Jump to content
Българският форум за музиканти

Hi Fi Усилвател подходящ за рок и метал.


Recommended Posts

Здравейте,

 

От скоро разполагам с колони ЕЛТАКС монитор 3. Чудя се с какъв усилвател да ги оженя. Слушам предимно Метал и Рок, но и класика.

Мисля си за нещо от ниския клас на NAD.

Ако помогнете ще съм благодарен.

 

Поздрави

С.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямаше да е зле да добавиш чувствителност, импеданс, честотна крива на колоните, обем... Сега ще трябва да ги търсим... А, ето го линкът: http://www.eltax.com/show_product/index.php?newsid=4174 . Не съм ги чувал, но на цифри са симпатични. При това положение определено не бих се целил в най-високите, но не и в най-ниските класове, ала зависи и от коя година ще е компонентът. Най-добре е да чуеш усилвателя, а не само да гледаш на хартия. Когато идва реч за това, има различни вкусове, критерии и изисквания към качеството.

 

Имай предвид колко силно ще се слуша музиката и на какво разстояние от колоните най-често. Понеже чувствителност 89 dB/1W1m (при 8 ома, според спецификацията) ще рече, че когато захранваш колоната с 1 W, на 1 m от нея звуковото налягане ще е 89 dB (това обикновено се замерва така, че да няма влияние от акустиката на помещението - отражение от стените и т.н.). За всеки 3 dB отгоре необходимата мощност се удвоява, а понеже с увеличаване на разстоянието до звукоизточника нивото се изменя както 20lg(r2/r1), при удвояване на r то пада с 6 dB. Идеята на всичко това е човек грубо да прецени какъв усилвател му трябва (а и колони, имайки предвид и мощността им), за да разполага с достатъчно резерв от мощност, с който да захрани колоните си, без усилвателят да клипва, което пък е вредно. Естествено, усилвателят трябва да е съгласуван по имеданс с колоните - по-малък такъв на колоните от предвиденото може да е опасно, понеже се увеличава токът през веригата, а оттам и отделената топлина в стъпалото.

 

Честно казано, от компоненти NAD нямам стабилни преки впечатления. Кои конкретни модели имаш наум?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей затова го обичам тоя форум.

Мерси за отговора.

 

Мислех си за NAD 317 или нещо то bee серията макар че те са значително по-скъпи. Само тях съм чувал в интерес на истината и то с монитори на B&W. Малко съм бос в сферата Hi FI направо много съм си бос, но пък обичам да слушам музика.

 

Мисля си, ако се сещаш за нещо от рода на "ей тва моделче е ОК като за теб", защото няма да мога да изчета цялата литература на света за да се уграмотя! :rolleyes:

 

Поздрави

Стефан

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.