Jump to content
Българският форум за музиканти

Завършването на един проект-китара


Recommended Posts

Дано не бъркам но разтоянието от първо прагче до дванадесето трябва да е същото както разтоянието от дванадесето до бриджа

 

 

Нека и другите да кажат :)

Редактирано от trolla
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 33
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Според мен разстоянието от нъта до 12-то прагче, умножено по две, трябва да ти даде дължината на мензурата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мани срам ме хвана ся като казахте, тва съм го учил, ама така е като си разпръсне човек мозъка в хиляда посоки и на края черна дупка между очите.

 

Тя самата струна се дели на обертонове. Та близко е до акъла ама кой да се сети де :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано не бъркам но разтоянието от първо прагче до дванадесето трябва да е същото както разтоянието от дванадесето до бриджа

 

 

Нека и другите да кажат :greenangel:

 

Не от първо прагче, колега, а от нулевото - тоест нъта. :):cheers2::greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

знаете ли че май не сме на правия път с тва умножение по две, все пак имаме намаляваща проглесия, но, след като замеря някой неща, например колко се пада от 0-12 прагче и от 12 до 24(аз нямам 243 но мога да го сметна къде би било) ще открия прогресията, защото не случайно, магаретата или бриджа както му викаме сега не е в права линия настроен отзад. ами има разлики межди общата дължина от 0 до бриджа на всяка една струна и от там имат и разлика между 12 прагче и бриджа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така... струната не е опряна в прагчетата, а стои на разстояние от тях, което води до повишаване на тона при натискане.

Освен това, при повечето китари струните не са успоредни на грифа.

Теоретично разстоянието от нъта до 12-то прагче трябва да е равно на разстоянието от 12-то прагче до мястото, където струната напуска седлото на бриджа. Това обаче е само теоретична постановка, която пропуска някои важни фактори.

Освен това, въпросното разстояние се мери точно в средата на грифа, а и самите седла обикновено се местят.

Добре е и да се предвиди желаният екшън на свирене и дебелина на струните, които ще се ползват.

 

Ето калкулаторче, което доста помага:

http://www.stewmac.com/FretCalculator/

 

По-долу, след като направите калкулацията, обърнете внимание на написаното за различните бриджове.

По принцип, когато седлото на страт тремоло в горе-долу в централно положение, разстоянието между линията на 6-те винта и мястото, където струната напуска седлото е около 7-8мм.

 

При 648мм скала, според калкулатора, линията на 6-те винта трябва да е на 641.647мм от нъта.

Вижда се че 641.647 + ~7.5 = ~648mm.

 

Правилото е такова, че разтоянието между нъта и мястото, където струната напуска седлото трябва да бъде равно на дължината на скалата(или два пъти разстоянието от нъта до 12-то прагче) КОГАТО СЕДЛОТО Е В СРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ(не като височина на струните, а като нагласяне на интонацията).

Аз лично бих дал възможност, да кажем, ако хода на седлото е 14мм, 6мм ход напред на към адаптерите и 8мм ход назад, понеже по-често дебелите струни имат проблем с интонацията.

 

Бих те посъветвал да поставиш седлото(едно от двете най-средни) в едното крайно положение и да маркираш по основата на тремолото мястото, където струната напуска седлото. След това да повториш операцията с другото крайно положение на седлото. След това да начертаеш средната точка мажду двете отбелязвания и да измериш разстоянието от нея до линията, която свързва центровете на "пилонните" винтове, върху които стъпва трема. Така можеш да изчислиш къде точно да сложиш бриджа, така че разстоянието от нъта до мястото, където струната напуска седлото, когато седлото е в средно положение да е равно на дължината на мензурата.

 

Пак казвам, че аз бих предпочел седлото да може да се движи да кажем 1мм по-малко напред(на към адаптерите), отколкото назад, понеже по-често се налага да дърпаме седлата на 5-та и 6-та струна екстремно назад, отколкото се налага да компенсираме 1-ва струна екстремно напред към адаптерите.

 

Не забравяй също така, че добрата интонация зависи дори повече от нъта, отколкото от бриджа, особено когато свирим акорди на първите прагчета. Затова винаги, когато настроиш свободна струна и интонацията й добре, дали на първите прагчета тона не се покачва нежелано. Ако е налице този проблем, тогава или трябва да смъкнеш струната откъм нъта, или(ако вече е много смъкната) нъта не е на правилното място. За проблеми с нъта ясно говори и случаят, когато октавите на 12-то прагче се движат много слабо, въпреки, че местим седлата на бриджа с много.

 

Като общо правило, за да свири вярно китарата, за всяка струна трябва да са изпълнени следните условия:

-Добре настроена свободна струна.

-Добре настроена октава на 12-то прагче.

-При несилно натискане на 1-во прагче, липса на отклонение от верния тон. Най-много в рамките на около 1 цент.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мойто мнение си беше изцяло теоретично. :)

 

Голямо БРАВО и БЛАГОДАРНОСТИ на Evtim Djerekarov за полезната и изчерпателна информация!!! :happy::)

Радвам се да науча разни "тънкости"! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

E тва сега е отговор на място, с точно казани неща а не догатки.

 

Да имам съмненния в момента в това къде да сложа нъта.

Зададох въпроса кой е минимума на или коя е горе долу на предната крайна точка на която да сложа тремолото, защото на 1ва струва седлото е в крайно предно полужение а аз малко съм и ограничен в разтоянието на пред. Явно когато е мерено правено нещо е изпуснато или самите floydrose тремолота са с малко по малко карантии. Защото ми прави впечатление че на тях окачването към болтовете е доста по назад към седлата на струните от колкото на това тремоло, и най верочтно тук е така заради лагерите. можеби в неделя ще се занимавам по китарата и ще пиша до какво съм стигнал като мисловна дейност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами.. казах ти какво да мериш. Тремолото трявба да е закачено така, че при срено положение на октавите на седлата, разстоянието от нъта до точката, от която струната напуска седлото, да е равно на дължината на мензурата.

 

Относно нъта - просто трявба да е на мястото си, както е според изчисленията от калкулатора.

В този случай, височината на струните над 1-во прагче трябва да е такава, или съвсем малко по-голяма от височината на струната над 2-ро прагче, когато натиснем струната на 1-во.

 

Ако свириш много силови акорди на ниските прагчета и не искаш там(на свободна струна) да ти звъни при по-сериозна динамика, можеш да преместиш нъта една малка идейка(да кажем ~0.3-0.5mm) по-близо до 1-во прагче, но това го прави само ако се окаже, че има проблем (или повишаване на тона на първите позиции дори при доста ниско смъкнати струни, или желание за по-високи свободни струни, без да се получава нежелано повдигане на тона при натискане на първите позиции - за по-силово свирене) при нормалната му позиция.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.