Данчо Публикувано Септември 30, 2009 Публикувано Септември 30, 2009 (Редактирано) Здравейте, това е първия ми пост в този форум и се нуждая от съвет за моята първа стъпка към домашното студио. Имам компютър - Intel 2 Core quad 2,4, 4 gb RAM и вградена стокова звукова карта с която латенцията която KONTAKT 3.5 ми изписва е 52мс с АСИО драйверите настроени на 2048 семпъла ( което е максимума ). когато си заредя някой патч и го пробвам на клавиатурата на компютъра, не усещам ниакаква латенция или забавяне - звука си се чува на "мига" както се казва. Съответно в моето развитие аз искам да си купя МИДИ клавиатура 88клавиша и съм си харесал на м-аудио ( най ефтината дето има само mod wheel i pitch bend ). Въпроса ми е около това че много хора ми казват че над 5мс буквално не им понасяло да свирят на МИДИ клавиатурата а пък на мен на 52мс като "разцъквам" с клавишите на компютара си ми е супер и никакво забавяне не усещам ( да не би да има някаква грешка при калкулирането или изписването от страна на KONTAKT ?. Защо така ? и Като си взема миди клавиатурата нали няма да се прояви тогава латенциата ? И да питам МИДИ клавиатурата задължително ли с миди кабел се свързва с компютъра ( че нямам миди ин на компа ) или може с USB ? ето линк към миди контролера който съм си харесал - http://www.m-audio.com/products/en_us/Keystation88es.html Благодаря предварително. Редактирано Септември 30, 2009 от Данчо Цитирай
soundcare Отговорено Октомври 5, 2009 Отговорено Октомври 5, 2009 (Редактирано) 1во е супер тъпо тва,че никой не ти е отговорил на елементарният въпрос!!!???Доста тъпо от страна на всички които са видели поста и са го подминали без да драснат 2-реда и да ти дадът начален старт и то за доста важна тема- "1-вата покупа!" Аз не съм от професионалистите във форума,но ще споделя мнения и наблюдения.... Мисля,че добре си се насочил към избора ти с м-аудиото - 88 клавиша....просто и евтино->здрави са(на мен лично са ми малкоооо по твърдички клавишите спецеялно на тея серии,но това от една страна е добре.......сигорно ще дъджат по2ече време .Едината ми клавитура е oxygen 49 и съм доста доволен.Сложил съм я м-у монитора и клавиатурата и доста бързо се бачка.(няма въртене и усукване)Ако бях на твое място бих си взел клавиатура с нобове и фейдъри - това вече си зависи от работата ти естествено,но винаги са голям плюс.Аз лично не мога без тях на клавиатурата.....само се пресягам насам натам да върта нобове в другата част на стаята,а като са ти на клавиатурата са ти под ръка и всичко лети.Това мнение най-вероятно е доста относително,но аз казвам моята гледна точка. А за световната борба с латенцията ти е от саунд-а.100% съм сигурен,че няма да се оправи само с 1 клавитура.....просто няма логика.......тя е доста по-голям източник на латенция,от пц клавиатура.Компа не ти е зле....тъй,че пичга взимай клавиатура и си прави сметка в близко бъдеще за саунд карта......Поне аз така го изиграх преди извесно време. при мен "изчезна" когато си взех соунд картата и сега определено не трая над 3мс латенция.Абе щом не я усещаш -свиркай си. УСБ-то и Миди връзките ги има на повечето нови клавиатури(да не кажа на всички) и е опция-има ги и 2-те и със сигорност мидито е по добре от юсб,затова като си взимаш саунд карта не би било зле да си вземеш със миди .......дотогава ще си позлваш юсб-то. Редактирано Октомври 5, 2009 от soundcare Цитирай
synchu Отговорено Октомври 5, 2009 Отговорено Октомври 5, 2009 ^Така е - всички са абсолютно длъжни да отговарят. Как не сме се сетили да го сложим в правилата на форума ми е просто непонятно. Но нали ти си тук и затова не са счели са необходимо, може би. Освен, че пишеш с интересна комбинация от българска транслитерация на английски думи и свободна интерпретация на кирилица на български думи и препоръката за "пичга взимай клавиатурата" (цитирам), другото не го разбрах. А и с това изпитах затруднения. Към оригиналнията питащ: В описанието на контролера е записано, че може да работи през USB. От гледна точка на компютъра, който използваш - USB контролерите на всеки един модел дънна платка са относително различни като поведение. Тези, които се препоръчват от повече производители на музикални устройства (било то клавишни контролери, аудио интерфейси и т.н. са Texas Instruments). В заслуга на горния пост наистина няма да е лошо да се замислиш за по-добър модел аудио интерфейс (има достъпни модели на M-Audio, EMU и много други), който има MIDI входове/изходи, защото ще работи по-добре клавиатурата. Не поради това, че ще е МИДИ изхода от нея, а поради това че конверсията и синхронизацията на аудиото и мидито се извършва от едно устройство - един аудио интерфейс, а не с интерфейса аудио, през USB миди и т.н. Чисто емпирично моят опит показва, че варианта с един интерфейс много по-добър, от гледна точка на латенция. Цитирай
soundcare Отговорено Октомври 5, 2009 Отговорено Октомври 5, 2009 Освен, че пишеш с интересна комбинация от българска транслитерация на английски думи и свободна интерпретация на кирилица на български думи и препоръката за "пичга взимай клавиатурата" (цитирам), другото не го разбрах. А и с това изпитах затруднения. НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ Поста ми може да обърка човек,но като го прочетеш 2 пъти се разбира...............Отивам да облека костюма на СЪРДИТИЯТ НАЧИНАЕЩ НА КОЙТО ВСИЧКИ СА МУ ВИНОВНИ и веднага се връщам ................................... ............................ ........и ето ме пак тук........ synchu в думите ти усещам подигравка .......говоря спецялно за началото: Така е - всички са абсолютно длъжни да отговарят. Как не сме се сетили да го сложим в правилата на форума ми е просто непонятно.Но нали ти си тук и затова не са счели са необходимо, може би. Еми да ....чудно ми е??? В форума -теми за микрофони ....монитори и не знам кви си неща имат по 10 отговора.....а тук няма нито един цяла седмица!!!!!!!!Момчето търгва да се интересува от някакъв си инструмент,как седят нещата около....и т.н и т.н. --->НАКРАТКО ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА и вместо някой да му покаже накъде да тръгне.......->МЪЛЧАНИЕ-една седмица......Той пича сигорно се е отказал и не гледа темата вече. Плюс това винаги съм гледал,като реша да споделя мнение(което става рядко) да спомена моите все още непълнени музикални знания - Аз не съм от професионалистите във форума,но ще споделя мнения и наблюдения.... И някрая... Евала synchu,че даде компетентно мнение. Цитирай
synchu Отговорено Октомври 5, 2009 Отговорено Октомври 5, 2009 Един бърз прочит на темите, които са малко по-назад в този раздел и в раздел Други, отговарят на доста въпроси, като зададения по-горе. Цитирай
Данчо Отговорено Октомври 5, 2009 Автор Отговорено Октомври 5, 2009 Здравейте, искрено ви благодаря за лоялната подкрепа която ми указвате. Моля да ме извините, но съм наистина доста начинаеш със устройствата и на базата на изписаното от вас ще се опитам да направя няколко заключения за да видим дали съм разбрал правилно. 1. "свирейки" или по-скоро просвирвайки някои звукови банки чрез КОМПЮТЪРНАТА клавиатура ( посредством КОНТАКТ 3.5 ) не усещам никаква латенция, но ако си взема и сложа МИДИ клавиатура, има вероятност сигнала да се позабави и латенцията да се прояви ? 2. веднъж имайки МИДИ клавиатура е за предпочитане да се свърже чрез МИДИ in/out а не чрез USB, тъй като USB-то ще даде по голяма латенция ? Зная, че хубавата звукова карта е задължително нещо и съм се ориентирал вече към марка и модел ( PreSonus FireBox ) само че ми се искаше да закупя клавиатурата и картата една след друга поради чисто финансови причини. И за това в момента най-живо ме интересува дали има смисал да си взема клавиатурата на М-Аудио и да я свържа с компа чрез USB-то - дали ще същото като на компютърната клавиатура. Тоест ако сега на компютурната си дрънкам без проблем, да не се окаже че като свържа м-аудио-то ще се прояви от някъде латенцията и да се окаже че не мога да си ползвам миди клавиатурата. Благодаря още веднъж за подкрепата и търпението към бавното ми усвояване на "материала" П.П. - Харесах си този модел на м-аудио, по простата причина че е най евтиния с 88клавиша и не искам нищо повече от mod wheel. Цитирай
Mike_MnD Отговорено Октомври 14, 2009 Отговорено Октомври 14, 2009 2. веднъж имайки МИДИ клавиатура е за предпочитане да се свърже чрез МИДИ in/out а не чрез USB, тъй като USB-то ще даде по голяма латенция ? Това, не мисля че е вярно. В нас съм пробвал на една и съща звукова карта, и с миди кабел и с USB разлика в латенцията нямаше. Ако има такова нещо то няма да е от кабелите като кабели, а от драйвъри или от самата звукова карта и нейните ASIO драйвъри. Цитирай
jorog Отговорено Декември 30, 2009 Отговорено Декември 30, 2009 Здравей!!! Мисля че щом сега започваш със разработките си е удачно да се насочиш към нещо което е относително нескъпо.Като добра възможност за покупка бих ти посочил MIDI клавиатурата Behringer U-control UMAX61 която е с 61 клавиша и 8 потенциометъра ,2 колела(контролера за височина на тона и за вибрато) и със 3 различни начина за захранване(чрез адаптер,батерии или през USB-то от компютъра като последния е най-удобния) множество копчета и възможности за контрол.Освен всичко изброено по-горе се предлага и със аудио интерфейс(външна USB аудио карта). MIDI клавиатурата спокойно можеш да си я вържеш към компютъра чрез USB-кабела като освен това се и захранва от него. MIDI-потока преминава по USB-кабела по същия начин по които би преминавал и през MIDI-кабелите ,което прави изолзването им излишно. Латенсията не се изменя.Аудио интерфейса работи с WDM/KS драйвера за Уиндоус системи. Продава се за около 280 лв. като за пакета MIDI клавиатура+аудио интерфейс(USB аудио карта) като единствено USB кабела се купува отделно. Аз имам въпросната клавиатура и със аудио интефейса (UCA200 се казва) включени към 2 USB порта на компютъра и си работя при 12мсек. латенсия което си е доста добро(направо мигновенно) като се има предвид че работя на слаб компютър(AMD Sempron LE-1150 2Ghz. RAM-1Gb.800GHz. WinXP 32bit) а относно това ,че на някои над 5мс буквално не им понасяло да свирят на МИДИ клавиатурата е направо нелепа шега ,тъй като разлика от няколко милисекунди едва ли би могла да се долови от нормален(пък дори и ненормален) човек. 1мсек.=1/1000 от секундата=0,001секунда Цитирай
jorog Отговорено Януари 7, 2010 Отговорено Януари 7, 2010 Това е USB аудио интерфейса.Всъщност този на YOUTUBE е UCA202 ,но разликата м/у него и UCA200 e ,че първия има оптичен S/PDIF изход ,копче за усилване и изход за слушалки. Иначе всичко друго е същото ,UCA200 си има само LINE IN и LINE OUT (линеен вход и изход). и http://www.youtube.com/watch?v=5z2cZbOKmAI и и http://www.youtube.com/watch?v=6Rqmd-oupRA Това са демота на Behringer UMX61 midi keyboard. Цитирай
iliqn Отговорено Март 22, 2010 Отговорено Март 22, 2010 [ Здравей колега! Откъде си купи Behringer U-kontrl UMAX61? В статията споменаваш,че струва 280 лв. Пиши на адрес: ileca62@abv.bg Благодаря! Цитирай
Recommended Posts