,Минидиск. Цитирай
VSTi Отговорено Ноември 13, 2009 Отговорено Ноември 13, 2009 дай бюджет....иначе има много варианти - от 200 лв, до 2000... Цитирай
noname Отговорено Ноември 13, 2009 Отговорено Ноември 13, 2009 Естествено, че ще ти трябва звукова карта. Всички стандартни компютърни конфигурации вървят със супер обикновенни и некачествени звукови карти. Трябва ти карта, която не вкарва шум. 16 битовия wav формат поддържа диапазон от -100 до 0 db. За професионални нужди трябва и картата да има ниво на шума под това, т.е. -100db. Има качествени DeHiss филтри за чистене на шум, но това не е приемливо при наличието на толкова много качествени звукови карти на пазара. Картата задължително ще ти струва над 100 лв. Външната карта е по професионална - избягваш смущения от близкия и контакт с техника. Цитирай
kmfb Отговорено Ноември 13, 2009 Отговорено Ноември 13, 2009 Я че и на мен ми стана интересно... Колко повече от 100 лв? Не искам нищо професионално, но да не ме е срам да запиша нещо и да го пост-на тук, например. То не че няма и от к'во друго да ме е срам де, ама поне звукът да е по-чист. Предложения за външна карта ~200 лв? Цитирай
soundcraft Отговорено Ноември 13, 2009 Отговорено Ноември 13, 2009 Я че и на мен ми стана интересно... Колко повече от 100 лв? Не искам нищо професионално, но да не ме е срам да запиша нещо и да го пост-на тук, например. То не че няма и от к'во друго да ме е срам де, ама поне звукът да е по-чист. Предложения за външна карта ~200 лв? Ето го де: Продава се и звукова карта LEXICON ALPHA,само разпечатана,неизползвана.Цена 150 лв. LEXICON ALPHA DESKTOP RECORDING STUDIO USB AUDIO INTERFACE FEATURES USB bus-powered audio interface. 2-Input, 2-Bus, 2-Outputs. 16- 24-bit / 44.1 -48kHz resolution for Mac and PC. Zero-latency Direct / Playback Monitoring. Individual level controls and peak meters for mic / line inputs. Mono / stereo monitoring. 1 x XLR microphone input. 2 x TRS line inputs. 2 x TRS & RCA line outs. Hi-Z 1/4-inch instrument input for direct to computer recording. 1/8-inch high powered headphone output. Cubase LE 48-track recording software. Lexicon Pantheon VST reverb plug-in Цитирай
sardaesox Отговорено Ноември 13, 2009 Отговорено Ноември 13, 2009 Тъй като не е във купувам-продавам,ще си позволя да изразя мнението си за лексикон- и по-специално ,за алфата-ако вкарваш външен инструмент латенцията ще те вкара в психото.Изобщо,ако купуваш-отивай в музикалния магазин с лаптопа и с инсталиран гитар риг ,и тогава пробвай различни карти/драйвърите се инсталират за секунди/.Сравнявай-не давай на разни пишман продавачи да те убеждават колко била "арна тая карта"./m-audio,line6,tascam/-пример за външни карти с инструментален вход и поносима латенция и сигнал/шум към 100дб на тая цена. Цитирай
noname Отговорено Ноември 13, 2009 Отговорено Ноември 13, 2009 Ако имате възможност да отидете в някой магазин и да тествате е най-добре. Има и нещо друго. Като казвам че картата трябва да има ниско ниво на шума това означава, че трябва да потдържа ниско ниво на шума при аналоговите входове. Защото много производители дават -100db за нивото на шума, но те имат в предвид презапис на аудио или миди (вътре в самия компютър, ако мога така да се изразя), а когато се опиташ да вкараш сигнал от вън, положението не е чак толкова добро. Според мен нивото на шума е важен показател, затова го давам за пример. Нека някой, който има карта от този клас - между 100-300 лв. (в случая става за все пак за нещо такова, нали) и я тествал в това отношение да каже и предложи марка. Цитирай
guitard Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 (Редактирано) @kmfb Ами това мисля че ще ти свърши работа- http://line6.com/podstudiogx/ Има и много готин софт който си върви към нея... Редактирано Ноември 14, 2009 от guitard Цитирай
Pif Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 Първо човека е казал, че иска карта за запис от синтезатор и минидиск. Не е казал, че иска високоомен вход. Нито, че картата трябва да е външна. Отивай си взимай Creative Audigy ZS2 или по новата и версия. Има доста читави вход и изход както и потичен вход и оптичен изход - ако ще работиш с минидиск. От изброените до тук това е най-доброто. Има си и недостатъци но са пренебрежимо малки пред тези на USB които ти предлагат. 1."супер обикновенни" и некачествени звукови карти.2.Трябва ти карта, която не вкарва шум. 3.16 битовия wav формат поддържа диапазон от -100 до 0 db. 4.За професионални нужди трябва и картата да има ниво на шума под това, т.е. -100db. 5.Има качествени DeHiss филтри за чистене на шум, но това не е приемливо при наличието на толкова много качествени звукови карти на пазара. 6.Картата задължително ще ти струва над 100 лв. 7.Външната карта е по професионална - избягваш смущения от близкия и контакт с техника. Нонейм - хубаво е когато се опитваш да помагаш на някой да бъдеш точен/точна и да си наясно с нещата за които говориш. 1. Какво е СУПЕР ОБИКНОВЕН 2. Шум има на всякъде. Всичко шуми. Кабелите и те шумят. Само свръхпроводниците не вкарват шум но те работят при -178 градуса С. 3. 16 бита като го умножиш по 6 децибела на бит прави 96. Теоретично. Реално постижимо е 90. Как го намери това 100 ???? 4. След като компакт диск стандарта е 16 бита и динамичният му обхват е 96 децибела, касетофона има 50-70 децибела а радиоразпръскването 30-55 - ще ми обясниш ли как стигна до извода, че за професионални цели трябва да е над 100 децибела ? И кое трябва да е над 100 децибела - съотношението сигнал/шум, динамичният диапазон. И ако е шум - кой точно шум трябва да е под 100 децибела? По кой критерий измерен ? 5. Наистина ли има толкова много качественни звукови карти на пазара ? Я кажи кои са. 6. Без коментар 7. Щом външната е ПО-професионална - коя е НАЙ-професионална ??? И какво значи "Близкият контакт с техниката" Нима звуковата карта не е техника ? Или тя се прави от саламурено сирене и тока и влияе зле? Това ми звучи като близки срещи с 3-ия вид. Двама овчари видяли летяща чиния и 5 зелени човечета с антенки. Но не се качили в космическия кораб за да не им вкарат шум в овцете. Извинявам се за оф-топика но не се сдържах. Цитирай
emilcvetkov.1968 Отговорено Ноември 14, 2009 Автор Отговорено Ноември 14, 2009 Извинете,но не знаех че и на Лаптопите им се сменят саундкартите,затова смятах-външна.Аз лаптопа още не съм го купил(чакам коледните намаления).Просто искам да махна Минидиска,който иначе саписва супер от синтезатора,и да си пускам сингбеците от лаптопа.А защо не и да правя запис от миксера. Цитирай
Бицев Отговорено Ноември 14, 2009 Отговорено Ноември 14, 2009 ^ Не се сменят - в смисъла, в който 'карти' (платки) се сменят в стационарните компютри. Но въпросната ZS е 'карта' в друг смисъл (и по-правилен), представлява адаптер в стандарта PCMCIA - специално за портативни компютри, с форма и големина на кредитна карта. И макар, че (почти изцяло) 'влиза' вътре в лаптопа (освен новите малки 'нетбуци', всеки лаптоп има такъв слот) - по същество за архитектурата на лаптопа се явява "външна". Той си работи и без нея, нищо не трябва да сменяш, нито да отваряш корпуса. А популярно наричаните "външни карти", които се свързват чрез USB или Firewire, не са 'карти' (макар вътре в тях да има, естествено, платка) защото съдържат в самостоятелен корпус още неща. По-редно е да се наричат "външен интерфейс" - а картите са също интерфейс, но вътрешен. Както много други термини, грешното понятие е добило 'гражданственост' и поради това... вече не е грешно (дали?). Както и да е - поддържам съвета за синтезатори и мини-диск да оборудваш лаптопа си с PCMCIA аудио карта. На слука! Цитирай
Recommended Posts