Jump to content
Българският форум за музиканти

Поправка на счупена китара


disorder

Recommended Posts

Здравейте.

Имам акустична китара Фендер и преди няколко месеца се счупи, нямам представа как, предполагам е падала, защото я държах изправена на стената в стаята си, но никой не ми е споменавал. Както и да е, веднъж я извадих от калъфа и намерих главата отчупена от грифа. Ходих до xxxx, там ме упътиха към човек, който поправя китари, даже блока му беше на същата улица като на магазина, май Княз Борис беше. Залепи ми я той за 60 лева и нямах проблеми, докато един ден не се прибрах вкъщи и майка ми каза, че без да искала я е бутнала и я е счупила. Не съм я разпитвала за подробности, но сега отново трябва да я лепя. Искам да ви попитам - някой знае ли къде в София могат да ми я поправят, но на разумна цена. Да, отново бих дала 60 лева, ако спестявам един два месеца, но ако и този път дам такава сума искам да съм сигурна, че поправката ще е качествена. И вкъщи много безотговорно са се държали с китарата и смятам да я сложа на място с ограничен достъп ;) , но и първата поправка не беше кой знае колко добра.

Другият вариант е има ли материали, с които да се залепи в домашни условия, все някой възрастен да я оправи? Знам, че трябва да е специалист и лепилата да са някакви по-специфични, но питам за този вариант в съвсем краен случай.

Много се надявам да ми помогнете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кажи на майка си: "Който чупи - купи", вземи и 60лв. и бягай при лютиер. Според мен част от възпитанието би трябвало да бъде да покажеш с личен пример на детето си, че трябва да се поема отговорност за направените грешки.

Редактирано от fluti
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те парите дали ще ги взема от нея или аз ще ги събера.. голямо значение няма. В момента и те са го закъсали откъм доходи, и с нея ще се разбираме като се поуталожат нещата. Въпросът ми е дали можете да ми кажете конкретен адрес и/или телефон и ако знаете и цената каква би била, за да съм наясно горе-долу каква сума ще трябва да спестявам. А с мойта после допълнително ще се разбираме за възстановяването на сумата. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм ако пак ще даваш 60 лв то стават 120 събираш още 80 и направо можеше да си вземеш нова китара.Но явно сега тази е специална ;) . А относно лепилото няма ли да стане със лепило за дърво (можеш поне да пробваш :whistle: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами има го и това сантиментално чувство да не си сменям китарата, с нея съм от няколко години вече, кви ли неща не правих докато се сдобия с нея и с всичките тея ремонти и поправки ми извади душата и сега просто не си заслужава да си взимам нова, а и не си се представям с друга просто. :whistle: Е, ако за трети път се пропука вече ще се откажа да се занимавам, но искам да опитам последен път да я поправя. Ако не намеря къде да я поправя, мога да се опитам с лепило за дърво, да. ;)

Редактирано от disorder
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Става с PVA лепило, например Ц200, но трябва да имаш и стяги, а евентуално и летви или дъсчици, с които да "шинираш". Много зависи от това как изглежда самото счупване и колко си сръчна. След залепянето може да се наложи и малко шкурене и лакиране, което пък е най-добре да ти го направи майстор. Общо взето, ако ще ти е за първи път да лепиш, по-добре дай на майстор. Виж в "Изработка и ремонт", там имаше 1-2 теми точно за счупени грифове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз преди време за бъзик почнах да ремонтирам една стара Кремона и й залепих и грифа и магарето с лепило за дърво Леко и още се държи ;) Даже става доста добре за попълване на дупки...естествено и в двата случая ако не се търси кой знае какъв ефект..но с лепило за 1 лв толкова :D

 

По трудното в случая наистина не е лепилото, щото лепила бол, а това как ще се стегне при съхненето, така че хем да не е накриво, хем да е здраво.

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, благодаря ви много на всички за съветите, малко се притеснявам от това домашно лепене, няма да се справя сама, поразрових се малко в раздела за ремонт и открих двама лютиери от София, ще им се обадя и ако ремонтът бъде на разумна цена, ще я дам за лепене там. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък си залепих главата на грифа на китарата с Ц200 и нямам проблеми ..

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.