Rossko Публикувано Септември 29, 2009 Публикувано Септември 29, 2009 Здравейте Значи разполагам с една стара кремонка (която всъщност купих от тоя форум) и тя е моя първи бас Тъй като вече не я използвам толкова често ми дойде идеята да я превърна във фретлес, обаче идва проблема - живея в Монтана и най-близкият лютиер или музикален магазин е на 115км в София.. и тук идва въпроса ми: Безопасно ли е за баса да се опитам сам лека по лека да го трансформирам във фретлес и ако да, не бих отказал някой -друг съвет, защото материалите из интернета, както знаем, никога не са достатъчни Цитирай
kremon Отговорено Септември 29, 2009 Отговорено Септември 29, 2009 КАК ДА МАХНЕМ ПРАГЧЕТАТА НА БАС КИТАРА Цитирай
Demiurg Отговорено Септември 30, 2009 Отговорено Септември 30, 2009 - Плоска отвертка и каноконлит (или епоксидна смола)! Тая операция я направих с моя първи бас преди 15-тина години ! Безопасно е - по-зле няма да стане ! Цитирай
JOKICH Отговорено Септември 30, 2009 Отговорено Септември 30, 2009 (Редактирано) Приятелю,не е толкова голяма философия,но приключвайки ще разбереш,че е можело и по-добре Аз махнах на моята Кремонада прагчетата (внимателската с макетен нож първо и после с отверка),после малко грунд (с четка,изсъхва бързо и не повече от две ръце) и китосах с шпакличка (много хубаво разбърквай кофичката,трябва да е напълно хомогенна сместа). Китът се нанася поне 3-4 пъти (много тънко) и после с финна шкурка (180, 320 и подобни). Следва хубав лак, пак няколко ръце,тънко. Разбита се китът,както и всичко останало е за дърво. Оттук започват проблемите! 1. Дървото на фингъра е гадно и се драска от струните! 2. Като си започнал с ремонта, няма да е зле и да я екранираш. Сещаш се? 3. Китът цапа и гледай да не засъхва,ако не гониш винтиж визията. 4. Пий бира и прочети пак първите точки, както и си приготви поне 3-4 дена да се занимаваш само с това. 5. Това е съвсем друга китара! Честито Редактирано Септември 30, 2009 от JOKICH Цитирай
Demiurg Отговорено Септември 30, 2009 Отговорено Септември 30, 2009 Всеки кит ще се изрони от струните ! Затова се слага някакъв полимер - или епоксидна смола (и после шлайфаш като идиот) или каноконлит. Аз навремето го правих с епоксидна смола за дупките от праговете, и после го лакирах цялото с полиуретанов лак. А промеждутъчно си изрисувах фингърборда с разни черепи... Дървото на фингърборда принципно е явор, което си е добро дърво, но в борбата със струните всяко дърво губи ! Относно струни - за фретлес примерно можеш да ползваш някакви coated струни (като Еликсир), но в тоя случай не си заслужава - струват повече от тая Кремона! Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 30, 2009 Отговорено Септември 30, 2009 По-добър вариант според мен е да се намери тънък фурнир с нужната дебелина, който да се нахака в дупките на праговете Иначе Джако Пасториус е нахакал в неговите прагове маджун с което е шашнал Джо Завинул часове преди гиг Цитирай
johniebgood Отговорено Октомври 1, 2009 Отговорено Октомври 1, 2009 Иначе Джако Пасториус е нахакал в неговите прагове маджун с което е шашнал Джо Завинул часове преди гиг Хехе, не знаех и аз съм го правил с маджун преди много години...и пак стана. Отгоре с някакъв лак го наклепах, ама не знаех, че се слага и втвърдител Цитирай
разбойник Отговорено Октомври 1, 2009 Отговорено Октомври 1, 2009 (Редактирано) Преди години това беше най-популярната модификация. Така да се каже, за да станеш истински басист трябваше първо да си купиш някакъв вносен инструмент, после да махнеш праговете на стария Орфей/Кремона и вече можеш да гледаш света в очите Внимавай при махането на позициите - колкото по-малко парчета се отчупят от фингърборда, толкова по-добре. Освен това, при шлайфането е важно фингърбордът да остане равен. Дупките от позициите можеш да запълниш освен с фурнир и с ивици подходяща пластмаса или да не ги запълваш изобщо. Покритието от лак/лепило или подобни също не е задължително - въпрос на вкус. Редактирано Октомври 1, 2009 от разбойник Цитирай
JOKICH Отговорено Октомври 6, 2009 Отговорено Октомври 6, 2009 Маджуна е дота идейно средство! Ако нещо се наиграят нещата с кита,мисля да притествам,въпреки че вече поне година си жуля и нямам проблеми! Цитирай
Recommended Posts