Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

С какво трябва да се почиства и поддържа тялото на китара, което е т.нар. "oil finish"?

Въпросът ми е конкретно за махагоново тяло с абаносов топ.

http://www.tonefactory.nl/shop2/product_in...roducts_id=3602

1. С какво да се почиства (спирт може ли)?

2. С какво трябва да се маже (импрегнира)?

В частност: може ли с лимоновото масло, което го препоръчват за фингърборд-а, да се импрегнира тялото?

Отговорено

Понеже фингърборд-а е от палисандър - та затова задавам по този начин въпроса... стори ми се логично да става и за тялото, понеже и двете са нелакирана дървесина... :girl_witch:

...събирам мнения... :girl_witch:

Отговорено

Аз си мажа абаносовия фингърборд с бадемово масло и попива доста от него. Чел съм хубави неща и за кокосовото такова. Ореховото също е с доказани качества.

Мислел съм да пробвам да ги добия сам за по-сигурно и естествено. От орехи и бадеми едва ли е много трудно. Но ако си ги купуваш се увери, че няма разни други гадости и са по-чисти като състав.

Колкото до почистването не знам...може би стандартния вариант със сапун и хладка вода. Но при всички положения спирта не е много добра идея.

Отговорено

Благодаря Yves!

Все пак си мисля, че спирта е доста за предпочитане, защото бързо се изпарява и не мокри дървото за продължително време като по този начин не му позволява да се изметне или изкриви... Вода и сапун - не бих пробвал! (не се засягай - мое си мнение).

Смятам да счукам две шепи орехи в един тензух и с този тензух да импрегнирам. Удачно ли е? - въпросът е към всички...

Отговорено

Аз си чистя фингърборда с лимонена киселина, от готварските, разтварям във вода и с памуче по малко. После подсушавам и минавам с крем Пронто с пчелен восък и готово!

Отговорено

Можеш да опиташ с ленено масло за разлика от други масла то се втвърдява с времето а и не грънясва.

Според мен, е доста (1:3) вероятно това да е и оригиналния финиш на китарата ти ако наистина е "oil on".

Във всички случаи, недей да я миеш с вода и сапун, както ти препоръча "колегата".

Ако идеята не ти харесва мога да ти дам много други.

Успех!

Отговорено
Смятам да счукам две шепи орехи в един тензух и с този тензух да импрегнирам. Удачно ли е? - въпросът е към всички...

Някой във форума беше казал, че било препоръчано от реномиран лютиер и е изпитан метод от дълги години.

Аз съм чел, че се използва и за защита на духови дървени инструменти...след като защитава дървото от плюнки явно ще го защитава и от пот и мазнотия, тъй че проучи какво използват духовите музиканти и действай :)

Не мога да разбера защо така нападате водата и сапуна :D Не съм забелязал да се случва нещо освен да се измива мръсотията :)

Отговорено

Не мога да разбера защо така нападате водата и сапуна :) Не съм забелязал да се случва нещо освен да се измива мръсотията :)

Сигурно няма никакъв проблем ако говориш за нсалоен синтетичен лак ,ама ако говориш за органично масло мисля, че няма логика

Отговорено
Не мога да разбера защо така нападате водата и сапуна :) Не съм забелязал да се случва нещо освен да се измива мръсотията :)

Защото водата е враг номер едно на дървото! ...поне така аз знам. :D

Отговорено

Е никой не ти говори да я киснеш във вода като разсъхната мотика :D

Веднага след като се почисти се избърсва :) За 1-2-5 минути нищо няма да му стане, все пак не е захарен памук :D

Няма значение де, не ви убеждавам в нищо, просто ми стана чудно защо се отнесохте към тая "рецепта" като политик към неудобен въпрос :)

Отговорено (Редактирано)

:) :) :D ...политик към неудобен въпрос.

Да, за мотиката става, но аз лично за китара не бих ползвал вода! Не случайно, в процеса на изработка при шкурене, тялото се минава с памучен парцал, напоен със спирт (да се "опънат" жилките на дървесината). Не случайно и в процеса на съхнене на суровата дървесина се цели точно премахването на водата от дървото.... Защо тогава да я вкарвам отново в дървесината тая вода?!

Това ми е презумцията относно почистването с вода. ;):lol:

Ще се изметне като македонски патриот тая китара! :D

Редактирано от dandilov
Отговорено (Редактирано)

Доста щуротии се изписаха по въпроса.

Аз имам махагонова изцяло oil finished китара.

Периодично я мажа и полирам със специална вакса, в която има пчелен парафин, лимоново масло и нещо друго.

Такива вакси, най различни, се продават по музикалните магазини в чужбина.

Моята е ето ТАКАВА

Целта на занятието е да се запълнят порите, да се полира повърхността и да придобие блясък.

@ dandilov тази китарка е много готина, и аз имах мерак за такава преди време а пък е и neck trough :happy:

Редактирано от DILETANT
Отговорено
С какво трябва да се почиства и поддържа тялото на китара, което е т.нар. "oil finish"?

Въпросът ми е конкретно за махагоново тяло с абаносов топ.

http://www.tonefactory.nl/shop2/product_in...roducts_id=3602

1. С какво да се почиства (спирт може ли)?

2. С какво трябва да се маже (импрегнира)?

В частност: може ли с лимоновото масло, което го препоръчват за фингърборд-а, да се импрегнира тялото?

Преди всичко искам да уточним че инструмента си е фабрично лакиран НАЛИ ?Може да е тънък мат или сатен лак но е лакиран.

Ако отговора е да ;

-Никакъв спирт не ползвай даже да е със слаб градус.

-Лененото масло,ореховото масло,бадемовото и други подобни не са добър избор защото остатъка който не можеш да избършиш от повърхността ще ти създава проблеми след време.Тези масла не съхнат ,те се окисляват и втвърдяват след време и създават впечатлението ,че "съхнат ".

-Вода и сапун НЕ но може да забършиш с влажно добре изцедено парцалче и да избършиш после с мека салфетка или тоалетна хартия.Ако не стане от един път,повтори пак. Ако и с второто забърсване не става значи собственика на китарате е голям мърляч.

-Лимоновото масло ,което продават по магазините за почистване на фингър бордс е минерално масло ароматизирано с лимонена есенция .То става за почистване и на лакови покрития но и то е добре да се забърсва след това с салфетка или мека тоалетна хартия.Това масло се изпарява .Фингър борда може да се почисти със спирт но след това непременно трябва да се намаже с лимоновото масло .

Ако китарата е третирана с восъци и масла само :

Обърни се за съвет към производителя или дистрибутора тук ако си я купувал в БГ

Може варианта който казаха за чистене с Пронто с пчелен восък за мебели да се окаже най добър...