Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте колеги !

Нов съм в този форум.

Имам един приятел, който свири на китара и съм му обещал да му направя безжична система за китарата.

Може ли да ми кажете някаква схема или да ми препоръчате някой сайт в който мога да намеря такава. Ако някой от вас е правил подобна схема моля да ми сподели тънкости и съвети, ако не е тайна разбирасе :P

Благодаря Ви предварително !

Отговорено (Редактирано)

Има вече такава тема със схема, обаче трябва да те предупредя, че схемата е много сложна и използва доста скъпи части. Ако нямаш поне 10 години сериозен опит с електроника, няма да я направиш.

Предполагам, че ще излезе и по-скъпо, отколкото да се закупи, понеже частите се намират трудно и са специализирани.

Говоря за цифрова система с ниво на шум, достатъчн ниско, че да може да се ползва за китара.

Иначе прости радиосхемки бол, но там шумът е толкова голям, че няма да може да се свири на китара, ще шуми много, ще прихваща смущения и изобщо няма да стане както трябва.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Ами има не лоши такива системи за не много пари. За втора употреба се намират доста добри оферти. Според мен не си заслужава загубата на време и пари да се прави.

Не съм правил такава система но съм ремонтирал нялколко. Ето малко информация:

- използва се разнесено приемане с 2 антени

- модулацията е квадратурна

- аналоговия сигнал се компресира с цел свиване на ЧЛ

- подходите за компресия са два - аналогов с компресор в предавателя и експандер в приемника; или цифров - ползва се MPEG компресия. Предполагам че при цифровите има и методи за корекции на грешки. Възможно е да ползват Витерби.

- работят около 850MHz

- ползват се специализирани ИС и DSP-та

Редактирано от emil
Отговорено

Радвам се, че отговорихте толкова бързо. Но нека все пак да погледна някоя схема и да преценя сам колко е сложна, мисля че така е най-добре, от колкото да ми обяснявате колко са сложни и колко опит ми трябва. Все пак съм мазОхист :P

Отговорено

http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=24600&st=0

Имай предвид, че хубавата схема най-вероятно(ако стане, трябва ти измерителна техника за да я направиш и настроиш), ще излезе по-скъпо от готовото устройство. Затова, ако проблем е бюджетът - по-добре твоя приятел да си събере пари.

Отговорено

Убедихте ме че това наистина не е шега работа :) Колкото и да съм упорит и колкото и голям мазOхист да съм, предавам се пред това !