Jump to content
Българският форум за музиканти

Консултация за адаптери Rickenbacker Type + електроника


Mephistofel

Recommended Posts

Привет, друзя! ;)

 

Загнездили са се едни "лоши" мисли в главата ми и пиша, за да събера мнения и съвети. :)

 

Та така - интересувам се от впечатления за Rickenbacker Type адаптери, и като казвам впечатления - имам предвид лични такива. Иначе и сам мога да се гмурна в Google.com и да разгледам предлаганото от водещите марки в областта. ;)

Целта е "Машина за метъл"! Съответно, освен пикапи/камиони, се търси и подходяща електроника - разбира се, ще са налице активен и пасивен режим. Ще възраждам една легенда, в модерни дрешки, поне откъм звук. ;)

 

Вие сте на ход!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако търсиш (сравнително) автентичен звук според мен най-добрия избор е Basslines. Предполагам, че ще се комбинират без проблем с активните им електроники, но аз бих се изкушил да го оставя пасивен. И да го бодна в някой лампов усилвател :hysterical:

 

Бартолини също имат подобен комплект, но звукът няма нищо общо с Рикънбекър.

 

Модифицираш стар инструмент или ще поръчваш нов?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Яворе, Краси - благодаря ви за включването! :godbless:

 

Става въпрос за реанимация на стар инструмент, но не съм казал, че ще търся автентичен звук. :D

Просто за момента не ми се копае дървенията, затова искам да слагам такъв тип адаптери. Иначе както бях казал в първото си мнение - целата е много метъл, с модерен звук. Няма да остане много от него, освен дървото и някои части от харудера. Иска ми се обаче да запазя до някаква степен оригиналната концепция с два входа. :blink:

 

По отношение на Seymour Duncan/Basslines, гледах това:

 

http://www.seymourduncan.com/products/bass...rb1_for_ricken/

 

Ноооо:

 

"Humbucking upgrade adds output and quietness. Great for pop, blues, classic rock and heavy rock. "

 

Иначе се бях спрял и на това , ама ще видим. Краси, ти какъв бас точно си ъпгрейдвал, и не ти е харесал резултата?

 

Кофти е, че поради специфичната форма и размери, няма много голям избор на пазара, а и не ми се играе на "проба-грешка".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи от temerut неговите адаптери и ги чуй на твоя бас. Първо, на различни тояги звучат различно, второ с твоята апаратура и начин на свирене може и да ти харесат (в комбинация със стоманени струни би трябвало да стане добре за твърдини). Освен това както вече няколко пъти е ставало дума в различни теми temerut не е фен на Бартолини, ама хич.

 

Какви са адаптерите, които искаш да сменяш? А баса "нек-тру" ли е?

Рикънбекър е отделна вселена и се страхувам, че не съм особено компетентен, така че не ми вярвай съвсем на съжденията, но все пак ще споделя разни мисли :P

Звукът на Rickenbaker е специфичен и много често басистите въоръжени с "Рик" използват различна апаратура спрямо по-традиционни инструменти като Fender, Musicman и др. или най-малкото различна еквилизация - подчертаване на средите и т.н.

Изборът ти за смяна на адаптери е малък. Аз поне не се сещам за други варианти освен двата споменати по-горе и евентуално оригинални адаптери от Rickenbaker (виж на сайта им, мисля че се продават и отделно) при положение, че не искаш да правиш нови отвори. И трите варианта ще имат малко по-различен звук в сравнение с оригинала - използват се различни магнити и технологии.

За сметка на малкия избор от адаптери за смяна имаш възможност да модифицираш баса си (това с хипотезата, че оригиналните адаптери работят и искаш да ги запазиш) по различни начини. Можеш да промениш схемата на свързване - на единия адаптер има кондензатор за филтриране на ниските честоти и премахването му е доста често срещана модификация. Освен това можеш да демонтираш металната плоча над задния адаптер, което също ще промени звука.

Ако ще "вандализираш" баса докрай и смяташ да го градиш наново от дървенията нататък не мога да си представя по-"метълска" модификация от специалния струнник на Hipshot:

http://www.bestbassgear.com/hipshot-ricken...ass-bridges.htm

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж благодаря за изчерпателното включване! :P

 

Да, "нек-тру" е (с 2 тръс рода ). Иначе и представа си нямам какви са наличните адаптери, ама не ме радват нещо особено - доста неща са подменени по този бас, преди да стигне до мен. Ама така и така, като ще е гарга, да е рошава! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е италианско копие на рикенбекер с батолини адаптери реплейсмант .

Елетрониката му е пасивна стандартна 2 волюм 2 тон корекции не е стерео на мен така по ми върши работа.

с две думи това е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://media.snimka.bg/1618/009491424.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе,той Краси си трае :punk_guitar: ,ама от известно време има един бас с адаптери,които са точно за директ риплейсмънт на Rickenbacker,и не е за пропускане да чуеш и него.Само дето излизат доста "солено",ако решиш да вземеш такива(Alembic activator+електроника).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, всичко ще си кажете... :)

 

Яворе, ти ме вкара в размисъл с този струнник. По принцип мислех да си ползвам наличния, който е в добра кондиция, ама ще видим. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

@Mephistofel Скоро ще поръчвам струнник и ключове от Hipshot, ако искаш може да направим партия и да делнем доставката. :thumbs_up:

 

п.п Ако сменяш оригиналните капачки на потовете с нови съм пръв клиент :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.