bassa Публикувано Октомври 5, 2009 Публикувано Октомври 5, 2009 (Редактирано) От скоро имам една спънка. Реших да се поровя из форума и да си помогна сам, след което се натъкнах на един пост http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=1474&pid=19106&mode=threaded&start=#entry19106 Там ясно се обясняват разновидностите на мажора и минора. Мен обаче ме интересува конкретно строежа на акорд върху Мелодичния мажор или по точно мажорноувеличения акорд построен върху Йонийски Мелодичен лад в 2 октави. да кажем в С. Не съм сигурен ,че всички ще ме разберат ,на все пак благодаря предварително Редактирано Октомври 5, 2009 от bassa
Steppenwolf Отговорено Октомври 5, 2009 Отговорено Октомври 5, 2009 Какво означава "йонийски мелодичен лад в две октави"? Няма такова нещо. Има йонийски лад, съвпадащ с натурален мажор, но не и йонийски мелодичен - това е мелодичен мажор. Добре е да се прави разлика, понеже говоренето за йонийски лад предполага модалност.В мелодичен мажор увеличен акорд има върху понижената VI степен. Какво по-конкретно те интересува? В до мажор ще се построи по големи терци от ла бемол нагоре. Съдържа интервалите голяма терца и увеличена квинта. В този си симетричен вид може да се разгледа многостранно и да послужи за енхармонична модулация. Що се отнася до функционалност, неустойчивостта и неопределеността му откъм основа заради симетрията не позволяват да изпълнява тоническа функция (T) в основната тоналност, за доминантова (D) в основната тоналност няма налице чувствителен тон, следователно остава субдоминантовата функция (SVI).П.П.: И моля, пишете по-описателни заглавия!
Ивелин Отговорено Октомври 6, 2009 Отговорено Октомври 6, 2009 (Редактирано) @bassa, ако не е тайна - за какво ти е този увеличен акорд? Смисьл, ако не знаеш какво точно питаш, как очакваш да получиш точен отговор? мажорноувеличения акорд построен върху Йонийски Мелодичен лад в 2 октави Това ми звучи като минорнохроматичен акорд в умалена тоналност... А може би имаш в предвид увеличен акорд (всеки такьв е с мажорно наклонение) в мелодичен мажор (Йонийски е старинен лад - не тьрпи алтерации, само сьпоставки) в широко разположение (2 и повече октави?)... ----------------------------------------------- Погледнах горе посочената темата - в нея могат да се добавят и други ладове, като обрьщенията на мелодичния минор например (бих ги вкарал в темата, ако не беше затворена...) А, Stone си е редактирал коментара и се преплитаме Редактирано Октомври 6, 2009 от Ивелин
bassa Отговорено Октомври 6, 2009 Автор Отговорено Октомври 6, 2009 Какво означава "йонийски мелодичен лад в две октави"? Няма такова нещо. Има йонийски лад, съвпадащ с натурален мажор, но не и йонийски мелодичен - това е мелодичен мажор. Добре е да се прави разлика, понеже говоренето за йонийски лад предполага модалност.В мелодичен мажор увеличен акорд има върху понижената VI степен. Какво по-конкретно те интересува? В до мажор ще се построи по големи терци от ла бемол нагоре. Съдържа интервалите голяма терца и увеличена квинта. В този си симетричен вид може да се разгледа многостранно и да послужи за енхармонична модулация. Що се отнася до функционалност, неустойчивостта и неопределеността му откъм основа заради симетрията не позволяват да изпълнява тоническа функция (T) в основната тоналност, за доминантова (D) в основната тоналност няма налице чувствителен тон, следователно остава субдоминантовата функция (SVI).П.П.: И моля, пишете по-описателни заглавия! Кви са тия сложнотии и модалности дет ми ги говориш??? Под "йонийски мелодичен лад в две октави" в смисъл,че свириш в С примерно до,ре,ми,фа,сол,лабемол,сибемол,до,ре,ми,фа,сол,лабемол,сибемол,до - това искам да кажа с думите "две октави". А по принцип йонийският нарурален лад се свири в две октави за да може да се построи мажорноувеличения акотд ,който в С ще изглежда до,ми,сол,си,ре,фа. така. Искам да построя същото,но в мелодичния лад и това ,което ме интересува е дали има някаква промяна в растояниетоили нещо друго както при хармоничния лад,където вместо 6 степени сесвирят 7 през една ,за да стигне и до умалената степен а именно до 6-та умалена.И ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ЗАЯЖДАТЕ. АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ НЕ ПИШЕТЕ!!!
Steppenwolf Отговорено Октомври 6, 2009 Отговорено Октомври 6, 2009 Първо, темата ти е в отвратително разхвърлен вид, вероятно отражение на мислите в главата ти. Следващия път се постарай поне от елементарно уважение към себе си (а желателно и към съфорумците си) да ги подредиш малко, да избистриш какво точно те интересува и да поставиш описателно заглавие.Второ, казах ли да уважаваш хората, които ти подаряват вниманието си, за да ти помогнат и отговорят? Това тук не е гимназията ти, пълна с репчения и заяждания, нито е селски курник с ербапи петли.Трето, теоретичните ти познания са на практика в небитието и това е липсващото звено на комуникационния ни канал. Преди да се занимаваш с увеличени, умалени и изобщо всякакви акорди, научи и разбери основни неща и термини, сиреч - "Елементарна теория на музиката" се казва книжката! Друг нехаещ за знанието дори я подарява в тази тема. Можеш да прочетеш тези неща и на английски от интернет. Едно нещо е сложно, когато не е разбрано.Четвърто, коригирай си поведението и спазвай препоръките и правилата на форума. А ако нещо ти горчи много, просто не го яж!
Recommended Posts