Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпроса за бас с гриф с два тръса.

IgniteAll

Recommended Posts

Евала, Краси! Само да ми светне малко пред очите след тези празници и ще се метна до най-близкия магазин за един набор шестограми. Трябва да има. Ако е нередност с втулката, ще нося баса до магазина, за да си го оправят те. Аз не се наемам да правя ремонти на бас за толкова пари, защото ако аз направя нещо, после ще си го бия в главата и ще е по-зле и от стар Орфей.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Седя вчера с един наръч шестограми в ръка и търся правилния номер... И се ядосах и започнах да въртя с този шестограм, който ми беше даден с баса... Оказа се, че втулката е прекрасно изработена и не дава вид, че се върти, а създава илюзията, че седи на едно място и шестограмът превърта... Просто във фабриката са оставили тази втулка развинтена почти докрай. Навиването от моя страна доведе до едно голямо отдъхване. Тоест всичко е наред... Егати филма! Единият тръс беше леко затегнат, а другия разхлабен докрай. Опасно решение на заводско равнище. Добре, че няма грижи с грифа. Хора, много мерси за съветите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, Вик! Първо честит рожден ден на патерица! Пожелавам ти много мир в къщи и много любов навън!

Сега по темата - това, дето го пишеш последно много странно ми се струва... Как може така да си продават инструментите? Всеки ли като си купи нов инструмент трябва да го отваря и да проверява какво е дереджето?!? Понеже с моята група свирим в Ре (имам една тема малко по-надолу), като слагах дебелите струни се наложи да правя и аз сетъп (в комплекта на моя "ел бахо" има 2 6-грама, един тънък за бриджа и един дебел за тръса) и се оказа, че дебелия е горе-долу с 2 размера по-голям и не пасва. Сетъпа съм го правил с друг шестограм.

Писах го в моята тема, ще го постна и тук - преди 1 месец на концерт се получи така, че скъсах струна Ми, 105ца, настроена в Ре, сравнително хлабава, не много натегната. Това става на 5тата от 20 песни. Пробвах да вкарам снимки, нещо не се получава, сори. Във фейсбука ни има, който иска може да разгледа. HEADBANG се казва бандата.

Силите, които упражняват струните върху грифа са много комплексни и съответно на следващата песен ми увисна и 5-та - 135ца, настроена в Ла. Останала е сам-самичка отгоре, и кво да прави и тя изпука... Сбъднат кошмар...

А тръса не съм го натягал кой знае колко. 1/8-1/6 оборот. Отзад бриджа беше навдигнат почти докрай, обаче. Голяма грешка!!! И 2те струни бяха скъсани точно на задния бридж...

Останалите 3 струни оцеляха (с помощта на Господ), като настройката им се качи с 1/4 тон някъде и на тях съм жулил час и половина.

Извода е, че трябва да се внимава като се бара.

Прати на ЛС някой линк да видя ВТВ-то, че съм любопитен.

Поздрави на всички!

Кулов

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Магазините не са длъжни да правят сетъп на инструментите, които продават, защото те са минали през QA в завода :no: Това се прави на тяхно усмотрение, което в БГ рядко се среща. Имам късмет, че няма поражения, явно. Всичко е ток сега и съм доволен собственик на тази машина за свирене. Нямам снимки на моя бас, но можеш да го изровиш в нета. Ето една актуална снимка:

ibanez-btb676-6-string-bass-guitar-nat.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега по темата - това, дето го пишеш последно много странно ми се струва... Как може така да си продават инструментите? Всеки ли като си купи нов инструмент трябва да го отваря и да проверява какво е дереджето?!?

Ако не е упоменато изрично, значи инструмента не е сетъп-нат ! Моя ибанец също пристигна несетъпнат, но поне и двата рода бяха прилично натегнати. От друга страна, Шектера пристигна не само със сетнат шиш, но и ИНТОНИРАН и НАСТРОЕН !!! Как е оцелял настроен из пътувания и складове - не знам, но имаше листче с подпис и печат на човека от завода, извършил настройката !

:no:

Та явно си е политика на фирмата.

----------

Вик, жив и здрав да си !!! Спри цигарите и да отваряме лулите !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да съм максимално точен, ще дам един съвет от мен за онези, които нямат идея какво да правят когато отиват в магазин, за да си купуват бас. Купувайки един нов инструмент вие имате гаранция за качество, която се дава от фирмата производител и от фирмата, която ви продава инструмента. Вторите не винаги са квалифициран персонал, който може да сетне всички инструменти, които предлага и затова вие като купувачи по-добре е да сте наясно, че:

1. Това, което купувате е нещо ново и в гаранция.

2. Ако имате проблем, вижте първа точка и се възползвайте от гаранцията. В ТОЗИ СЛУЧАЙ НЕ ПИПАЙТЕ ВИЕ!

3. Ако имате възможност да сетъпнете инструмента сами - направете го. Ако си съсипете инструмента, ваш проблем, защото сте го направили сами :)

4. Ако не можете да сетъпнете инструмента, отивате при някой, който може и го прави дори и срещу заплащане. Ако той ви скапе инструмента, пак няма как да се уважи гаранцията, защото това е направено не по вина на производител, а защото някой е пипал където не знае :)

Като цяло опичайте си акъла, защото и вие имате голяма доза отговорности ;)

------------------------------

Ице, прати ми телефон, друже, че стана сакатлък със старата ми СИМ карта. Лулите ми клеясаха удома и ще се радвам да припалим на по чашка :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове