Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз имам Ashbory и е доста забавно, дори на няколко концерта съм го изкарвал :surprise:

Звук на пицикато контрабас при 1/100 от обема горе-долу... Силиконовите струни са особени на пипане и са лепкави. Тук идва ред и на една хитрост, а именно да си наклепаш пръстите (и струните) с бебешка пудра, което прави движението доста по-лесно.

Сериозно предизвикателство е да свириш вярно, защото няма прагчета, мензурата е много малка, а тонът се вляе дори от силата на натискане и позицията на пръстите...

Звукът идва от пиезо адаптер в магарето. Нормални струни за бас биха строшили грифа, да не говорим за магарето и ключовете. Особеност на оригиналните струни е че първа струна се къса много лесно, докато останалите са едва ли не вечни, но Фендер (или който притежава марката в момента) не продава единични струни а само комплекти, което е малко тъпо. Успях да намеря един пич обаче, който продава само първа струна, която държи много повече от оригиналните, а звучи напълно идентично.

• 2 weeks later...
Отговорено

Моля някой да ми подскаже откъде да намеря 4-струнен комплект с 4-та струна СИ. Моля за фирма, която произвежда такива струни.

Отговорено

Честито Рождество на всички!

Рових доста, но не успях да открия с какви струни (като размер) свири Джоуи Димайо от Менъуор. Някой знае ли нещо по въпроса?

• 2 weeks later...
Отговорено

Хора прегледах темата но никъде не открих да се споменава нещо за цвят на струните :blink: . Та не че мого разбирам ма иам спомен от едно видео някав пич се беше изцепил с едни зелени струни, а неми се вярва да са позеленяли от ползване :slap: . Та към впроса ми да сте чували някъде в България да се продават зелени или червени или розови струни. Благодарско предварително :greenangel:

Отговорено

Вниманието ми грабаха и Steve Harris Signature Set (Monel Flatwound) - .50 .75 .95 .110 - Рано или късно ще ги сложа на фретлеса, за сега съм поръчал по-класически.

Вапросните струни могат ли да се намерят някаде в България и някой дали има представа каква им е цената ?

При Краси (Stagg) ги има и бяха към 80 лв :thumbs_up:

• 3 weeks later...
Отговорено
Хм, интересни размери, на мен лично ми би било малко тегаво с толкова дебели струни. :coolp:

пробвал ли си тези? черни найлонови?ако обичаш акустичен, дабълбейс звук тия са си музикален оргазъм, честно :)

Отговорено

Не, точно тези не съм. Какво имаш предвид под "найлонови" - че са с покритие ли, coated strings? Иначе свиря с черни на DR Strings - Black Beauties, доволен съм. Твоите ги коментирах заради дебелината, бая са тлъстички.

Иначе понятието музикален оргазъм в този контекст звучи интересно... :greenangel:

Отговорено (Редактирано)

^След две седмици ще пусна семпли с въпросните струни с два баса, а с единият ще пусна семпли и с нормални, за да се открие разликата.

Найлонови са и нямат маса (вътре някъде има някакъв метал, че да изкарва сигнал) и това вкарва някои ограничения, а и те прави любимец на озвучителите :greenangel:

Като цяло, нямат среди, имат много ниски и високи високи, с твърде нисък аутпут (в сравнение с нормални струни), а и са твърде чувствителни интонационно (ако си на фретлес).

Динамиката им също вкарва някои особености при тоноизвличането им.

Накратко - искат си отношението, но хубавото е, че басът може да е премръзнал, но те (струните )не са - хващаш и свириш.

Пробвах ги за траш и не стават, но за фънк, тих джаз, фюжън и разни лигни са перфектни :greenangel:

Много високи честоти (ако не ги потискам) карат фретлеса ми да звучи като бас с прагчета (разбира се, без да ползвам слайдове и вибратота), а свиренето с пръсти - все едно атакувам с перце - много приятно е, когато ти потрябва.

...и т.н.....

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
  • 1 month later...
Отговорено
Иначе вчера ми подариха едни SG Strings, бразилски, .045 - .125. Не знам колко са "нестандартни", ама аз не ги бях чувал. На сайта им се блещи Андреас Кисер от Sepultura. Ще тествам и ще кажа. :cheers2:

http://sgstrings.com.br/

Тествах. :)

В едната ми банда дъним в До - 2 тона под стандартната настройка. С нормални струни си е мъка - ластици, няма тон, въобще... Използвах този сет, махнах първата струна (G), а вместо 5-та - бате Краси Темерутски изнамери една F# .175, за 7-струнен бас! Може да теглиш влак с нея! :)

Сега се свири по-нормално. Иначе, за струните - имат някакво антикорозионно покритие и може би заради това ми се сториха глухички.